Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyros tál házilag

Gyros tál házilag
Gyros tál házilag
55 perc / előkészület: 45 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Azt gondolom, joggal mondható, hogy mindannyian találkoztunk már a görög gyros-szal, vagy a török megfelelőjével, a kebappal. Számtalan ízesítés, titkos fűszerezés, elkészítési mód létezik, egy dolog azonban biztos, ami minden gyrosban szerepel: a fűszeres hús, a zöldségek és a joghurtszósz, valamint a pita vagy lepénykenyér. Legtöbbször utcai árusoknál találkozunk ezzel az egyszerű étellel, a vélemények pedig megosztóak: valahol még nyers a hús, ízetlen a szósz, vagy éppen még hideg a mirelit pita, amit nem sikerült felmelegíteni kellőképpen. Ebben a receptemben áthidaljuk ezeket a problémákat, és egy egyszerű elkészítési móddal könnyen elsajátítható házilag történő elkészítése ennek a remek ételnek. Természetesen nem feltétlenül szükséges csirkehúst használnunk, sokkal autentikusabb lenne a bárány, de adott esetben készíthetjük akár sertéshúsból is.

hozzávalók / 4 adag

Lepénykenyér készítése

Gyros hús pácolása

Tál készítése

Joghurtszósz készítése

ajánlat

Ez a házilag elkészíthető egytálétel megér annyit, hogy többféle húsból is kipróbáljuk az elkészítését, hiszen pillanatok alatt kiadós, meleg étellel tudunk előrukkolni, mégis újabb ízeket adhatunk hozzá.  A csípős íz kedvelői használhatnak darált chili paprikát vagy chiliszószt kedvük szerint.

Szólj hozzá!

elkészítés

Lepénykenyér készítése

  1. Receptet lásd: Lepénykenyér Kornél konyhájából.

Gyros hús pácolása

  1. A csirkehúst vágjuk fel csíkokra (a tokányhoz hasonlóan, ceruza vastagságúra), és tegyük egy megfelelő méretű tálba.
  2. Adjunk hozzá egy evőkanálnyi mustárt, a fűszerkeveréket, valamint az olajat, és az egészet alaposan keverjük össze.
  3. Felhasználásig fóliával lefedve pihentessük a hűtőben, akár egy éjszakán keresztül is.

Joghurtszósz készítése

  1. A joghurtot és a tejfölt keverjük el, ameddig sima állagú lesz. Hígítsuk kevés vízzel, ízesítsük zúzott fokhagymával, aprított kaporral, sóval és borssal, valamint kevés extra szűz olívaolajjal. Ízlés szerint adhatunk némi csavart az ízekhez kevés frissen facsart citromlé hozzáadásával.
  2. Dolgozzuk össze alaposan a szószt, felhasználásig tegyük félre.

Tál készítése

  1. A zöldségek előkészítésével kezdjünk: a salátát vágjuk fel kb. 4-5 mm-es csíkokra, a kígyóuborkát kb. 5x5mm-es kockákra, a lila hagymát finomra, valamint a káposztát gyaluljuk le. A paradicsomot tetszés szerint vágjuk karikákra vagy cikkekre.
  2. Legjobb, ha minden aprított zöldséget külön edénykében tárolunk felhasználásig, így a tálaláskor nagyon egyszerűen elkészíthetőek lesznek a tálak.
  3. Serpenyőt tegyünk fel a lángra, és forrósítsuk fel. Hozzáadott zsiradék nélkül tegyük bele a pácolt hús, és gyakori forgatás mellett süssük készre. Fontos, hogy végig nagy lángon süssünk, így a hús pirulni fog, és nem tudja kiengedni magából a nedvességet, nem fog elázni, párolódni.
  4. Ameddig a hús sül, készítsük fel a tálakat: tegyünk mindegyikre vegyesen az aprított zöldségekből, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd ízesítsük kevés tárkonyecettel és jó minőségű extra szűz olívaolajjal.
  5. A zöldségekre halmozzuk rá a megsütött húst, ízesítsük a joghurtszósszal, és kínáljunk mellé felszeletelt lepénykenyeret. Köretként adhatunk hozzá hasábburgonyát vagy párolt jázmin rizst.
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 155
össznézettség: 72 172
elküldve: 2
receptkönyvben: 103
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

receptjellemzők

konyha: görög
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: húsételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Serpenyős gyros

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1770
finomliszt 500 g
friss élesztő 25 g
napraforgó olaj 50 ml
víz 250 ml
16 g
cukor 16 g
csirke felsőcomb 1 kg
gyros fűszerkeverék 25 g
napraforgó olaj 100 ml
dijoni mustár 1 ek
kígyóuborka 0.5 közepes db
paradicsom 4 közepes db
lila hagyma 1 közepes db
vöröskáposzta 1 kis fej
fejessaláta 1 db
tárkonyecet 100 ml
olívaolaj 100 ml
görög joghurt 200 ml
tejföl 200 ml
víz 50 ml
olívaolaj 1 ek
fokhagyma 2 gerezd
kapor 1.5 ek
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint