Aszalt szilvával töltött csirkemell diómártással recept

Aszalt szilvával töltött csirkemell diómártással
Aszalt szilvával töltött csirkemell diómártással
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

3 éve karácsonyra készítettem ezt az ételt. Mivel a kislányom akkor volt 2 hónapos, ezért valami gyors és mégis finom fogást szerettem volna a családnak kínálni. A diómártás receptjét egy újságban olvastam, a csirke adott volt, és azért "folytottam" a borba, mivel a dédi mama nem szereti a csirkemellet, mert száraz. Viszont a végeredményt még meg is dicsérte. Ezt a receptet már a munkahelyi receptversenyen is díjazták, ezért gondoltam, hogy megosztom itt is.

hozzávalók / 4 adag

A husihoz:

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 20 dkg aszalt szilva
  • kb. 4 dl száraz fehérbor
  • kb. 20 dkg bacon
  • bors

A mártáshoz:

  • 10 dkg durvára vágott dió
  • 3-4 dl főzőtejszín
  • 1-2 kk étkezési keményítő
  • szerecsendió

receptjellemzők

konyha: magyar
sütési mód: alul-felül sütés
alkalom: Anyák napja, karácsony, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

aszalt szilvával töltött csirkemell tejszínes diómártással, göngyölt csirkemell, aszalt szilvás csirkemell, diómártással tálalt csirkemell-filé aszalt szilvával töltve

elkészítés

 


  1. A csirkemell-ilét egy tálban felöntjük annyi borral, hogy ellepje, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Ettől pikáns ízt kap a hús, és nem is fog kiszáradni.

  2. A csirkemellet „lapjában” kb. 3/4-részt bevágjuk annyira, hogy szét tudjuk nyitni, majd kicsit kiklopfoljuk.

  3. Sóval, borssal meghintjük, és egy sorban elrendezzük rajta az aszalt szilvát. Feltekerjük, majd 2 szelet szalonnával tekerjük körbe.

  4. A húsokat enyhén olajozott tepsibe helyezzük és a leszűrt pácléből kicsit öntünk alá, majd lefedve forró sütőben megsütjük. Kb. 180-200 °C-on 30-40 perc, hogy a szalonna megpiruljon. Igény szerint sütés közben is lehet locsolgatni. (Mivel jénai edényben készítettem lefedve, így nem locsolgattam, a tepsiben lehet, hogy hasznos.)

  5. A mártáshoz a diót serpenyőben illatosra pirítjuk. A tejszínt felforraljuk, sóval, és kevés szerecsendióval ízesítjük, hozzáadjuk a diót, kis tűzön főzzük pár percet. (Étkezési keményítővel sűrítettem, hogy kedvemre való állagú legyen.)

  6. Köretként rizst ajánlok hozzá.


 

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x30 cm
  • elkészítettem: 7 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 18 787
elküldve: 28
receptkönyben: 387
elkészítve: 7/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Sziporka

Mióta szakács: 2012.07.04.
14 recept

Hozzászólások (10)

katamolly
katamollyh, 2013-01-07 17:09

Nálunk is ez volt a karácsonyi vacsi, annyira ízlett ki családomnak, hogy megszavazták, jövőre is ezt kérik! Én diómártást nem készítettem hozzá, viszont a husi nagyon-nagyon finom, tényleg hamar megvan és ünnepi a kinézete is!! Köszi a receptet!

P. Szilvia
P. Szilviak, 2013-01-08 11:49

Örülök, hogy sikert aratott a receptem. Egyszer próbáld ki a diómártást is, nem fogsz csalódni.
Üdv Szilvi

Kittens
Kittenscs, 2012-12-27 19:53

Ez volt a karácsonyi menü!:) Köszönöm szépen! Isteni finom volt!

P. Szilvia
P. Szilviaszo, 2012-12-29 10:40

Örülök, hogy ízlett, egészségetekre!
Én is ezt készítettem újra, de az idén hercegnő burgonyával kínáltam. A siker garantált!
B.Ú.É.K. Szilvi

rolvisa
rolvisav, 2012-09-16 17:30

Finom.Én is készítem, csak teszek a szilva mellé barackot, vagy szilva helyett áfonyát. Most friss szilva, barack került bele. A húsra még spenót sajt és sonka is került, tejszínnel locsolgattam és így lett szósz is hozzá.

kiscsillag23
kiscsillag23v, 2012-09-16 15:10

imádom a csirkemellet is, és a diót is! igaz már ettem aszaltszilvás csirkemellet csak nagyon régen. a mártás viszont jól hangzik:)a tejszínből hány %-osat használtál? úgy emlékszem, hogy anyukám az aszalt szilvát vörösborba tette, hogy ne legyen olyan kemény.

P. Szilvia
P. Szilviah, 2012-09-17 06:18

Szia!
20%-os tejszínt használok. Jó ötlet a szilvát vörösborba áztatni, bár nekem így sem volt száraz. Üdv

Legfrissebb cikkek

Minden étel fontos, szól valamiről
Minden étel fontos, szól valamiről
Sokszor a hétköznapi sietségben nem jut időnk azon gondolkodni, mit főzzünk vacsorára. Varázsoljunk ünnepi ételeket hétköznapokon is a Vénusz Alkalomválasztóval!
Nagypénteki böjtkalauz
Nagypénteki böjtkalauz
Nagypéntek a gyász napja az egész keresztény világban, egyben szigorú böjt is: csak háromszor szabad ennünk, de jóllaknunk csak egyszer szabad.
Hétvégi menü: utolsó perccel húsvét előtt
Hétvégi menü: utolsó perccel húsvét előtt
Mit tegyünk, ha egész héten nem volt időnk felkészülni a húsvéti hétvégére? Semmi okunk a pánikra, hiszen egyszerű, ám csodás ételeket készíthetünk az utolsó percben is.
Természetes fényvédelem, ami finom is!
Természetes fényvédelem, ami finom is!
Három zöldségfélére szeretnénk felhívni a figyelmet, mert több szempontból is hatásos fényvédőknek számítanak, ezért jó lenne, ha rendszeresen fogyasztanánk őket!