Lúdláb torta recept

Kalória?
Lúdláb torta
Lúdláb torta
receptkönyvben hozzászólások (113)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Van egy ismerősöm, aki alapvetően egyáltalán nem édesszájú, és a csokival meg úgy van, hogyha nagyon muszáj, akkor fél évente egyszer elmajszol egy-két kockát. Ebből a tortából még ő is két szeletet evett. Egymás után! :)
Tudom, hogy az eredeti recept szerint a lúdláb kréme vajas, de őszintén megvallva nem rajongok a vajalapú krémekért. Sőt, azt is tudom, hogy az eredeti recept szerint exrta csokimáz is van a tetején, de ez a torta annyira könnyű, annyira finom, és annyira csokis, hogy szerintem fölösleges fokozni.
Elkészítésében pedig semmi fifika vagy nehézség sincsen, ha túljutottunk azon az idegtépő időszakon, hogy a piskótánk megfelelő állagú lett-e. Onnantól csak játékos kenegetés, úgyhogy bátran ajánlom mindenkinek, aki nem rutinos cukrászpalánta, de mégis szeretne egy mennyei és mutatós tortát készíteni! - és aztán az elismeréseket bezsebelni.:)
Az eredeti recept Lajos Mari: 99 sütemény és torta című szakácskönyvében található.

hozzávalók / 12 adag

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, Márton-nap
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

lúdláb másképpen, tejszínes csokitorta meggyel, tejszínes lúdlábtorta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krém alapját egy nappal korábban elkészítjük: Felforraljuk a tejszínt, beletördeljük a csokoládét, beletesszük a cukrot, és addig főzzük, amíg a cukor és a csoki el nem olvadnak. Megvárjuk, amíg kihűl, és egy éjszakán át hűtőben tároljuk.
  2. A piskótához különválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét.
  3. A fehérjét 1 csipet sóval nagyon kemény habbá verjük.
  4. Lassan, állandó habverőzés mellett belekeverjük a cukrot is, addig dolgoztatjuk a gépet, amíg szép fényes nem lesz. 
  5. Belekeverjük a sárgákat, tovább verjük a krémet.
  6. Végül hozzádolgozzuk a lisztet, a kakaóport és a sütőport is.
  7. Vajjal kikent, lisztezett tortaformába öntjük a masszát, és előmelegített sütőbe dugva 45 percig sütjük. (Közben folyamatosan lessük csukott ajtón keresztül, hogy viselkedik a piskóta. Ha már kb. 10 perce feljött, akkor jöhet a tűpróba. Előtte ne nyitogassuk az ajtót, mert összeesik.)
  8. Ha a piskóta kész, kivesszük a kapcsos formából, és sütőrácson legalább 20 percig pihentetjük.
  9. Ha kihűlt, keresztben háromba vágjuk.
  10. A hűtőből kikapjuk a csokis-tejszínes krémünket, és habverővel legalább 10 percig dolgozunk rajta. Akkor jó, ha a hab olyan kemény lesz, hogy szinte "formázható". (Ezért nagyon fontos az egy éjszakás pihentetés. Ha a tejszínt először felforraljuk, aztán teljesen kihűtjük, gyönyörű kemény habot verhetünk belőle, ami később sem esik össze, mint a sima tejszínhab. Így a tejszínes krém nem fog kifolyni a tortából, és stramm módon fogja bírni a piskótalapokat is.)
  11. A meggyet nagyon kinyomkodjuk. Levéhez öntünk egy pici rumot, és nagyon óvatosan bespricceljük vele a legalsó rétegnek szánt piskótát. (Legegyszerűbb, ha belemártjuk az ujjunk végét, és úgy rázogatjuk rá a levet a piskótára.)
  12. Rászórunk egy adag kimagozott, nagyon erősen kinyomkodott meggyet (ha nincs eléggé kinyomkodva, eláztatja a piskótát), és rákenünk egy jó adag krémet, majd az egészre rátesszük a második emelet piskótát.
  13. Ugyanezt megcsináljuk a következő  piskótalapokkal is.
  14. A torta oldalát is vastagon bekenjük a krémmel.
  15. A maradék krémet habzsákba töltjük, és 12 kis csokifészket nyomunk a tetejére. Mindegyik fészekbe 1-1 meggyszem kerül. (Ezt már nem szükséges kinyomkodni.)
  16. Hűtőbe tesszük legalább 2 órára.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • költség: 1300 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 135 908
elküldve: 66
receptkönyben: 1 885
elkészítve: 69/107
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
347 recept

Hozzászólások (113)

Zita-Zita
Zita-Zita h, 2015-03-02 13:31

Szia Dacota
Nagyon megtetszett ez a recept.Holnapra szeretném elkésziteni,csak az a gond hogy Én tejszinhab port szoktam használni,de most nemtudom hogy hogyan is fogjak neki a krém elkészitésének.Egy kis segiséget tudsz(nátok) adni nekem?

Dacota
Dacota / Dacota h, 2015-03-02 14:56

Szia Zita!

Hm...nem ismerem a tejszínhab port. Habfixálóra gondolsz? Vagy ez egy effektív por, mint a tejpor? Bocsi, én csak habtejszínt használok, de ha megmondod, hogy működik, akkor szívesen segítek :)

Zita-Zita
Zita-Zita k, 2015-03-03 09:14

Ez sima por. 2,5 dl hideg tejjel elkeverem es tejszinhab lessz.Ezert nemtudom h milyen lenne ha az ovasztott meleg csokit hozzatennem...

Dacota
Dacota / Dacota k, 2015-03-03 11:20

Szia Zita!

bevallom őszintén, én még az életben nem hallottam ilyen porról. Úgyhogy érdemi tanáccsal nem tudok szolgálni. Ha nagyon muszáj lenne, akkor azt mondanám, hogy a tejet meg a csokit olvaszd össze, és utána tedd bele...hátha. De mondom, ezt nem garantálom. Ha rám hallgatsz, akkor veszel jó minőségű, magas zsírtartalmú habtejszínt, azzal tuttira működik. :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

Zita-Zita
Zita-Zita sze, 2015-03-04 11:56

Kedves Dacota,koszonom a valaszodat :).Valoban jobb lessz ha a recept szerint keszitem :).
Tovabbi szep napot kivanok :)

Kodak
Kodak / Kodak cs, 2015-01-01 12:40

Jól sikerült a krém és a piskóta is. Igaz, én nem mertem 3 részre vágni, csak kettőbe, de így is szuper jól néz ki! :-)

adrina
adrina h, 2014-11-03 08:35

Szeretném ezt tortát ma elkészíteni,de mivel most találtam a receptre nem tudom,hogy elég lenne-e a krémnek pár óra a hűtőben?Pls

Dacota
Dacota / Dacota h, 2014-11-03 10:09

Szia!
Én mindig egy éjszakát pihentetem, soha nem próbáltam még pár órát tárolni, de lehet, hogy sikerül. Én nem használok habfixálót, de ebben az esetben ajánlanám - az lehet, hogy kicsit meggyorsítja a folyamatot. :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

Szebényi
Szebényi cs, 2014-04-24 15:21

Szia! Hát én megcsináltam! Nagyon szép lett a piskóta, finom lett a krém... aztán jött a habverő, helyette géppel vertem fel. Aztán azt láttam, hogy a finom krémem összeugrik. Mit rontottam el? El voltam nagyon keseredve. Már mindenkinek beharangoztam, hogy milyen fincsa torta lesz.

HorváthEmőke
HorváthEmőke k, 2014-04-15 21:51

Légyszíves segítsetek! A hűtőbe tenni a sima hűtőt jelenti? ( tehát nem mélyhűtőt? ) Szerintetek ez a krém kézzel is kellő keménységűre verhető? Szégyen ide-oda, én eddig habverővel csak vajat csináltam mindenféle tejszínből :( Eddig csak kézzel tudtam tejszínt felverni :( köszönöm! Már elkészítettem a krémet, holnap lesz apukám szülinapja neki szeretném elkészíteni

Dacota
Dacota / Dacota k, 2014-04-15 21:56

Szia Emőke!
Persze, sima hűtőt! Hát, ha van erőd kézzel felverni, akkor persze úgy is működik, bár én mindig habverővel csinálom - mivel a tejszín "habosodik" benne, ugyanaz, ha kézzel vered, csak úgy sokkal tovább tart :)
Remélem, még nem érkezett későn a válasz, sok boldogságot apukádnak!
Szép estét!
Üdvözlettel,
Nóra

Casperesk1
Casperesk1 h, 2014-03-17 13:09

Szia! Jelentem, vettem rendes tejszínt, és a krém tökéletes lett!!! Nagyon köszönöm! :)

Casperesk1
Casperesk1 cs, 2014-03-06 09:02

Szia!
Ha Hulala ( ezt ismerem :) ) tejszínt használok, akkor azt attól, hogy nem kell felforralni, melegíteni kell, hogy a csoki meg cukor elolvadjon, ugye? :/ Vajon lesz baja, ha véletlenül felforralom, és úgy hűtöm? Köszönöm a receptet, ezer éve keresek jó torta krémet! :)

Dacota
Dacota / Dacota cs, 2014-03-06 09:18

Szia!
Sajnos nem tudom, még életemben nem használtam Hulalát. Ha van egy kis időd, akkor inkább szaladj el igazi tejszínért (nem főző, azt nem lehet felverni) és készítsd el azzal! A Hulala egy mesterséges tejszín utánzat, és lehet, hogy tovább "tart" mint a valódi tejszín, de az ízük között elképesztő különbség van! De azt hiszem, a korábbi kommentek között más is említett Hulalát, úgyhogy ha ragaszkodsz hozzá, szerintem nem lesz baja a melegítéstől - a forralást nem tudom.
Örülök, hogy tetszik a krém.
Szép napot, és jó sütögetést!
Üdvözlettel,
Nóra
szép napot, és jó sütöget

dadimami
dadimami v, 2014-03-02 23:23

Kedves Dacota!
Nekem a Cukrászat c. könyv/v. újság kimásolt lapja van meg ezzel krém leírással, bár ott a csoki 15 dkg, de én is 20 dkg-mal szoktam készíteni, évek óta. Állítom, hogy ez a világ legegyszerűbb és legnagyszerűbb csokoládé krémje. Tuti siker és nincs vele faxni, ha kevés az időnk ez akkor is nyerő recept. Örülök, hogy itt te is közkincsé tetted.
üdvözlettel: Margó

Dytkeee
Dytkeee v, 2013-12-22 10:29

Holnap szeretném megcsinálni a krémet. Meggle tejszínt vettem. Lehet forralni vagy csak melegíteni szabad? S.O.S.

Dacota
Dacota / Dacota h, 2013-12-23 00:47

Szia Dytke,
Mindegyiket fel lehet forralni (és fel is kell), a kérdés az, hogy hab vagy főzőtejszín, mert a főzőtejszínt nem lehet felverni.
Szép estét!
Üdv,
Nóra

Dytkeee
Dytkeee h, 2013-12-23 15:46

Szia Dacota. Köszi a gyors választ. Ez cukrozott habtejszín. Biztos nem lesz baja ha forralom?

Kneszi86
Kneszi86 szo, 2013-06-08 23:00

Szia! Kislányom szülinapjára készíteném. Mi külföldön élünk,nem nagyon kísérleteznék,h milyen tejszín lehet itt,vagy,h van-e. De van a szekrénybe tejszínbab porom. Ez esetben tanács,hogyan csináljam??? KÖSZI!!!

stellina13
stellina13 p, 2013-05-31 15:00

Kedves Dakota! Fehèr csokolàdèval is mukodik ez a tejszines trukk? Esetleg kokuszos krèmet csinàlni, hogy ne kelljen vajas krèmet tenni a sutikbe?

Dacota
Dacota / Dacota p, 2013-05-31 15:27

Kedves Stellina,
Szerintem működik, bár még soha nem próbáltam. Ez a torta nem vajas krémes, ezért nem igazi, de nyugodtan kísérletezz kókuszossal!
Szép hétvégét!
Üdvözlettel,
Nóra

stellina13
stellina13 p, 2013-05-31 23:18

Kedves Nora, koszonom szèpen gyors vàlaszodat, az ètcsokis krèmedet màr kiprobàltam, tènyleg fantasztikus, ès az a lènyeg, hogy nem vajas. Nagyon jok a receptjeid, legkozelebb a citromtorta kerul sorra, ha màr meleg lesz. Lehet, hogy lesz egy-kèt buta kèrdèsem, mert nem Magyarorszàgon lakom. Nagyon kellemes hètvègèt kivànok èn is! Udvozlettel: Bea.

malacos100
malacos100 h, 2013-05-27 21:37

Sziasztok
Ha valaki tudna abban segíteni,hogy hány cm-es tortaforma kell hozzá ?
Előre is köszönöm a segítséget.

Dacota
Dacota / Dacota h, 2013-05-27 23:23

Kedves malacos,
28-as formában készítem általában, de a 26-hoz is passzol :)
szép estét!
Üdv,
Nóra

fishers
fishers v, 2013-05-19 17:16

Kedves Dacota!
Ma készült el a torta. A tortalap nem, de az összes többi a recept alapján, a segítségeddel. A krém és a végeredmény is tökéletes lett! Hálásan köszönöm! Üdvözlettel: Edit

fishers
fishers sze, 2013-05-15 17:07

Kedves Dacota!
Semmiképp nem szeretnék befürödni a krémmel, ezért megkérdezném, a konyhai robotgép hányas fokozatán kell felverni, hogy ne vaj legyen belőle? Segítséged előre is köszönöm!
Edit

Dacota
Dacota / Dacota sze, 2013-05-15 17:26

Kedves Edit,
nem tudom, mivel minden robotgépnek más a beosztása. Magas fokozaton verd, és nem lesz baj! A vajköpülés amúgy a tejszínen múlik elsősorban, nem a fordulatszámon. Mindenképpen azt javaslom, hogy jó minőségű, házi jellegű tejszínt vegyél, pl. Cserpes, Fuchs, Jásztej, akkor nem lesz baj :)
Üdvözlettel,
Nóra

fishers
fishers p, 2013-05-17 14:30

Kedves Dacota!
Köszönöm a segítséget, ha megsütöttem, majd írok véleményt.
További szép napot kívánok,
Edit

Réti Pipitér
Réti Pipitér cs, 2013-04-11 16:25

Kedves Dacota!
Sok tortát készítettem már de ez a legjobb lett! Nem tudtam erről a tejszínhab felverős trükkről, ezt külön köszönöm! A férjem és a szomszédasszony - kapott kóstolót - is hálás érte!

Sok sikert:
Gitka!

Dacota
Dacota / Dacota cs, 2013-04-11 17:07

Kedves Gitka,
Nagyon örülök, hogy ízlett Nektek! :)
További szép napot,
Üdvözlettel,
Nóra

szilvana
szilvana sze, 2013-03-06 00:16

Szia!
Nagyon koszonom neked a receptet! Szombaton keszitettem el a ferjem szuletesnapjara, nagy sikert aratott!! Ugy csinaltam mindent ahogy leirtad. A tejszinhab nagyon finom, kremes lett!! Mindenkinek csak ajanlani tudom, elronthatatlan! Koszi
Udv.

bettyyym
bettyyym h, 2013-02-11 20:46

Szia!
Nagyon tetszik a recepted, csak a tejszínhabtól félek egy kicsit...
Ha Hulalát használok, azt is fel kell forralnom, majd le kel hűtenem?
Így biztos lesz a siker?

Üdvözlettel:
Betti

Dacota
Dacota / Dacota h, 2013-02-11 21:08

Szia Betti,

Még soha nem használtam Hulalát, úgyhogy nem tudok nyilatkozni...de azt hiszem, azt nem kell forralni, magától is kemény lesz, ha simán felvered.
Szép estét!
Üdv,
Nóra

tmnora
tmnora h, 2013-02-11 11:18

Szia!
Ha én csak úgy "simán" szeretném elkészíteni,mint az igazi lúdláb-1 réteg piskóta, és rá a krém.. hány tojásból csináljam a piskótát? Szilikonos szivecskés tortaformában..sikerülne??? a krémet is felezzem kb? Melyik fajta habtejszínt használod? :) Köszi válaszod! Izgulok,még sosem csináltam ilyet :)

Dacota
Dacota / Dacota h, 2013-02-11 11:34

Kedves Nóra,
Attól függ, mekkora a formád. :)
Ha kisebb, akkor 4 tojásl, 4 ek cukor, 3 ek liszt, 1 ek kakaó. Ha nagyobb, akkor 5 tojás, 5 ek cukor, 3 ek liszt, 3 ek kakaó. A krémet is felezd el mindenképpen. :)
Szilikonos szívformában is sikerülnie kell, csak várd meg, amíg kihűl, utána borítsd ki a formából.
Habtejszínből szinte bármelyik jó, amit a hűtőpultból veszel - én a piacon szoktam Fuchsot venni, de a Cserpes is ugyanolyan jó. A jásztej tejszínje is nagyon jó, de még az OKÉ is oké. :)
Szép napot, és sok sikert a tortához,
Üdvözlettel,
Nóra

Benko Boglarka
Benko Boglarka sze, 2013-01-02 12:53

Szia!
Tudom hogy étcsokival az igazi, de tejcsokival is ilyen állagú, tartós lesz a krém?
Köszi a valaszt
Bogi

Dacota
Dacota / Dacota szo, 2013-01-05 14:46

Kedves Bogi,
Még soha nem csináltam tejcsokival, de szerintem igen:)
Szép napot!
Üdv.
Nóra

ivadykata
ivadykata / ivadykata k, 2012-12-25 21:31

Szia! Nagyon fincsi a torta.Az első alkalommal tökéletes lett minden,de a 2. és most harmadjára a krém nem dermet meg,pedig mindent úgy csináltam ahogyan kell. Mi lehet a probléma???

Dacota
Dacota / Dacota sze, 2012-12-26 00:45

Szia Kata,
Hát, őszintén szólva nem tudom, hisz nem voltam ott. Tippeim a következők: mivel a krémmel volt a gond, a tejszín lehetett a ludas. Csak a habtejszín jó, a főzőtejszínt lehet felverni. Ha nem forralod fel és hűtöd le jéghidegre a felverés előtt, az szintén problémát okozhat. Más ötletem sajnos nincs, de remélem, tudtam segíteni...
Üdvözlettel,
Nóra

Mettácska
Mettácska / Mettácska sze, 2012-12-12 15:32

Kedves Dacota!

Már 3. alkalommal fogom készíteni a tortád. Egyik kedvencünk lett. :)
Most annyi változtatással szeretném csinálni, hogy fondanttal akarom bevonni, ugyanis egyedi mintás tortát szeretnék, amit fondanttal tudok majd a legjobban kivitelezni.
Szerinted ez a krém elég stramm ahhoz, hogy elbírja a fondantot is??? Remélem igen, mert semmiképp nem vajas krémet akarok!
Előre is köszönöm válaszod!
Üdv: Mettácska

Dacota
Dacota / Dacota sze, 2012-12-12 16:40

Kedves Mettácska,

Először is köszi. :) Örülök, hogy bevált. :)
Ami a kérdést illeti: még soha nem csináltam fondanttal, de szerintem, ha a fondant készítés előtti napon megcsinálod a tortát (betöltöd, meg minden) és egy éjszakára hűtőben dermed, akkor el fogja bírni. :)
Szép estét!
Üdv,
Nóra

Mettácska
Mettácska / Mettácska p, 2012-12-14 10:23

Kedves Nóra!

Köszi a választ! Tényleg jó ötlet, ha egy éjszakát dermed a torta, akkor tuti strapabíró lesz! :D
És majd próbálom vékonyra nyújtani a fondantot!
Köszi még egyszer!
Szép napot!
Mettácska

428