Citromkrémtorta recept

1 adag
683
kcal
Citromkrémtorta
Citromkrémtorta
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha nyár, akkor a csokoládés édességek feledésbe merülnek és a gyümölcsös finomságok veszik át helyüket. Egyik kedvenc desszertem a nagy melegekben a citromtorta. Ez most egy krémes verzió. (Forrás: Jamie Oliver: A pucér szakács)

hozzávalók / 8 adag

Az omlós tésztához

A citromkrémhez

receptjellemzők

konyha: angol
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
szezon: nyár
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

citromtorta, krémes citromtorta, citromos torta, torta citromkrémmel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a vajat a cukorral és a sóval kikeverjük. (Én lyukas közepű fakanalat használtam hozzá.) Hozzáadjuk a lisztet és a tojás sárgákat, és a lehető legkevesebb mozdulattal összedolgozzuk (morzsás állagú lesz). A végén beleöntjük a tejet és addig keverjük, míg nagyjából összeáll a tészta, duci hengerré formáljuk és fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük legalább egy órán át. (Az omlós tészta titka, hogy ne dolgozzuk, gyúrmáljuk agyon, máskülönben nyúlóssá válik.)
  2. A pihentetési idő leteltével a hengerből fél centis szeleteket vágunk, és kibélelünk velük egy 30 centiméter átmérőjű piteformát, egymáshoz nyomkodva őket az illesztéseknél, úgy hogy egyenletes legyen mindenhol. 180 fokra előmelegített sütőbe dugjuk (légkeverésen) 12 percre.
  3. Közben elkészítjük a citromkrémet: a tojást kikeverjük a cukorral, majd lassan hozzáadjuk a citrom-lime levet és a habtejszínt.
  4. A félkész tésztát alaposan megkenjük tojással (megakadályozva ezáltal, hogy a tészta magába szívja a krémet) és megtöltjük a most még meglehetősen folyós krémmel.
  5. 180 fokos sütőben kb. 30-40 perc alatt megsül. Akkor kell kivenni, mikor a krém a torta közepén még rezeg.
  6. Egy órán át hűlni hagyjuk, és ez idő alatt a citromkrém is megszilárdul a középső részen (előbb semmiképpen ne vágjuk meg a tortát, mert szétfolyik, nyúlik az egész, plusz hidegen finom).



  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 83 473
elküldve: 14
receptkönyben: 1 071
elkészítve: 11/33
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (25)

Katuc77
Katuc77cs, 2014-04-24 10:34

Kedves Petra!
Szeretném megkérdezni, hogy mennyi a citrom leve, és mennyi a lime leve a receptben, mert nekem a hozzávalóknál úgy jelenik meg, hogy 100 ml citromlé, 200 ml citromlé.
Köszönöm a választ :)

Szilvous
Szilvousk, 2013-05-21 14:00

Nagyon finom és könnyen elkészíthető. Igazi nyári kerti partira való desszert :-)

ESZBÉ
ESZBÉk, 2012-04-24 13:42

Nagyon finom lett! Egy kicsit kevesebb cukrot használtam, mint a megadott. Apósomnak készítettem, szigorúan meghagyva, hogy csak! hidegen ehetik. Persze jómagam melegen benyomtam egy nagy szeletet.....

szurikáta
szurikátav, 2012-04-22 17:53

Kedves Petra!
Szülinapra készítettem először ezt a remek kis tortát, úgyhogy nagyon izgultam, hogy jó lesz-e...de nem kellett csalódnom, mindenki megdicsérte, és össze is vesztek az utolsó szeleten!! :)
Köszönjük!!

barnamarianna
barnamariannasze, 2011-11-09 14:26

Szia Mindenkinek!
Ez egy tökéletes recept, minden mennyiségével és sütési idejével Akinek nem sikerült tudom ajánlani, hogy ne adja fel, próbálja újra mert megéri.
Kedves Petra, köszi hogy megosztottad.

erikaeger
erikaegercs, 2011-09-29 21:09

én még nem csináltam meg de mostmár kiváncsiságbol is megcsinálom, viszont azt már azonnal láttam hogy a citromlé tuti nem kell bele söt a lime levét is csökkentem és citrom aromával helyettesitem...

Futrinka
Futrinkav, 2011-03-20 22:24

Nagyon savanyú, nagyon édes. Sajnos nem kellett a családnak.
Futrinka

petra
petrak, 2011-02-22 15:30

Bendika,
igen, egészen a pitetál peremének tetejéig érjen a tészta!

Bendika
Bendikak, 2011-02-22 12:02

Kedves Petra!

A piteformába, hogy kell bele tenni a tésztát, pereme legyen?

petra
petrah, 2011-01-24 10:45

akkor valószínűleg tovább kellett volna sütnöd, hisz írtad, hogy a tészta is nyers maradt

Nutty
Nuttyv, 2011-01-23 20:41

Majdnem 1 napot állt a fogyasztás előtt:S
Hát majd legközelebb:)

petra
petraszo, 2011-01-22 21:45

szia Nusi,
sajnálom a kudarcot, hogy mit ronthattál el nehéz innen és a leírtakból megfejteni
elég ideig hagytad hűlni? erre a recept végén külön fel is hívom a figyelmet
annyi biztos, hogy ez egy meglehetősen savanykás, frissítő torta, ahogy a beveztőben is írtam, inkább nyári napkora ajánlom, amikor az embernek jobban is esnek a fanyar ízek

Nutty
Nuttyszo, 2011-01-22 16:51

Sziasztok!!!
Hát én sajnos nem tudok ennyire jókat mondani erről a receptről. A szülinapomon a csaknem 20 fős vendégsereg előtt totál felsülés volt az egész. Mindent a recept szerint csináltam, de ennek ellenére eléggé tré lett az eredmény. A pite nem sült meg, félig nyers maradt, a krém túl sok lett,pedig a piteforma paraméterei mind stimmeltek, így hát elpocsékoltam bele jó pár tojást.Persze meglehetősen folyós maradt, a tejszín is iszonyatosan sok lett bele szerintem. Az ízéről inkább nem is beszélek, rettenetesen savanyú és édes volt egyszerre. Hát aki kért belőle, az is fél falat után otthagyta a tányérján. Úgyhogy végül a buli után az egész a kukában landolt...Mázli hogy kétféle tortát sütöttem...így azért senki nem maradt édesség nélkül.
Mit ronthattam el? Mért lett ennyire rossz?
Nusi

petra
petracs, 2010-10-07 22:09

Szia Brigi,
Csak úgy simán megy bele a tejszín a krémbe.
Azt most meg nem tudnám mondani, h mennyi limeból tudtam anno 2 dl-nyi levet facsarni...bocs
8-ból talán?!

kozibubi
kozibubics, 2010-10-07 21:04

Szia Petra!

A krémhez a tejszínt fel kell verni, vagy csak simán hozzá kell keverni a tojásokhoz? És ez a 2 dl limelé kb. hány limeból jön össze? Brigi

petra
petrah, 2010-09-20 15:02

kedves Osztriga,
Sajnálom, hogy így jártatok, de nem véletlenül így vannak megadva az arányok a receptben:-)
A lime íze karakteresebb, és van benne egy enyhén kesernyés íz is, lehet, hogy ezt érezték a lurkók...

osztriga
osztrigasze, 2010-09-15 15:00

Szia Petra!
A lime ugye nem olyan savanyú, mint a citrom?? Mert én összesen 250 ml frissen csavart citrommal csináltam, mert nem volt itthon lime, de így nagyon savas lett, a gyerekek nem is eszik meg... :(( A másik, hogy a 30 centis piteformába nem fért bele ennyi krém, így két kisebb formában megsütöttem őket -tészta alap nélkül...- kár, hogy nagyon savanyú lett az is, mert állagra nagyon kellemes, mint a katalán krém...:((
Szóval üzenem a többieknek, hogy ne helyettesítsék citrommal a lime-ot!!
Üdv: T.

Ruszkicsaj
Ruszkicsajcs, 2010-07-15 13:38

Hűűűű, látszik a fotón, hogy milyen krémes belül! Szívesen beleharapna az ember! Mentem!

gregoreva
gregorevap, 2010-07-09 21:41

Ez a süti látszatra kívánatos, a színét imádom, és most már az ízét is!Köszi!Éva-Anyóca

Noncsiga
Noncsigap, 2010-06-18 20:15

Sziasztok! Nagyon jó a recept, most sül éppen a második adag. Sajnos nekem semmilyen piteformám nincsen, így maradt a csatos tortaforma (26cm), amibe egy kicsit sok volt a krém, úgyhogy vagy egy centivel a tészta széle felett volt, de nem esett szét, amikor kivettem! :) Nagyon finom! Köszi, hogy megosztottad.:)

afitos
afitosk, 2010-01-05 18:52

Sziasztok! Jó hogy rátaláltam most erre a receptre, egy pár napja láttam a tvpaprika Idesüss c,müsorán de leirni nem tudtam a hozzávalókat mivel későn kapcsoltam oda, akkor már a sütőbe tették az első 12 percre. Kösz, szerintem egy könnyú kis süti, és remélem hogy nem nagyon fanyar.....

July
Julyk, 2009-11-24 22:24

Szia Petra!
Eddig senki nem írt hozzászólást ehez a recepthez...miért?
Én már régebben elkészítettem, semmilyen problémába nem ütköztem és nagyon finom süti!
Lányok, fiúk, megéri kipróbálni, nem fogjátok megbánni!

Legfrissebb cikkek

Ennél egészségesebb köret nincs!
Ennél egészségesebb köret nincs!
Alacsony energia- és szénhidrát-, magas élelmirost-tartalom, sok vitamin, élénk szín - mi kell még a tökéletesen egészséges körethez? Ide nekem a brokkolit!
Budapesti kocsma az európai TOP 10-ben
Budapesti kocsma az európai TOP 10-ben
Egy budapesti söröző is szerepel a brit vezető napilap, a The Guardian olvasói által összeállított TOP 10-es listán.
683