Articsókás krumpli recept

Articsókás krumpli
Articsókás krumpli
65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet is anyósomtól tanultam, és nagyon-nagyon finom, mi bolondulunk érte.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Ha többet készítünk, akkor jóval magasabb lesz a rakott krumplink, ez esetben a tetejére utolsó sornak a krumplit szépen fektessük egymás mellé úgy, hogy picit fedjék egymást.

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

articsókás burgonya parmezánnal, rakott articsóka, rakott krumpli articsókával
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagyobb tálba vizet eresztünk, belefacsarjuk a citrom levét.
  2. Az articsókát gumekesztyűben (segítség a pucoláshoz itt) megpucoljuk, levágjuk a tetejét, leszedjük a kemény leveleit, majd levágjuk a szárát. Kettévágjuk, kiszedjük a bajszot kiskanál segítségével, majd vékony cikkekre vágjuk, a száráról is lehámozzuk a héjat, majd ezt kis karikákra metéljük, és azonnal a citromos vízbe dobjuk őket.
  3. A krumplit is meghámozzuk, megmossuk, majd kb. fél cm vastag karikákra vágjuk, az articsókához rakjuk őket
  4. Előmelegítjük a sütőt.
  5. Az articsókás krumplit egy nagy szűrőben leszűrjük, majd egy nagyobb tálba öntjük.
  6. Sózzuk borsozzuk, hozzáadjuk a meghámozott fokhagymát, a metélt petrezselymet majd kb. fél pohárnyi olajat ráöntünk, az egészet egy fakanál segítségével jól megforgatjuk.
  7. Egy tűzálló edényt, mély tepsit vagy jénai tálat kiolajozunk, az alját megszórjuk prézlivel.
  8. Ráhelyezzük az articsókás krumplit, fakanál segítségével elrendezzük egyenesre a tetejét, kb. 1 dl vizet öntünk alá (kiöblítve vele a tálat, ahol volt a krumpli), majd megszórjuk reszelt parmezánnal, prézlivel, és cikk-cakkban olívaolajat öntünk rá.
  9. A meleg sütőben szép pirosra sütjük, míg a krumpli meg nem puhul.
  10. Picit hagyjuk a tepsiben állni, majd még melegen tálaljuk.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 21x30x6 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 684
elküldve: 3
receptkönyvben: 53
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Cafika

Mióta szakács: 2010.06.20.
156 recept
hirdetés

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

V.Kata
V.Kata p, 2011-12-16 19:12

Kedves Évi!
Köszönöm a jó kívánságot!
Én is nagyon boldog karácsonyt kívánok!

V.Kata
V.Kata cs, 2011-12-15 21:39

Kedves Cafika!
Ez az étel olyan jól néz ki,hogy legszívesebben azonnal befalnám!!
Cak azt nem tudom,hol veszek friss articsókát. Bár még konzervet sem láttam!
Ezután bár hol járok,különösen figyelek e gyönyörűséges növényre.
Külön köszönet érte,hogy ilyen érthetően leírtad a pucolását is.
Köszönöm szépen! Üdv.

cafika
Cafika / cafika p, 2011-12-16 10:52

szia V.Kata,
nem csak jól néz ki, de nagyon nagyon finom is!!
remélem ráadkadsz 1-2 articsókára, ha frisset nem is találsz, lehet hogy fagyasztva könnyebben rábukkansz. szerintem abból is el lehet készíteni. akkor jó vadászást , nagyon békés, kellemes karácsonyt kívánok Neked és családodnak is !!!
üdv. Évi

Annigine
Anett / Annigine cs, 2011-12-15 16:28

Azt megkérdezhetem, hogy a petrezselyemmel mikor hintem meg? Amikor a sóval és a borssal?

cafika
Cafika / cafika cs, 2011-12-15 16:58

Kedves Annigine,
kifelejtettem..javitom is, mindjàrt, igen a 6.pontban adjuk hozzà a petrezselymet. de ha véletlenùl mégis kimaradna, abbòl sem lesz tragédia :-)
ùdv. évi

872