r
Nosalty Logó

Mákos kovászos kenyér

Torma
Mákos kovászos kenyér
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

281
Kalória
8.6g
Fehérje
50.4g
Szénhidrát
4.3g
Zsír
42g
Víz
-
Koleszterin
2.6g
Élelmi rost
280.5mg
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 281 kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1676 kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 226 kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    624.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    392 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    50.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    42 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 281 kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    51.4 g

Zsír

  • Összesen
    25.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3747.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    158 mg
  • Kálcium
    380 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    208 mg
  • Foszfor
    637 mg
  • Nátrium
    2350 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    302.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    251.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    150 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    320 micro
Összesen 1676 kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    3.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    503.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    316 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    40.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    33.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 226 kcal

Elkészítés

  1. A lisztet egy nagyobb tálban elkeverjük a sóval és a magvakkal.
  2. A kovászt elkeverjük a vízzel, majd a lisztes keverékre öntjük. Fakanállalsimára keverjük (közepesen lágy tésztát kapunk), majd40-60 percig pihentetjük letakarva, pici olajjal a tetején.
  3. Ezután (kb.félóránként)háromszor hajtogatjuk:olajozott ujjakkal jól felhúzzuk a tészta egyik felét, majd leszorítjuk az ellenkező oldalra. Ezt körben megcsináljuk, 4 húzás-hajtással. (Én a tálban csinálom, mert eléggé lágy a tészta, de olajos kézzel könnyű dolgozni.)
  4. A hajtogatások után kerek cipót formálunk belőle és sütőpapírral bélelt kelesztőtálban kelesztjük kb. 1 óra hosszat (nem kell egészen a duplájára keleszteni, a sütőben még emelkedni fog!)
  5. Közben felforrósítjuk a sütőt 230 fokra, kis vizes edénnyel az aljában(apára segíti a tészta emelkedését, és szép, ropogós-cserepes héjat kapunk).
  6. Sütés előtt bevagdaljuk a megkelt tészta tetejét, lespricceljük vízzel és a forró jénaiba pottyantjuk-sütőpapírral együtt.
  7. 40 percig sütjük lefedve 230 fokon, majd visszavesszük a hőt 200 fokra, és aranybarnára sütjük (még 15-20perc).
  8. A sütőből azonnal kivesszük, vízzel megint lespricceljük és hűtőrácson hűtjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Ez fehér-kenyér-lisztes kovászos kenyér, rozsos-vadélesztős kovásszal, magvakkal. Nekem most ez a csúcs kenyér, az íze miatt. Azért egy hosszú kelesztésű variációt is sütök hamarosan; az enyhén savanykásabb íz kedvéért. A fehérlisztes kovászom, "Terka", minden kényeztetés ellenére sem aktivizálta magát eléggé, úgyhogy bekevertem teljes kiőrlésű rozsliszttel. A változás miatt átkereszteltem; a "Rozska" nevet kapta . :) Az összetétel: 1 rész fehér és rozsliszt felesben, és 1 rész víz; ezt nevezik 100%-osan hidratált kovásznak. Rozska ugyanolyan aktív, mint a Jani; nagyon szeretek velük dolgozni!

További receptek

Focaccia-muffin

Ha imádjátok a focacciát, akkor egyszerűen ki kell próbálnotok muffinformában is! Az önmagában is aromás, ropogós és könnyed tésztát mi most még kevés paradicsommal, olajbogyóval ...

Rosanics Petra

Mázas fánkfocaccia

Ennek az úgynevezett fánkfocacciának olyan íze van, mint a lekváros fánknak, de sokkal kevesebb erőfeszítéssel jár! A kenyérsütés őszintén szólva a biográfiám központi részévé ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...