Flódni Vicikó konyhájából recept

Flódni Vicikó konyhájából
Flódni Vicikó konyhájából
130 perc / előkészület: 60 perc sütés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások (33)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már nagyon régen szerettem volna flódnit sütni, de mindenképpen egy igazi, hamisítatlan házi recept alapján.

Karácsonytájt, mikor egyébként is annyi szó esik a sütés-főzésről is, egyik legkedvesebb kolléganőmmel erről is beszélgettünk. Kérdeztem, hogy ő szokott-e flódnit sütni, és ha igen, van netán házi receptje? "Naná, hogy ne lenne!? Isteni finom, Anyám receptje, csak ki  kell keresnem!" -mondta büszkén, aminek én eszméletlenül megörültem. Végre megsüthetem életem első flódniját, olyat amilyet szerettem volna, igazi kipróbált, régi házi recept alapján, az autentikusságát pedig kétségbe nem lehet vonni!  Így másnap meg is kaptam a receptet.

Mondta, hogy ő most nem fog sütni, mert nincs finom szilvalekvárja, és igazából csak azzal az igazi. Nekem még volt a kamrában három üveggel saját készítésű, így cserébe kapott tőlem egyet belőle, ha csak ez hiányzik, hát megoldjuk!

Egy-két nap múlva hallom, hogy a lekvár, szégyen, nem szégyen, de nem érte meg a flódnit, mert megkóstolták otthon, és szinte együltőhelyben elfogyott az egész, amit eddig így magában nem is nagyon ettek -mondta. Na, és hogy jól kiszúrtam vele, meg hogy is csináltam én ezt a szilvalekvárt, mert a nagy sikerre való tekintettel most már nem ússza meg a nyáron, a család ragaszkodik hozzá, hogy főzzenek ők is lekvárt! :-)))

Nekem viszont a betervezett karácsonyi bejgli, és zserbó mámorban már nem volt merszem megsütni egy újabb mákos-diós... sütit (én megettem volna, de mit szóltak volna a többiek?), így karácsonykor nálunk is elmaradt. 

De most jött el az idő, a havas húsvét előtti napokban, hogy nekiálltam és megsütöttem. Előtte való héten szépen felkészítettem kolléganőmet, hogy lassan nekiállok, és hogy is van ez, meg az a recepttel kapcsolatban, stb? 

Aztán másnap, amint elkészült, vittem neki kóstolót. Azokat a szemeket látni kellett volna, ahogy megörült neki...! De a kóstolás utáni még jobb volt! :-)  Nagyon kíváncsi voltam, mit mond, hogy ízlik majd? "Ennek ilyennek kell lenni, tökéletes!" -mondta. 

Természetesen kis családjának is csomagoltam belőle. Otthon férjecskéje csak annyit mondott, hogy "nagyon jó tanítvány vagyok!" :-)

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

Az almatöltelékhez

A máktöltelékhez

A diótöltelékhez

A lekvártöltelékhez

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
alkalom: Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
konyha: zsidó
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

négyemeletes sütemény, mákos-diós-szilvalekváros-almás sütemény
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, és a további összes hozzávalóval egy szép sima, rugalmas tésztát gyúrunk. Lisztezett tálba tesszük, fóliával lefedjük, és hűtőbe tesszük 1 órára.
  2. Eközben elkészítjük a töltelékeket.
  3. A lereszelt almát cukorral, és a fűszerekkel a borban, fedő nélkül megpároljuk, kb 6-8 perc alatt. Ne főzzük, éppen csak összeforrósodjon, kissé megpuhuljon! Kihűtjük.
  4. A darált mákot, ill. a diót a hozzávalókkal és borral, állandó keverés mellett összeforrósítjuk. Kihűtjük.
  5. A tésztát a pihentetés után kissé átgyúrjuk, és lemérjük. Úgy osztjuk 5 részre, hogy négy egyenlő, és 1 db kicsit nagyobb darabunk legyen. Ez lesz az alsó lap.
  6. A nagyobb darabbal kezdjük, kissé lisztezett felületen kinyújtjuk a tepsi nagyságára. (Sütőpapírral bélelt 25 x 35 cm.)
  7. Belefektetjük az első lapot a tepsibe. Erre jön a dió töltelék.
  8. A 2. lapra kerül a mák, a 3. lapra az alma, a 4. lapon lesz a szilvalekvár, és az 5. kerül a tetejére.
  9. A felső lapot megkenjük a kissé felvert egész tojással.
  10. Pár helyen megszurkáljuk egészen a tepsi aljáig.
  11. 170 °C -ra előmelegített sütőbe tesszük, és kb 60-70 perc alatt, arany-borostyán színűre megsütjük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25x35 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 27
össznézettség: 45 617
elküldve: 40
receptkönyvben: 643
elkészítve: 26/31
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

Hozzászólások (33)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nuit
Fűszerkert / Nuit h, 2016-10-24 09:03

Kedves Vicikó,
nem tudom szavakba foglalni mennyire sikeres lett :)
igaz hogy egész délelőtt a sütivel foglalkoztam, de igazi mestermű lett (hála a receptednek, sikerült bizonyítanom hogy tudok recept szerint is sütni :)). Pontosan követtem a leírt mennyiségeket, időt, és tökéletes lett

dzsadit
dzsadit k, 2015-12-15 11:43

Nagyon ígéretes a recept!
A fehér bort lehet esetleg helyettesíteni valamivel, hogy gyerekek is ehessenek belőle?

Köszönöm,
Judit

vicikó
Vicikó / vicikó szo, 2015-11-28 21:12

Kedves amarilisz1!

Természetesen nem 50 dl bor kell a tésztába....., hanem 50 ml!
Jó adatokkal küldtem be a receptet, de nem értem, hogy változhat egyáltalán meg a mennyiség, és a mértékegység is???
Köszönöm az észrevételt, kijavították elég gyorsan a szerkesztőségben.
Üdv: Vicikó

Rehova Kata
Miss Lemon / Rehova Kata cs, 2015-11-26 15:15

Kedves amarilisz1!
Elnézést kérünk, szerkesztési hiba történt, javítottuk.
Szép napot!
Kata
NoSalty.hu

vicikó
Vicikó / vicikó szo, 2015-11-28 21:08

Kedves Kata!

Hogyan történik ez, hogy több receptemben is átváltoztak a mennyiségek, mértékegységek???
Természetesen, jó adatokkal küldtem be, most néztem meg a lementéseimből.
Láttam a póréhagymaleves gazdagon- ban is történt javítás, szerencsére!

Köszönöm a javítást!
Üdv: Vicikó

Rehova Kata
Miss Lemon / Rehova Kata szo, 2015-11-28 21:42

Az oldal megújulásakor bevezettünk egy újítást: minden recepthez hozzárendeljük a kalória- és tápanyagtartalmát, ami nagyban megkönnyíti a cukorbetegek, diétázók, fogyókúrázok dolgát. Ez csak úgy lehetséges, hogy a korábban feltöltött recepteket egyenként fel kell vinni az új rendszerbe, és ez 50 000 recept esetén sajnos, nagyon ritkán, de hibákat is eredményezhet. Természetesen nagyon odafigyelünk, hogy minden recept az eredeti formájában jelenjen meg, és ne forduljanak elő hasonló elírások.
Köszönjük a megértésedet!
Kata
Nosalty.hu

pelvana
pelvana h, 2014-10-20 09:19

Kedves Vici! Szerinted mennyiben változik a tészta ha csak 2 tojássárgáját teszek bele? Általában így láttam a flódni recepteket, igaz a Te sütijeidben jobban bízom. :)
Nem tudom melyik tésztát válasszam....
köszönöm,
üdv Andi

vicikó
Vicikó / vicikó h, 2014-10-20 09:48

Kedves Andi!
Ha az én sütijeimben jobban bízol, akkor válaszd az én receptem.
Minél kevesebb tojássárga van benne, annál szárazabb a tészta.
Üdv:-) Vici

pelvana
pelvana k, 2014-10-21 09:05

Szia Vici! Ha a diós töltelékem folyós lett, akkor 2x raktam bele a bort? Nem vagyok teljesen lökött, csak az 1 éves fiam rombolja közben a konyhámat... :-)

pelvana
pelvana k, 2014-10-21 09:30

Köszönöm. közben lemértem a maradék bort. nem tettem kétszer. ..csak hirtelen kétségbe estem. Fontos alkalomra lesz, tortát készítek belőle.

szvetter
szvetter v, 2014-01-26 20:49

Átnéztem pár flódni receptet. Van olyan változat, amiben a dió és a mák alá is tesznek lekvárt, van ahol nem. Ebben a receptben is így szerepel.
Egyben viszont megegyeznek, a töltelékek sorrendjében, ami: dió, mák, lekvár és végül alma. Kivéve ezt.
Itt a legfelső réteg a lekvár.
A legtöbb recept fennen hirdeti, hogy az eredetit, autentikust olvasom épp.
Akkor most melyik is az autentikus sorrend?
Valaki tudja?
Előre is köszönöm a választ!

Meganyul
Meganyul k, 2013-12-17 09:33

Szia. Én szeretném megsütni ezt a süti. És az lenne a kérdésem,hogy szerinted meddig áll el?

Üdv meganyul

vicikó
Vicikó / vicikó k, 2013-12-17 10:25

Kedves meganyul!

Az igazság az, hogy álltában még finomabb lesz. Tehát, egyre jobb, ahogy összeérnek az ízek. Ugyanúgy, mint pl a zserbó. ( nálunk mindig úgy van, hogy mire pont elfogy, addigra a legfinomabb.)

Hogy meddig áll el? Egy hét az a minimum, de hűtőben, vagy hűvősben szerintem két hétig is biztosan eláll.

Sok sikert hozzá!
Üdv:-) Vici

malacos100
malacos100 cs, 2013-06-06 05:16

Köszönöm a választ ! A hétvégén nekilátok ennek a csodának.:)

malacos100
malacos100 sze, 2013-06-05 09:28

Szia
Elnézést a buta kérdésért,de az almát ugye jól ki kell nyomkodni ?
Várom válaszod,mert megkívántam ezt a sütit.:)

vicikó
Vicikó / vicikó sze, 2013-06-05 10:27

Szia!

Nem kellett kinyomkodnom egyáltalán, mert nem volt tócsogósan leveses az alma. Ahogy írtam is a leírásban, csak éppen összeforrósítjuk, és ez idő alatt nem válik nagyon péppé sem. A kevés levéből kiemelve, úgy simán rátettem a tésztára.

Ha viszont nagyon leveses maga az alma is, és úgy találjuk, hogy sok lenne a leve, természetesen kissé ki kell nyomkodni.

Egyébként egyáltalán nem buta kérdés, tudom sokan megpárolják és kinyomkodják az almát a pitékbe is, mielőtt beleteszik. Én mondjuk ezt sem így csinálom, hanem pl. pitébe - bélesbe nyersen, frissen, minden kinyomkodás nélkül teszem bele az almatölteléket, mert nem szeretem pépesen.

Üdv:-) Vici

anonym
anonym v, 2013-05-19 19:34

Én mentettem is, és sütöttem is.
Nagyon régen gondolkodom, hogy sütök egy flódnit...most megtettem. Még volt dió és mák karácsonyról, mert már akkor is szemeztem ezzel a sütivel.
Örülök, hogy a te receptedet választottam. Én kevesebb liszttel készítettem, mert a tölteléket jobban szeretjük, mint a tésztát. :-)
Köszönöm szépen! Nagy sikert aratott! Isteni finom.
Biztos a saját készítésű rozmaringos szilva lekvár is fokozta a sikert. :-)))) (nem vagyok nagyképű...csak úgy mondom...)
Üdv: Andi

vicikó
Vicikó / vicikó v, 2013-05-19 22:05

Kedves Andi!

Igazán nagyon szívesen, örülök, hogy megsütötted, és ízlett is!
A rozmaringos szilvalekvárod felizgatta a fantáziámat!!!!! Idén fogok újból szilvalekvárt is főzni, és nem felejtem az ötletedet! Nagyon finom lehet:-)

Én, ahogy írtam is, csak egyszer készítettem még el, és annyi lisztből amit a recept írt. Viszont ügyeskednem kellett, hogy a tepsi nagyságára ki tudjam nyújtani. szóval én nem találtam soknak a lisztet, de mint minden receptem ezen is lehet változtatni ízlés szerint. :-)

Köszi, hogy visszajeleztél, megírtad a tapasztalatod.

Üdv:-) Vici

csato
csato p, 2013-04-05 15:26

Ha én mentek valamit az akkor csúcs szuper!És ez az!Jó ez nagyképűnek hangzik de egyrészt igaz másrészt az vagyok!:)Á dehogy csak olvasáskor tudom mi a jó.És ez az+ fotó Tsók Csató

szeag
Sz. Ági / szeag k, 2013-04-02 07:16

Én is régóta akarok flódnit sütni, de állandó aggodalamaim vannak. Nevezetesen attól félek, hogy egy ilyen sokrétegű, magas süteménynél nem fognak átsülni a középső lapok, ahhoz meg semmi kedvem, hogy valami nyers, félig sületlen omlós tésztát egyek. Volt már benne részem, nem szeretném újra átélni. Olvastam már olyan flódni receptet is, ahol két lapot fagyasztott, (ezek lettek a külső lapok), kettőt pedig előre megsütött, (ezek lettek a belsők). Kérlek, nyugtass meg, hogy megsül rendesen.

vicikó
Vicikó / vicikó p, 2013-04-05 15:18

Szia!

Én szerintem, a kolléganőm és családja szerint, továbbá kb 12 kollégám, akik szintén kaptak belőle, mert nekik is vittem, nagyon finom volt, oda voltak. Még másnap is, a fiúk!, akik azért tudjuk nem olyanok mint mi, emlegették, hogy a flódni micsoda fincsi volt. És természetesen mi a férjemmel itthon is ettük.
Csak ezt tudom írni neked, ennyien jóízűen megettük, és ízlett. Nem nagyon találtunk benne hibát.
Tény, hogy ezek a fajta sütik nem kalácskönnyűségű tészták....

Az biztos, hogy lassú tűzön, vagyis hőfokon kell sütni, és vékonyra kell a tésztáját nyújtani! A méretet megadtam, ki is adja a tészta ezeket a méretű lapokat.

Üdv:-) Vici

887