Erdélyi rakott káposzta recept

Erdélyi rakott káposzta
Erdélyi rakott káposzta
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ennek a rakott káposztának csak a neve erdélyi, vagy tényleg onnan származik a receptje nem tudom.
Nálunk ezen a néven került be a repertoárba.

hozzávalók / 6 adag

ezt olvastad már?

ajánlat

Egy pohár száraz vörösbor jól esik mellé.

receptjellemzők

konyha: erdélyi
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: ősz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

rakott savanyú káposzta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposztát hideg vízzel egyszer átöblítjük és annyi vízben, ami éppen ellepi 60 percig előfőzzük, majd leszűrjük.
  2. Amíg a káposzta fő, a többi hozzávalót előkészítjük és megfőzzük.
  3. A füstölt szalonnát felaprítjuk, kiolvasztjuk a zsírját és leszűrjük.
  4. A kolbászt felkarikázzuk.
  5. A hagymát felaprózzuk, a szalonnazsíron - amihez még további 5 dkg zsírt adunk - üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, 1tk sót, az őrölt borsot, a zúzott fokhagymát  és kb 20 percig tovább dinszteljük, ha szükséges 1-2 ek vizet öntünk alá.
  6. Mielőtt levesszük a tűzröl, beletesszük a kolbászkarikákat és 1 tk őrölt paprikát.
  7. A rizst megmossuk és 2 ek olajon megfuttatjuk, felöntjük fél liter vízzel, hozzáadunk 1 tk sót és 15-20 perc alatt félpuhára főzzük.
  8. Egy sütőedényt a maradék 3 dkg zsírral kikenünk és 1ek zsemlemorzsával beszórunk.
  9. Először beleterítjük a káposzta 1/3 részét, amire ráterítjük a rizs felét, majd erre tesszük a darált hús felét, rászeljük a paradicsomot és a zöldpaprikát, majd megismételjük a rétegezést.
  10. Felülre káposzta kerül, amire rásímítjuk az előzőleg 1 ek olajjal elkevert tejfölt és meghintjük 1 tk őrölt paprikával.
  11. Előmelegített sütőben 200 C°-on kb 50 perc alatt szép pirosra sütjük.

  • költség: 2210 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 140 629
elküldve: 31
receptkönyben: 1 427
elkészítve: 33/55
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
170 recept

Hozzászólások (17)

nbeatrix
nbeatrixp, 2014-01-10 21:59

Nagyon finom lett!
Ja, és tök jó, hogy ilyen pontos a leírás!
Köszi :)

Béla48
Béla48szo, 2013-10-19 14:32

Most lett kész!

Borzasztóan finom lett!!!

üdv. a recept küldőnek!

simantimi
simantimiszo, 2012-02-18 12:23

Kedves Muci,
elkészítettem, nagyon finom volt. Még a gyerekeim is szívesen ették, pedig a káposztás ételeket csak tologatni szokták a tányéron. Köszönjük! :)

Muci
Mucik, 2012-02-21 18:29

Kedves "simantimi " !
Örülök, hogy ízlett, annak pláne, hogy a gyerekeid is szívesen fogyasztották.
Üdv.: Muci

uné51
uné51k, 2011-11-22 12:54

Kedves Muci! Most találtam meg a recepted és köszönöm!Nagyon jól sikerült a káposzta ,ízlett! További klassz sütést főzést kívánok!!!

Muci
Mucik, 2011-11-22 17:55

Kedves "uné51 "
Nagyon szívesen. Örülök, hogy ízlett .
Üdv.: Muci

Orsamorzsa
Orsamorzsah, 2011-09-19 16:06

Körülbelül fél éve már megcsináltam ezt a receptet. Akkor nagyon jól sikerült. Ízlett otthon mindenkinek. Azt hiszem most jött el az ideje, hogy újra nekiveselkedjek! :)

Muci
Mucics, 2010-11-04 18:01

Kedves Fahéj !
Nagyon örülök, hogy megcsináltad , jól sikerült és ízlett a családodnak.
Üdv.: Muci

Fahéj
Fahéjcs, 2010-11-04 07:57

Kedves Muci!
Tegnap a Te recepted szerint készítettem a rakott káposztát. Nagyon-nagyon finom volt ez a füstölt szalonnás-kolbászos változat. Azt hiszem, ezentúl mindig így készítem majd, családom nagy örömére.
Köszönöm a receptet! Üdvözlettel: Fahéj

kontár
kontárp, 2010-09-24 09:08

Tisztelt Konyha Ördöge!
Nagyon sokszor készítettem el ezt az ételt, nálunk ez az étel hagyománynak számít,de fogadj el egy tanácsot.
Elősször próbáld meg a darált hús helyett inkább készits pörköltet ( Nagymamám szerint, ha van töbféle kimaradt pörkölted az még izletesebbé teszi ) és azt daráld le, majd keverd össze a rizsel úgy zaftal eggyütt. Másodszor én soha sem mosom ki a savanyú káposztát, hiszen az a bóni benne, hogy savanyú.
Harmadszor próbáld ki a tejföl tetejére önts befőzött paradicsomot és addig süsd a sütőbe mig a paradicsom elnem kezd barnulni. Jóétvágyat

Rigor
Rigorv, 2010-04-25 21:15

Ez a recept magyarország legrosszabb gázminőségű környékére készült?:)

Nálam legalábbis olyan jó a gázminőség, hogy a főzési/sütési időket osztva hárommal is kb majdnem széttöttyedt káposztát és szétfőtt rizst produkáltam. Még jó hogy időben kóstolgattam:P

Mondjuk az is tény, hogy anyámnál a IX. kerületben 20 perc alatt sül úgy át nagylángon a hús, mint itt 5 percen belül.

loncsi
loncsiv, 2010-03-28 23:16

Kedves Muci!
Tegnap a Te recepted alapján elkészíttettem a rakott káposztát, csak annyit variáltam, hogy nem tettem bele szalonnát, mert nem szeretem a zsírosat. Nagyon ízletes lett, köszönöm a receptet.
Szeretettel
loncsi

aranyhal
aranyhalszo, 2009-12-05 03:48

Végre valaki aki megmossa a rizst olajon megfuttatja - ez nálam annyit jelent hogy addig " futtatom" míg minden szem külön van, nem ragad a víztől össze -ekkor apróra vágott hagymát teszek rá azzal is egy kicsit összedinsztelem és felengedem vízzel . Csak a sima -köretnek- való rizst is így készítem el férjem örömére aki imádja .
A töltött paprikának , a gombócos káposztának is így csinálom a tölteléket sokkal kevesebb ideig tart a főzés és a rizs imádja a hagymát :) és ízletesebb is nekünk :)

Legfrissebb cikkek

Kontakt - az idei nyár legjobb kávéja
Kontakt - az idei nyár legjobb kávéja
Újabb hullám, ezúttal egy kávézó, ahol megcsinálták az idei nyár legmenőbb italát!
Csupa jó lesz Paloznakon
Csupa jó lesz Paloznakon
Előfordul, hogy odafenn olykor több csillag is együttáll, akkor pedig rajtuk a világ szeme. A látványtól pedig nemcsak a csillagászok szája marad tátva, sokszor a miénk is.
Igyunk változatosan!
Igyunk változatosan!
Első ránézésre nem tűnik soknak az ajánlott napi 2-2,5 l folyadék, mégis kevesen vannak, akik ezt a mennyiséget el is fogyasztják. A cél elérése érdekében igyunk változatosan!
1089