Frankfurti leves 2. recept

Frankfurti leves 2.
Frankfurti leves 2.
receptkönyvben hozzászólások (71)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amikor kelkáposzta főzeléket akarok főzni, nem találok a piacon olyan kis fej káposztát, ami bőven elég lenne főzeléknek. Mindig megmarad a káposztafej kb. egyharmada, amit sajnálok kidobni. Beteszem a hűtő zöldséges rekeszébe, durván egy hétig eláll. Ekkor kerül sor a frankfurti leves főzésére.

hozzávalók / 4 adag

  • 30 dkg kelkáposzta
  • 2 db közepes krumpli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tk ételízesítő
  • 1 tk pirosarany
  • 1 tk só
  • 1 mk köménymag
  • 1 mk őrölt bors
  • 2 tk őrölt paprika
  • 1 fakanálnyi zsír vagy 2 ek olaj
  • 1 púpos ek liszt
  • 2 pár virsli
  • 2 dl tejföl

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

kelkáposzta leves virslivel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kelkáposztát leveleire szedjük, megmossuk, ujjnyi csíkokra vágjuk.
  2. A krumplit meghámozzuk, apró kockákra daraboljuk.
  3. A hagymákat megtisztítjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
  4. A kelkáposztát a krumplival együtt 2,5 liter vízben feltesszük főni.
  5. Beletesszük a vöröshagymát egészben (ezt később eltávolítjuk), valamint a sót, vegetát, pirosaranyat, köménymagot és a zúzott fokhagymát.
  6. Miközben a leves fő, a virsliről lehúzzuk a héját és kb. 1 cm vastagon felkarikázzuk.
  7. Kb. 30 perc alatt megpuhul a káposzta és a krumpli.
  8. Elkészítjük a rántást: a lisztet a zsiradékon világos zsemleszínűre pirítjuk. A tűzről levéve, belekeverjük a pirospaprikát és az őrölt borsot.
  9. Kevés (kb. 1,5 dl) hideg vízzel felöntjük és berántjuk a levest.
  10. Beletesszük a virslikarikákat, valamint a tejfölt és felforraljuk.

  • költség: 495 Ft
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 426 651
elküldve: 39
receptkönyben: 3 272
elkészítve: 190/266
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
170 recept

Hozzászólások (71)

siposszandra
siposszandrasze, 2014-10-15 18:44

Szia! A párom majd minden zöldséget utál........ Egyik fő ellensége a kelkáposzta. El sem tudom mondani mennyire hálás vagyok neked ezért a receptért!! Még repetát is kért belőle! Millió hála!
Üdv: Szandi

kittike23
kittike23h, 2014-09-15 21:33

Szia, megcsináltam, és ahogy előttem sokaknak nekem is az első frankfurti levesem volt :) és nagyon jó lett :) Köszönöm a receptet :)

annacska87
annacska87cs, 2014-03-13 18:22

Életem első frankfurti levese, isteni finom lett, tökéletes a recept, nagyon szépen köszönöm !

Muci
Muciszo, 2014-03-15 17:46

Örülök, hogy jól sikerült és ízlett a leves.
Üdv. : Muci

banfizs
banfizsp, 2014-02-14 19:54

Kedves Muci! A levesed hibatlan! Tegnap elkeszitettem. Ezek utan, csak igy fogom fozni. Koszonom a receptet! :-) Udv: Zsuzsi

Regi1987
Regi1987k, 2014-01-21 07:56

Kedves Muci!

Tegnap megcsináltam életem első frankfurti levesét a recepted alapján:) ISTENI LETT:)) Én még megbolondítottam lángolt kolbásszal:) Köszönöm!!!! :)

margyika
margyikacs, 2013-12-26 19:05

Köszönöm a receptet. A levest megfőztem , és nagyon finom lett, ízlett az egész családnak.

h3eniko
h3enikoszo, 2013-10-05 20:19

Az elso Frankfurti levesem! Nem volt itthon pirosaranyam, de nekem nem hianyzott belole a vegen. Nagyon finom lett!
Koszonom a receptet!
Eniko

Echan
Echanszo, 2013-08-24 17:06

Finom leves lett belőle, de a majorannát én is beletettem. Köszönöm a receptet. :)

ildus4
ildus4k, 2013-06-04 15:12

Szia! Tényleg kimaradt a majoranna a frankfurti levesből, még finomabb lesz tőle és tényleg fontos hozzávaló!!! Üdv. Ildus4

rekaszarvas
rekaszarvascs, 2013-01-17 19:19

Én is először főztem frankfurti levest és nagyon nagyon jól sikerült. Köszönöm a receptet! :)

Muci
Mucip, 2013-01-18 18:23

Szia "rekaszarvas" !
Nagyon szívesen, örülök, hogy jól sikerült.
Üdv.: Muci

katy199002
katy199002v, 2013-01-13 22:00

Életemben először főztem frankfurti levest, de hála ennek a receptnek nagyon nagyon fincsi lett!!! :)

Nicky87
Nicky87cs, 2012-04-19 14:45

Én a rakottkel megmaradt káposztáját szoktam felhasználni :) A hagymát én nem egészbe rakom bele, hanem megpirítom és úgy rakom bele a továbbiakat. Nálunk a család hagymát krumplival, krumplit hagymával eszik :D

Kodina
Kodinak, 2012-03-20 20:58

Kedves Muci!
Most csináltam először frankfurti levest, és a Tiédre esett a választás. Mondhatom tökéletes!!! A férjem nagy frankfurti leves imádó, de én még sosem csináltam neki. Most megtettem, és oda-vissza volt érte. Én eddig nem szerettem, de azóta nagy kedvencem lett. Szóval gratulálok eme finom leveshez, és köszönjük, hogy megosztottad velünk. További sok sikereket a főzéshez-sütéshez!

Levin
Levinszo, 2012-03-10 17:08

Kedves Muci a majorannát kifelejtetted! Pedig a frankfurti leves fontos fűszere a többi oké.

Muci
Muciv, 2012-03-11 16:29

Kedves Levin !
Én a majorannát nem kifelejtettem, hanem nem szoktam ehhez a leveshez használni,de legközelebb kipróbálom.
Üdv.: Muci

Zuzmócska
Zuzmócskaszo, 2012-02-18 12:27

Ma is ezt esszük, immáron sokadszor :) Nagyon finom, engem is gyerekkoromra, nagymamám levesére emlékeztet és még a férjem is szívesen eszi, pedig sem a levesekért, főleg pedig a kelkáposztáért nem rajong... Ami jó az jó :) Köszönjük!

Bejus86
Bejus86cs, 2012-02-16 18:27

Hálás köszönet a receptért, ezt az ízt kerestem!!! Az iskolai menzán kevés dologért rajongtam, de a frankfurti levest imádtam! És nem szeretném ha esetleg sértődés lenne belőle, de ez egy az egyben olyan, mint amit ott adtak! Isteni!
Készítettem már egy-két recept alapján frankfurti levest, és mind finom volt, de valahogy egyik sem volt az "igazi"
Ez a recept viszont telitalálat lett! Nem próbálkozok több recepttel, ezentúl csak ez alapján készítem a frankfurti levest!

Aoimomo
Aoimomov, 2012-02-12 18:49

Már sokadszor készítem ezzel a recepttel a frankfurtit és szeretném megköszönni, mert mindig nagyon finomra sikerül. Köszönöm! :)

fr95
fr95v, 2012-02-05 13:13

Most lett kész, remélem finom :) Köszönöm a receptet :)

TRózsa
TRózsacs, 2011-12-01 11:52

Már régóta szemezek a frankfurti levessel, de mivel a családom nem szereti az úszkáló káposztadarabokat eddig nem mertem elkészíteni. A recepted viszont annyira megtetszett, hogy egy kis változtatással megfőztem. A megfőtt kelkáposztát a fűszerekkel és a hagymával összeturmixoltam, és utána öntöttem össze a külön főzött krumplit a levével. A továbbiakban a leírás szerint ( rántás virsli tejfől ). Nagyon-nagyon finom lett, az egész családnak ízlett. Köszönöm a receptet, biztos sokszor kerül még az asztalra.
Rózsa

Muci
Mucics, 2011-12-01 20:49

Szia TRózsa !
Örülök, hogy kis változtatással sikerült a család többi tagjával is megkedveltetni ezt a levest.
Üdv.: Muci

yavanna
yavannah, 2011-11-28 11:49

Nagyon meg lettem dicsérve,h milyen finom a leves. :)
Köszönjük!

Muci
Mucih, 2011-11-28 18:02

Szia " yavanna " !
A dícséret mindig jólesik, örülök,hogy hozzájárulhattam ezzel a recepttel.
Üdv.: Muci

kosane
kosanek, 2011-11-08 18:32

Én kolbászos zsírban kolozsvári szalonna csíkokat pirítottam és póréhagymával készítettem. + egy közepes sárgarépát és két kis zöldséget és egy kis zeller negyedét adtam hozzá a recepthez. Mondanom sem kell, milyen sikeres volt. Mindmegette a család !

Timooo
Timoook, 2011-11-08 00:01

Nagyon csalódott vagyok, mindenből az előírt mennyiséget használva követtem a receptleírást, és egy tökéletesen ízetlen, ehetetlen vacakot kaptam, önthetem ki az egészet. Pedig a frankfurti az egyik kedvenc levesem. :(

brio85
brio85k, 2012-09-04 12:48

Én nagyon sokalltam azt a 2,5 liter vizet (4 főre?), valamivel kevesebbet tettem bele(<2l), és úgy kicsit ízetlen lett. Utánafűszereztem, nem rossz, de nem az igazi, legközelebb még kevesebb vízzel főzöm, mert amúgy jó ízűnek indult. Szerintem nálad is ez lehetett a probléma, nem is értem, hogy miért sikerült mindenkinek tökéletesen, csak nekünk nem :( Pedig főztem már frankfurtit, csak gyorsabb volt a netről nézni, mint előkeresni a nagyi régi receptjét. Eddig 5 tányérral szedtünk belőle, és még mindig van :)))

pala010
pala010k, 2011-11-08 09:36

Kedves TIMOOO

Nem tudom mit főztél de,hogy nem ezt az biztos .

szutrana
szutranacs, 2011-10-13 20:45

Kedves Muci!

Nagyon jó ez a recept meg csináltam és nagyon finom lett ajánlom másnak is :D

Orsamorzsa
Orsamorzsak, 2011-09-20 06:30

Sziasztok!
Megcsináltam és mennyei!
Már viszem is magammal a munkába! :)

spanishlady
spanishladycs, 2011-08-11 14:37

Én most csináltam először..javában kóstolgatom,finom lett. Remélem a páromnak is ízleni fog..ő sajnos még nem evett ilyen levest.

Muci
Mucip, 2011-06-24 16:08

Kedves Fanni !
Nagyon dícsérendő dolog, hogy ilyen fiatalon már önállóan foglalkozol a főzéssel. A kérdésedre a következőket tudom válaszolni : amikor elkészül a rántás és beleöntjük a levesbe, vagy a főzelékbe,
arra szoktuk azt a kifejezést használni, hogy berántjuk a levest, ill. a főzeléket.
A leves felforralása azt jelenti, hogy erős tűzön tovább főzzük , addig, míg elkezd rotyogni, forrni.
Remélem tudtam segíteni.
Sok sikert a konyhában : Muci

Fanni12
Fanni12p, 2011-06-24 13:17

Először is köszönöm a receptet, én csak 12 éves vagyok és méég csak most tanulok főzni ezért szeretném kérdezni, hogy amikor a lisztet berántottuk és belekeverjük a pirospaprikát és az őrölt borsot.
Felöntjük vízzel és a levesbe berántjuk azt jelenti, hogy beleöntjük?
És, hogy a levest felforraljuk az meg azt jelenti, hogy főzzük ugye?
Lehet, hogy bután hangzanak a kérdések és egyértelmű a válasz de tessék elnézni ezt nekem .
Köszönöm

Dorci82
Dorci82p, 2011-06-10 15:06

Nagyon köszönöm a receptet, én is "szűz" voltam Frankfurti leves készítésében és eszméletlen jól sikerült!!! Az angol barátom 2X szedett belőle! ez nagy szó, mert általában nem eszik olyat amiben tejföl van :)) Köszi még egyszer
Dóri

Tévésámán
Tévésámánk, 2011-05-03 16:41

No.2 a kedvenc leveseim között (ennél jobban a tárkonyos csirkeragulevest szeretem)... <3

Muci
Mucisze, 2011-04-20 15:50

Szia Menyeetke !
Nagyon szivesen.Örülök, hogy ízlik.
Üdv.: Muci

Muci
Mucik, 2011-03-22 17:19

Szia "dakkon " !
Ahogy írod, a hideg vízzel felöntött, alaposan elkevert rántást egyszerűen hozzáöntöd a forró leveshez
egy két percig összeforralod, a frankfurti leves esetében belekevered a tejfölt , hozzáadod a virslit, még egy kicsit forralod és kész. Nem lehet elrontani. Azért kell hideg vízzel felönteni a forró, lisztes
zsiradékot, mert akkor nem lesz csomós a rántás.
Üdv.: Muci

dakkon
dakkonh, 2011-03-21 17:47

Sziasztok!
Hímegyed vagyok, és a páromnak akarom megcsinálni vacsira ezt a szuper levest!
Annyit szeretnék kérdezni, hogy a "berántjuk a levest" rész alatt anyit kell érteni, hogy a rántást (liszt-olaj-1.5dl víz "keveréke", lásd a fentiek szerint) hozzákeverem úgy ahogy van a rotyogó leveshez? (Mire kell ennél a résznél figyelni? Tudom h ilyenkor könnyen elrontható a leves.)

[Ha valaki érti a hatásmchanizmusát annak, h miért kell hideg vízzel leönteni a lisztes zsiradékot, azt is leírhatja:) ]

Köszönöm a válaszokat a nálam okosabb főző-házi asszonyoktól! ^^

Wargo Zsuzsa
Wargo Zsuzsasze, 2011-03-16 18:57

Sziasztok
En Calirorniaba elek, Itt nem sok levest esznek. Csak akkor ha betegnek erzik magukat,
Akkor is konzervet. en viszont imadom es az amerikai ferjem is. Sokszor nezem ezt az oldalt
Rem finom dolgokat talalok
udvozlettel Zsuzsa

Muci
Mucih, 2011-02-14 17:14

Kedves Nagyné Edit!
Nagyon szívesen. Már egy korábbi hozzászóló is javasolta a virslikarikák megpirítását, egyszer én is kipróbálom.
Üdv.: Muci

Nagy né Edit
Nagy né Editp, 2011-02-11 18:22

A lányom ma készítette el másodszor, de most megpirította a virsli karikákat.Így nekünk jobban ízlett.Köszönjük a receptet ez a család egyik kedvence lesz.

Muci
Mucics, 2011-02-03 23:25

Szia bugabi23 !
Nagyon szívesen. Örülök, hogy sikerült a problémát áthidalnod.
Üdv.: Muci

bugabi23
bugabi23cs, 2011-02-03 16:46

Hú rendesen be paráztam ,ugyan is én még nem csináltam olyan levest ,amit sűríteni kell, de telefonos segítséggel megoldottam.
Köszönöm a receptet, legközelebb telefon nélkül is sikerülni fog :-) !

Legfrissebb cikkek

8 vacsoraötlet maradék csirkéből
8 vacsoraötlet maradék csirkéből
Vasárnap csirkét sütöttem a családnak, és sajnos nem fogyott el maradéktalanul. Gondolom ismerős a történet, ezért megosztok veletek egy két maradékmentő ötletet.
Avokádót csak sósan! Vagy édesen?
Avokádót csak sósan! Vagy édesen?
Ha azt mondjuk, avokádó, mi jut eszedbe először? Persze, hogy a guacamole! A fűszeres, sós mártogatós. Itt az ideje, hogy felfedezd az avokádó édes oldalát is! (x)