Fejessaláta
Leírás
Fejessaláta – receptek, leírás, tippek
Igen nagy jelentőséggel bíró, népszerű levélzöldségféle, melyet az egész világon fogyasztanak. A soklevelű fejessalátát Európában a görögök terjesztették el, akik az őkori egyiptomiaktól vették át. Nálunk a 17. század óta ismeretes. Számos fajtája létezik, hazánkban legismertebbek: a közönséges fejessaláta, jégsaláta, lollo rosso.
A fejessaláta őshazája Dél-Európa, Észak- és Nyugat-Afrika. Magyarországon is régóta a legismertebb és leggyakrabban használt zöldsalátaféle. Egyéves növény, melynek van áttelelő és nyári változata is. Remekül alkalmas korai és szabadföldi termesztésre is, számos termesztési módja és több fajtatípusa lehetővé teszi, hogy szinte az év minden szakaszában fogyasztható legyen.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a fejessaláta?
A levélzöldségfélék közül a fejessaláta jelentősége a legnagyobb, egyes adatok szerint körülbelül akkora felületen termesztik, mint a csoporthoz tartozó levélzöldség-növényeket együttesen. Enyhén szétterülő, zöld fejével először májusban kerül az asztalra. A régi görögök hite szerint elősegíti az alvást, ezért az étkezések végén szolgálták fel, ezt a szokást pedig a rómaiak is megőrizték.
A fejessaláta fogyasztása, más salátatípusokkal együtt, egyes országokban eléri a nyersen fogyasztott zöldségfélék 5–10%-át is. A '70-es évek második felétől megindult fajtanemesítésnek köszönhetően újabb lendületet vett termesztése, elterjedése és fogyasztása, és ez azóta is tart.
Nagy mennyiségű C-vitamint (40 mg 100 grammjában), karotint, sok B-vitamint, meszet, foszfort és vasat tartalmaz, igaz, az üvegházban vagy a fóliasátorban termelt fejessaláta vitamintartalma alacsonyabb, mint a szabadföldinek! Jó hatással van a gyomor működésére, rostdús, fissítő hatását a levelek citromsav-tartalmának köszönheti. Fontos szervezetünk számára az is, hogy a saláták legtöbbjének 95%-át szöveti víz teszi ki, ezáltal serkentik a veseműködést és a vérképzést, vízhajtó hatásúak.
Hogyan vásároljuk?
Hivatalosan májusban vehetjük meg zsengén, szabadföldről, de már egész évben elérhető nem kevés termesztési módja és több fajtatípusa miatt. Piacokon, zöldségeseknél, szinte minden élelmiszerboltban fellelhető. Keressük a harsány zöld, feszes, húsos, peckes levelű fejeket! Ha fehér színű torzsája kesernyés vagy édeskés illatú, keserű vagy édes ízre számíthatunk. Leszedve könnyen megfonnyad, lehetőleg mielőbb fogyasszuk el. A hűtő hidegebb részén konyharuhába csavarva vagy nejlonzacskőba téve pár napig áll el.
Hogyan készítsük el a fejessalátát?
A fejessaláta egyike azon zöldségféléinknek, melyet szinte kivéltel nélkül mindig frissen használuk fel: kiválóan alkalmas savanyításra, gondoljunk csak a cukros-ecetes fejessalátára a pörkölt vagy tojásos nokedli mellett. Frissen, leveleire tépve bármilyen vegyes salátában vagy szendvicsben, hamburgerben remek választás, mert íze eléggé semleges, sokféle irányba elvihetjük a többi hozzávalóval és fűszerrel. Leginkább egy savanykás vinaigrette illik hozzá öntet gyanánt, de akár tejfölös opciókban is gondolkodhatunk. Régen gyakran főztek belőle salátafőzeléket is, a spenóthoz hasonlóan, fokhagymásan.
Mi készülhet a fejessalátából?
Még több fejessalátás receptért görgess lejjebb!
Jelentős mennyiségű C-vitamin (40 mg 100 grammjában), emellett karotint, sok B-vitamint, meszet, foszfort, és vasat tartalmaz. Ízanyagai jó hatással vannak a gyomor működésére. Frissítő hatását a levelek citromsav-tartalma adja. Nem árt tudni, hogy az üvegházban vagy a fóliasátorban termelt fejes saláta vitamintartalma alatta marad a szabadföldiének. Friss felhasználásra alkalmas leginkább, leszedve gyorsan romlik. A fejes salátát többnyire nyersen fogyasztjuk. Szendvicsekhez natúr, sültekhez és például a tojásos galuskához ecetesen kiváló. Levesnek nálunk ritkán készítik el, főzeléknek valamivel gyakrabban, a spenóthoz hasonlóan, fokhagymás ízesítéssel. Ínyencek nem késsel vágják a salátába, hanem kézzel apróra tépkedik. Fogyasztása Magyarországon meglehetősen idényszerű, a legnépszerűbb tavasszal és kora nyáron, márciustól júniusig tart, májusban tetőzik. Mostanában azonban szinte egész évben megtalálható a piacon. A fejes saláta fehér színű tönkjét megszagolva következtethetünk az ízére: a kesernyés vagy édeskés illat keserű vagy édes ízre utal. A kemény levelű és világoszöld színű példányok gyakran ízetlenek. Csak rövid ideig tárolható, erősen hajlamos a befülledésre. Kiskertben, saját nevelésű salátából egyszerre több is teremhet, mint amennyit a család egyszerre el tud fogyasztani. Ilyenkor érdemes tudni, hogy akár télire is eltehetjük: a gondosan megmosott, megtisztított, frissen szedett salátafejeket lecsorgatjuk, üvegekbe tesszük, és felöntjük annyi ecetes sós vízzel, hogy jól ellepje. Kevés tartósítószert (pl.benzosavas nátriumot) is tehetünk bele, jó erősen lekötjük, és addig gőzöljük, amíg az üvegekben a víz gyöngyözni kezd. Forrás: Házipatika
Mikor vegyem
Tavasszal és nyáron frissen, zsengén, de amúgy egész évben, szinte minden élelmiszerboltban és zöldségesnél.
hogyan tároljam
Hűtőben, a zöldségesrekeszben jó pár napig eláll (a ropogós levelűek, mint pl. a jégsaláta, szívósabbak).
100g Fejessaláta
fehérjetartalom
1.35 g
zsírtartalom
0.154 g
szénhidráttartalom
2.23 g
víztartalom
95.63 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
35 mg
Foszfor
33 mg
Magnézium
13 mg
Nátrium
5 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.082 g
Kolin
8.4 mg
C vitamin
3.7 mg
Béta-karotin
1987 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.35 g
Zsír
telített zsírsav
0.029 g
egyszeresen telített zsírsav
0.008 g
többszörösen telített zsírsav
0.117 g
ásványi anyagok
Kalcium
35 mg
Vas
1.24 mg
Magnézium
13 mg
Foszfor
33 mg
Nátrium
5 mg
Cink
0.2 mg
Réz
0.016 mg
Mangán
0.179 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
1.1 g
cukor
0.94 g
víz
95.63 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.057 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.062 mg
Niacin - B3 vitamin
0.357 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.15 mg
Folát
73 µg
Kolin
8.4 mg
Béta-karotin
1987 µg
Lutein+zeaxantin
1223 µg
E vitamin
0.18 mg
K vitamin
102.3 µg
A vitamin
166 µg
C vitamin
3.7 mg
B6 vitamin
0.082 g