Nosztalgia perec recept

Nosztalgia perec
Nosztalgia perec
receptkönyvben hozzászólások (58)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mostanában az üzletben, ahol rendszeresen vásárolok, árulnak nosztalgia krémest. Nagyon finom, és tényleg olyan, mint régen.
Innen jött az ötlet, ennek a perecnek az elnevezésére, amit pár hónapja sütöttem először. Ugyanis ez is épp olyan, mint amilyeneket jó pár évvel ezelőtt lehetett kapni a mozikban, igazi ropogós, azzal a nyúlós sóval. Nem olyan puha, mint amilyenekkel újabban találkozom. Szóval jó...
Lehet, hogy öregszem, de megpróbálom a házilag készített krémest is...

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: lakto vega
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
adag: 4 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: perec
hasonló kategóriák: bagel, briós, burek, zsemle, kifli, hamburger-buci, édes leveles, croissant, buci, pita

egyéb elnevezések

sós perec, perec, perec házilag, sós perec házilag

elkészítés

  1. Kenyérsütő gépben kevertem és dagasztottam össze a hozzávalókat, majd hagytam duplájára kelni.
  2. Három részre osztottam a tésztát, hosszú rudakat sodortam, majd 3 nagyobb perecet formáztam belőle.
  3. Előmelegített sütőben, légkeveréssel 200 fokon sütöttem meg őket.
  4. Félidőben, mikor már megsült, de még nem barnult meg a tészta, 1 kanál sóból és három kanál lisztből álló, vízzel hígított keverékből csöpögtettem rá a sós pöttyöket.

statisztika

beküldve:
nézettség: 51 178
elküldve: 11
receptkönyben: 1 649
elkészítve: 30/67
Facebookon megjelent: -

szakács

Vesta

Mióta szakács: 2008.12.28.
24 recept

Hozzászólások (58)

Gilly
Gillyk, 2014-02-18 18:44

Elkeszitettem...kb.15 percig tartott olyan hamar elfogyott!csak ajánlani tudom mindenkinek!:-)

kaccat
kaccatk, 2013-10-01 13:30

Sziasztok, én ezt Hajdú perec néven ismerem (remek recept!), és kicsi pereceket szoktam belőle készíteni. csak azért írom, mert remek sörkorcsolya, ha kicsi kis két falatos pereckék készülnek. (Pihentebb napjaimon perec szaggatóval csinálom, de azzal elég macerás, ha sietek, akkor pedig vékony csíkokat vágok, és abból hajtogatok kicsi pereceket)

Moncsi97
Moncsi97cs, 2013-07-25 15:01

Biztos h elég a 15 perc sütés? Én 15perce sütöm és meg se pirult....:/

Moncsi97
Moncsi97cs, 2013-07-25 14:41

Biztos h elég a 15 perc sütés? Én 15perce sütöm és meg se pirult....:/

Moncsi97
Moncsi97cs, 2013-07-25 14:41

Biztos h elég a 15 perc sütés? Én 15perce sütöm és meg se pirult....:/

Moncsi97
Moncsi97cs, 2013-07-25 14:33

Biztos h elég a 15 perc sütés? Én 15perce sütöm és meg se pirult....:/

oosaki
oosakih, 2013-01-07 20:54

Szia! a kiskanál só a tésztába megy, ugye? És az sós cucc csinálásánál evőkanál a "kanál"?

oosaki
oosakik, 2013-01-08 00:32

elkészült.... és a válasz mindkét esetben igen, hogy megválaszoljam a saját kérdésem. Finom lett, bár én lekentem tojássárgájával, az alábbi hozzászólásokat olvasva. Működik a sütőmargarinnal!!

kovex
kovexsze, 2012-03-21 21:13

Szia Vesta! Tegnap megsütöttem, csudi finom lett! Olyan sikere volt, hogy ma is csináltam! Köszi a receptet! :)))

azovan
azovanp, 2012-02-24 18:15

Azért ezt a perecet választottam, mert nagyon sokan dicsérik. A tészta könnyen összeáll, nem lehet elrontani. Az ízvilága rusztikus (nem olyan ízetlen, felfújt valami, amilyen pékárukat manapság árulnak). Egyszóval tökéletes lett! Közkívánatra többször meg fogom sütni. :)

nbeatrix
nbeatrixh, 2012-01-30 14:39

Szia!
Az én kenyérsütőmön 1,5órás dagasztó program van, ebben kétszer dagaszt, kétszer keleszt. Ilyen hosszú a te kelesztőprogramod is? Vagy inkább álljak neki kézzel?
Köszi: Bea

dimenzio
dimenziov, 2012-02-05 17:45

Szia Bea,
az én kenyérsütőm egy nagyon régi kis gép.Ezen is van mindenféle program.Amit én ilyenkor használok az az alap program dagasztó része ami nálam 10 perc.Elindítom a gépet,elindul s ennek az első 10 perce a dagasztás ha ez a 10 perc befejeződött leállítom teljesen a gépet és a tésztát benne hagyom ott kel meg.Ha duplájára kell keleszteni akkor hagyom,hogy az üst tele legyen.Csak ennyire használom a kenyérsütőt.
Remélem még tudtam segíteni,csak most jártam erre fele.

nbeatrix
nbeatrixv, 2012-02-05 18:00

Köszönöm a segítséget! Azóta már túl vagyok két sütésen :)
Nagyon finom lett mindkétszer! Tálas mixerrel dagasztottam, majd lehet kipróbálom a kenyérsütővel is.
Köszi: Bea

dimenzio
dimenzioh, 2012-01-23 18:26

Ma a két kicsi gyerekemmel elkészítettük ezt a nagyon-nagyon finom perecet.
Kenyérsütőgépben dagasztottam és kelesztettem,azután pedig 8 darabra osztottam.Hengergettük s mivel nem szeretik a gyerekek a sós részt a tetején ezért tojással megkentük és mindenféle magot (len,szezám,napraforgó,mák és tökmag) szórtunk rá.Jó móka volt a készítése és díszítése és egy remek vacsora lett belőle.Biztosan legközelebb is ezt fogjuk csinálni.Gyorsan és egyszerűen kivitelezhető recept.
Köszönöm :)

olaszneanci
olaszneancisze, 2011-05-25 17:38

Kedves Vesta !
Megsütöttem a perecet és nagyon-nagyon tetszett ! Azt mondhatom én is, hogy tökéletes nosztalgia
hangulatot okozott nekem, nekünk. Köszönöm ! Szeretettel üdvözöllek : Anci

Kilteh
Kiltehp, 2011-05-13 13:45

Jelentem a perec igen finom lett. =) Sós-sajtosat csináltam, ez a 2 így tökéletes. Köszönöm.

Vesta
Vestaszo, 2011-05-07 08:15

Igen, csak annyi, hogy lehessen csöpögtetni! Tudod, mint mikor a homokvárra csöpögtetünk a tengerparton :)

Kilteh
Kiltehp, 2011-05-06 20:05

ÚRISTEN! ÁÁÁ ezt meg kell sütnöm. Nem véletlen a felkiáltás. Éppen diétázom(mint sok nőtársam ezidőtájban) de imádom a sós perecet. Betegesen odavagyok érte. :-D Biztos, hogy megsütöm hamarosan. Egy kérdésem lenne csak, a lisztes sós keverékhez mennyi víz kell? amitől épp hogy folyós lesz? Előre is köszi =)
Kilteh

NessaF
NessaFv, 2011-04-24 09:39

Nagyon finom lett! 3 nagy és 3 kisebb készült, a nagyok lettek a legjobbak - kívül ropogós, belül puha,foszlós...A tetejére sajt vagy szezámmag került, így a tésztája elbírt volna több sót. A recept hibátlan, a fenemód válogatós kisfiam is úgy tolja befelé, hogy öröm nézni!

mokuslekvar
mokuslekvarcs, 2011-04-21 18:34

Az a perec isteni lett, minden tökéletes a receptben, a kenyérsütőgép mindig nagy segítségemre van nekem is. A párom épp akkor ébredt fel, mikorra megsült. Azt mondta, aki ilyen perecet tud sütni, azt érdemes feleségül venni :D
Köszönöm a receptet :D

osztriga
osztrigak, 2011-04-19 15:27

Ez a perec annyira de annyira tökéletes!!!!!!! Már többször megcsináltam. Hibátlan!!
Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk!!! Gratulálok!! :D
Üdv.: T.

nopara
noparaszo, 2011-04-02 20:57

Köszönet a receptért, pláne, h gépben készül! Nagyon finom. :)

Flower of Hope
Flower of Hopeh, 2011-02-14 11:53

Én is elkészítettem, mert nagyon szeretjük a kelt tésztás finomságokat. Én is több kisebb perecet formáztam ebből a mennyiségből, és egyszerűen isteni lett. :) Nagyon ízlett mindenkinek, gyakran fogom elkészíteni, az biztos. Mindenkinek ajánlom, és köszi a receptet!

JHAJNIKA
JHAJNIKAk, 2011-02-01 11:39

Nagyon finomak lettek a perecek.A család aprajának,nagyjának izlett.Én 5 perecet készitettem ebből az adagból.A gyerekek megrendeltek a következő adagot:).Köszönjük a receptet

JHAJNIKA
JHAJNIKAh, 2011-01-31 12:22

Az ölemben ülő 4 éves kisfiammal nézegettük a recepteket,mikor a gyermek elkiátlotta magat,hogy neki olyan perec kell:)most megyünk megsütni.Hamarosan beszámolok az eredményről:)

Vesta
Vestaszo, 2011-01-22 21:33

Nem muszáj felfuttatni az élesztőt.Elég, ha a lisztbe belemorzsolod a friss élesztőt, a cukrot, sót,olvasztott margarint és 2.5 dl langyos vízzel kemény tésztát dagasztasz. Szétosztod a tésztát 3 v. 4 részre, golyókat formálsz belőle, letakarod egy konyharuhával és duplájára keleszted őket.

cs.b.diu
cs.b.diuszo, 2011-01-22 13:38

Ha kenyérsütő nélkül csinálom, akoor az élesztőt a cukros vízben futtaton fel? Vagy hogyan?

Vesta
Vestav, 2010-12-12 10:21

Kathyth.
így van, mindegy mekkorákat csinálunk, ahogy tetszik :)
Én három jó vastagat szoktam :)

kathyth
kathythszo, 2010-12-11 16:37

Sziasztok!
Akkor válaszolok magamnak, hogy a következők is tudják :).
Mivel nagyon fincsi volt az első vastag verzió, kísérleteztem még. Kb. 1 cm atmérőjű a tésztahurka, amiből a legjobban sikerült. (Lehet csinálni kicsi perecet vagy nagyokat - mindegy.) Frissen a legjobb, úgyhogy érdemes annyit csinálni amennyi éppen elfogy!
Kathy

Ruszkicsaj
Ruszkicsajsze, 2010-12-01 11:29

Most fogom csinálni ezt a perecet második alkalommal! Az első nagyon jól sikerült, ajánlani tudom csak! Köszönet a receptért! :)))))

kathyth
kathythk, 2010-11-23 19:14

Sziasztok,
Négy perecet csináltam, fél órás kelesztési idő után. Lehet, hogy túl lágy
lett a tészta, mert nem tudtam elég vékonyra sodorni a perechez - és így,
mikor kisült, nagyon vastag lett. De az íze nagyon finom, kipróbálom majd
kevesebb vízzel és sokkal vékonyabb tésztával! Talán valóban három nagy
perecet érdemes csinálni, esetleg három adagban kisütve? Vagy csináljak sok picit?
Vesta, Te kb. hány centi átmérőjű hurkát csináltál?
Üdv,
Kathy

zsuzskabébi
zsuzskabébiszo, 2010-10-16 20:27

Kedves Vesta,
ahhoz képest hogy elfuseráltam, nem hagytam rendesen megkelni és nem lettek egyformák, első próbálkozásra egyáltalán nem rosszak, úgyhogy fogom én ezt még sütögetni. Köszönöm ezt az egyszerű és guszta receptet! Annál is inkább, hogy én sem szeretem a mai puha, fűrészpor-szerű perceket. Szóval köszönet!

Zsu

Zitabitang
Zitabitangcs, 2010-10-07 09:04

Sziasztok!

Én csak fél csomag száraz élesztőt mertem beletenni, de így is szépen megkelt annyira, hogy a formázás kivitelezhetetlen volt. :-( Igaz sok időm nem volt próbálkozni, mert egy 58 centis perecszabotőrrel élek egy háztartásban, aki úgy gondolta, hogy vele foglalkozzak, ne a formázással. Végül 4 pacsnit hajítottam a sütőpapírra, ami akkorra sült meg, mire éhes férj hazaért, úgyhogy kihülni se volt ideje. :-)
Egy szó, mint száz, nekem túl lágy lett a tészta, bár így is eltűnt szempillantás alatt hiszen az ízzel nem volt gond. :-)

Vesta
Vestah, 2010-09-06 19:01

Szia Zsuzska,nekem igazán szimpi vagy :)
Néha hetekig nem járok erre, ne haragudj, hogy nem válaszoltam, de csak most olvasom a hozzászólásaid.Egyébként én nem próbáltam még száraz élesztővel, de látom már kitapasztaltad a lehetőségeket.Nem szoktam rá tojást sem kenni, nekem anélkül az igazi, de a tojástól biztos, hogy fényesebb lesz! És örülök, ha ízlik a kisfiadnak,a gyerekek szeretik a perecet, de nagyon nem mindegy, hogy boltit, vagy házit kapnak!

A többieknek is köszi az észrevételeket!

Vesta
Vestah, 2010-09-06 19:00

Szia Zsuzska,nekem igazán szimpi vagy :)
Néha hetekig nem járok erre, ne haragudj, hogy nem válaszoltam, de csak most olvasom a hozzászólásaid.Egyébként én nem próbáltam még száraz élesztővel, de látom már kitapasztaltad a lehetőségeket.Nem szoktam rá tojást sem kenni, nekem anélkül az igazi, de a tojástól biztos, hogy fényesebb lesz! És örülök, ha ízlik a kisfiadnak,a gyerekek szeretik a perecet, de nagyon nem mindegy, hogy boltit, vagy házit kapnak!

A többieknek is köszi az észrevételeket!

andymo
andymocs, 2010-09-02 13:56

férjem már vagy két éve nyaggat hogy süssek perecet de soha nem mertem nekiállni midig valami bonyolult receptbe botlottam .
Ez valami elképesztően egyszerű és annál is nagyszerűbb recept aki eddig nálam evett belőle mindenki elkérte a receptet!
Köszönöm szépen

Zsuzska1
Zsuzska1k, 2010-08-31 14:09

Lehet por élesztőt is használni hozzá?
Mennyit tegyek belőle?
Kb mennyi idő után tetted rá a sós pöttyöket és mennyi ideig sült még utána?
Bocsi a sok kérdésért de szeretném megcsinálni míg a fiam alszik :-)
Csak másfél éves de imádja a sósperecet!

zsuzska1
zsuzska1cs, 2010-09-02 17:39

Válaszolnék magamnak /ha már más nem tette/ igen lehet por élesztőt is használni 1 csomaggal.
A pöttyöket meg akkor tettem rá mikor már majdnem megsűlt,azaz csíkok lettek nem pöttyök de én ugy szeretem ha jó sok sós cucc van rajta.Persze teszek rá reszelt sajtot és némelyikre köményt is.

Gargoyle
Gargoylecs, 2010-09-02 17:48

Szia Zsuzska!
Sajnos előfordul, hogy a recept gazdája esetleg nyaral, vagy nem jár internetközelben napokig.
Mások pedig csak akkor tudnak Neked segíteni, ha épp belefutnak a hozzászólásodba - általában ez azért működni szokott. :-)
De azért remekül megoldottad a dolgot!
Remélem, legközelebb sikerül valakinek időben válaszolnia Neked!
Üdvözlettel:
AzEszter

zsuzska1
zsuzska1cs, 2010-09-02 17:55

Vagy csak én nem vagyok szimpi senkinek :-)
Már más receptnél is volt hogy érdeklődtem,a mai napig nem kaptam rá választ,pedig már azóta nagyon sokan hozzá szóltak ahhoz a recepthez és bizony egyesek választ is kaptak.No mindegy.
Még egy kérdés.Nem kellene tojással lekenni a perecet?Nekem nem akar pirosra sülni,olyan hóka,semmilyen színe van,még jó hogy tettem rá sajtot az majd rápirul.

Gargoyle
Gargoylecs, 2010-09-02 19:13

Nagyon sajnálom, hogy ez a tapasztalatod, pedig tényleg igyekszünk odafigyelni egymás receptjeire. :-(
Azt, hogy miért van az, hogy valakinek válaszolnak, valakinek nem?
Hát, tudod van úgy, hogy én is kapok sok receptemhez hozzászólást, aztán igyekszem kiböngészni őket és válaszolni rájuk. És bizony van úgy, hogy kimarad valamelyik, amit aztán később vagy egyáltalán nem veszek észre vagy csak véletlenül. Hidd el, nem azért mert "nem szimpi". :-D
Bizony még a negatív hozzászólás is hozzászólás, így vagy úgy válaszolunk azokra is.
Remélem, hogy a jövőben azért jobban alakul majd ez a dolog, én mindenesetre figyelni foglak! ;-D
Végül válaszolva a kérdésedre: én ugyan még életemben nem sütöttem perecet, de a tojás biztosan nem árt neki, nyugodtan kend meg vele, így biztosan szép mosolygós perec lesz belőle!
Jó sütögetést!
Üdv:
Eszter

Zsuzska1
Zsuzska1p, 2010-09-03 10:01

Köszönöm szépen a válaszod! :-)
Hát nem kentem meg mert addigra megsütöttem,de pont ezért volt a kérdés.
Mire megpirult addigra kopogósra sült,persze zacsiban másnapra kicsit megpuhult.
A második adagnál már nem perecet hanem egy fonott "kalácsot" csináltam belőle,na az mivel vastagabbra sikerült úgy ahogy puha maradt.De legközelebb nem hagyom le a róla a tojást.Minden esetre elfogyott,még a másfél éves fiam is boldogan ropogtatta :-D A kömény és a sajt is jót tett neki!

Vesta
Vestap, 2010-06-18 17:51

Lilla, a kenyérsütő programját kérdezed? Az enyémen van egy olyan program, hogy tészta (teig),azt használom!

Zurelily
Zurelilycs, 2010-04-15 21:49

Nagyon lelkes voltam, amikor belekezdtem, mert még sosem próbálkoztam kelt tésztával. Nagyon jól sikerült! Két perc alatt megettük az elsőt, még szinte forró volt :) Köszönjük szépen a szuper receptet!

Legfrissebb cikkek

Kocsmák gigászi gasztrolimpiája
Kocsmák gigászi gasztrolimpiája
A főváros legizgalmasabb szabadtéri programja elé nézünk a budapesti italmérések gigászi főzőversenyén május elsején. A Kocsmajális hősies küzdelmet ígér bográcsok gyűrűjében.
Ilyen salátával könnyű fogyni!
Ilyen salátával könnyű fogyni!
Vége a Húsvétnak és a nagy zabálásoknak. Lassan készülhetünk a strandszezonra, így ideje megszabadulni pár felesleges kilótól. Együnk salátát!
688