Erdélyi rakott káposzta recept

1 adag
1088
kcal
Erdélyi rakott káposzta
Erdélyi rakott káposzta
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ennek a rakott káposztának csak a neve erdélyi, vagy tényleg onnan származik a receptje nem tudom.
Nálunk ezen a néven került be a repertoárba.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Egy pohár száraz vörösbor jól esik mellé.

receptjellemzők

konyha: erdélyi
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: ősz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

rakott savanyú káposzta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposztát hideg vízzel egyszer átöblítjük és annyi vízben, ami éppen ellepi 60 percig előfőzzük, majd leszűrjük.
  2. Amíg a káposzta fő, a többi hozzávalót előkészítjük és megfőzzük.
  3. A füstölt szalonnát felaprítjuk, kiolvasztjuk a zsírját és leszűrjük.
  4. A kolbászt felkarikázzuk.
  5. A hagymát felaprózzuk, a szalonnazsíron - amihez még további 5 dkg zsírt adunk - üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, 1tk sót, az őrölt borsot, a zúzott fokhagymát  és kb 20 percig tovább dinszteljük, ha szükséges 1-2 ek vizet öntünk alá.
  6. Mielőtt levesszük a tűzröl, beletesszük a kolbászkarikákat és 1 tk őrölt paprikát.
  7. A rizst megmossuk és 2 ek olajon megfuttatjuk, felöntjük fél liter vízzel, hozzáadunk 1 tk sót és 15-20 perc alatt félpuhára főzzük.
  8. Egy sütőedényt a maradék 3 dkg zsírral kikenünk és 1ek zsemlemorzsával beszórunk.
  9. Először beleterítjük a káposzta 1/3 részét, amire ráterítjük a rizs felét, majd erre tesszük a darált hús felét, rászeljük a paradicsomot és a zöldpaprikát, majd megismételjük a rétegezést.
  10. Felülre káposzta kerül, amire rásímítjuk az előzőleg 1 ek olajjal elkevert tejfölt és meghintjük 1 tk őrölt paprikával.
  11. Előmelegített sütőben 200 C°-on kb 50 perc alatt szép pirosra sütjük.

  • költség: 2210 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 145 286
elküldve: 32
receptkönyben: 1 453
elkészítve: 40/62
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
170 recept

Hozzászólások (17)

nbeatrix
nbeatrixp, 2014-01-10 20:59

Nagyon finom lett!
Ja, és tök jó, hogy ilyen pontos a leírás!
Köszi :)

Béla48
Béla48szo, 2013-10-19 13:32

Most lett kész!

Borzasztóan finom lett!!!

üdv. a recept küldőnek!

simantimi
simantimiszo, 2012-02-18 11:23

Kedves Muci,
elkészítettem, nagyon finom volt. Még a gyerekeim is szívesen ették, pedig a káposztás ételeket csak tologatni szokták a tányéron. Köszönjük! :)

Muci
Mucik, 2012-02-21 17:29

Kedves "simantimi " !
Örülök, hogy ízlett, annak pláne, hogy a gyerekeid is szívesen fogyasztották.
Üdv.: Muci

uné51
uné51k, 2011-11-22 11:54

Kedves Muci! Most találtam meg a recepted és köszönöm!Nagyon jól sikerült a káposzta ,ízlett! További klassz sütést főzést kívánok!!!

Muci
Mucik, 2011-11-22 16:55

Kedves "uné51 "
Nagyon szívesen. Örülök, hogy ízlett .
Üdv.: Muci

Orsamorzsa
Orsamorzsah, 2011-09-19 15:06

Körülbelül fél éve már megcsináltam ezt a receptet. Akkor nagyon jól sikerült. Ízlett otthon mindenkinek. Azt hiszem most jött el az ideje, hogy újra nekiveselkedjek! :)

Muci
Mucics, 2010-11-04 17:01

Kedves Fahéj !
Nagyon örülök, hogy megcsináltad , jól sikerült és ízlett a családodnak.
Üdv.: Muci

Fahéj
Fahéjcs, 2010-11-04 06:57

Kedves Muci!
Tegnap a Te recepted szerint készítettem a rakott káposztát. Nagyon-nagyon finom volt ez a füstölt szalonnás-kolbászos változat. Azt hiszem, ezentúl mindig így készítem majd, családom nagy örömére.
Köszönöm a receptet! Üdvözlettel: Fahéj

kontár
kontárp, 2010-09-24 08:08

Tisztelt Konyha Ördöge!
Nagyon sokszor készítettem el ezt az ételt, nálunk ez az étel hagyománynak számít,de fogadj el egy tanácsot.
Elősször próbáld meg a darált hús helyett inkább készits pörköltet ( Nagymamám szerint, ha van töbféle kimaradt pörkölted az még izletesebbé teszi ) és azt daráld le, majd keverd össze a rizsel úgy zaftal eggyütt. Másodszor én soha sem mosom ki a savanyú káposztát, hiszen az a bóni benne, hogy savanyú.
Harmadszor próbáld ki a tejföl tetejére önts befőzött paradicsomot és addig süsd a sütőbe mig a paradicsom elnem kezd barnulni. Jóétvágyat

Rigor
Rigorv, 2010-04-25 20:15

Ez a recept magyarország legrosszabb gázminőségű környékére készült?:)

Nálam legalábbis olyan jó a gázminőség, hogy a főzési/sütési időket osztva hárommal is kb majdnem széttöttyedt káposztát és szétfőtt rizst produkáltam. Még jó hogy időben kóstolgattam:P

Mondjuk az is tény, hogy anyámnál a IX. kerületben 20 perc alatt sül úgy át nagylángon a hús, mint itt 5 percen belül.

loncsi
loncsiv, 2010-03-28 22:16

Kedves Muci!
Tegnap a Te recepted alapján elkészíttettem a rakott káposztát, csak annyit variáltam, hogy nem tettem bele szalonnát, mert nem szeretem a zsírosat. Nagyon ízletes lett, köszönöm a receptet.
Szeretettel
loncsi

aranyhal
aranyhalszo, 2009-12-05 02:48

Végre valaki aki megmossa a rizst olajon megfuttatja - ez nálam annyit jelent hogy addig " futtatom" míg minden szem külön van, nem ragad a víztől össze -ekkor apróra vágott hagymát teszek rá azzal is egy kicsit összedinsztelem és felengedem vízzel . Csak a sima -köretnek- való rizst is így készítem el férjem örömére aki imádja .
A töltött paprikának , a gombócos káposztának is így csinálom a tölteléket sokkal kevesebb ideig tart a főzés és a rizs imádja a hagymát :) és ízletesebb is nekünk :)

Legfrissebb cikkek

20+1 rémisztő, de finom étel Halloweenre
20+1 rémisztő, de finom étel Halloweenre
Nemcsak a kreatív ételművészek, hanem már te is készíthetsz szellemes ötletekből gyúrt ételeket Halloweenre. Rémisztőek, de állítólag annál finomabbak. Mutatjuk a legjobbakat!
Ez történik, ha fémet raksz a mikróba
Ez történik, ha fémet raksz a mikróba
Gyerekként az ember minden olyat kipróbálna, amit a szülők szigorúan megtiltanak. Ilyen például egy villa berakása a mikróba. De vajon mi történik, ha tényleg berakjuk?
1088