Rizskoch citromhéjjal recept

Rizskoch citromhéjjal
Rizskoch citromhéjjal
60 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (90)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept azért lehet érdekes, mert a rizst félig vízben kell megfőzni. Így garantáltan hamar puhára fő, és nem kell tartani attól sem, hogy vízízű lesz a végeredmény, mert nagyon finom lesz. Nagymamám is így készítette. A kicsi eltérés csak annyi volt, hogy ő "nagyvonalúan" csak "riskó"-nak nevezte. Mindig mosolygok, ha eszembe jut. :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Általában dzsemmel tálalom, de csoki-, vanília- vagy karamellöntettel is jól harmonizál.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: felfújtak
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

rizsfelfújt, citromos rizskoch
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A rizst váltott vízben megmossuk, majd felöntjük fél l hideg vízzel, megsózzuk, és lefedve, néha megkeverve, addig főzzük, míg a vizet mind magába szívta.
  2. Ekkor hozzáöntjük a hideg tejet, felforraljuk, és nagyon kis lángon, lefedve, néha megkeverve, készre főzzük a rizst.
  3. Állni hagyjuk, hogy kicsit hűljön. Azalatt  az esetleg maradt folyadékot magába szívja.
  4. A vajat és a tojássárgákat habosra kebverjük a cukorral, majd belereszeljük a citromhéjat.
  5. A tojásfehérjéket habbá verjük.
  6. A vajas keveréket a rizshez forgatjuk, majd óvatosan a tojásfehérjehabot is hozzákeverjük.
  7. Kivajazott és zsemlemorzsával megszórt tepsibe simítjuk, és közepes lángon addig sütjük, míg a teteje pirulni kezd.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25x25x7 cm
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 338
össznézettség: 347 326
elküldve: 93
receptkönyvben: 2 320
elkészítve: 312/370
Facebookon megjelent: 1

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
287 recept

Hozzászólások (90)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kata58
Kata58 sze, 2016-07-06 12:24

szia Fahéj, most erdei gyümölcsöt tettem a tésztájába,,

Kata58
Kata58 sze, 2016-07-06 13:33

Nagyon finom lett..érdemes volt...csak a tepsi lett egy picit kicsi hozzá..xdddddd

joppi
joppi / joppi v, 2016-04-24 17:01

Most vettem ki a sütőből, még hűl. Nagyon szép lett. Anyukám kútfőből csinálta, így sehol nem maradt a receptjének nyoma. Most várom ennek az eredményét, hogy közelít-e majd az övéhez. Ez ugyanis az első alkalom, hogy megpróbálkoztam vele. Féltem tőle, de rájöttem, hogy nincsen már más, aki megcsinálja.

Fahéj
Fahéj / Fahéj v, 2016-04-24 18:51

Örülök, hogy erre a receptre esett a választásod. Légy szíves a kóstolás után írd majd meg, hogy mi a véleményed róla. Remélem, ahogy nem csalódtál a kinézetében, nem csalódsz majd az ízében sem.
Üdv: Fahéj

Szemyné
Padlizsán / Szemyné szo, 2016-03-12 16:46

Tökéletes recept! Köszönöm szépen! Már be is írtam a kis "kockás" receptfüzetembe. Én vanília sodóval tálaltam.

Fahéj
Fahéj / Fahéj v, 2016-03-13 08:51

Anyukám mindig karamellkrémet főzött hozzá. Úgy is nagyon finom. Gondolom, a vaníliasodó is nagyon illik hozzá. Van, aki nutellával keni meg, én néha csokiöntetet készítek hozzá. Mindegyikkel szuper! :) Érdemes végigpróbálni.
Üdv: Fahéj

karpatiacska
karpatiacska p, 2015-11-13 10:47

Egyszerű,gyors,finom!!Nem volt kedvem vásárolni menni ebben a csúnya időben,így gondoltam össze ütök egy rizschokot.Nem bántam meg!Köszönöm a receptet!!!

Fahéj
Fahéj / Fahéj p, 2015-11-13 14:07

Igazán nincs mit! Örülök, hogy elkészítetted és nem csalódtál benne.
Üdv: Fahéj

simantimi
simantimi h, 2015-09-28 20:10

Most lett kész a rizskoch a recept alapján. Nagyon finom lett, köszönjük szépen!

betti46
betti46 h, 2015-04-13 11:35

Fantasztikus recept! Már másodszor csinálom. Köszönöm szépen!

pszilv
pszilv / pszilv v, 2015-03-15 17:00

Kitűnő recept, nagyon köszönöm! annyit változtatta csak rajta, hogy a vajat belefőztem a tejberizsbe, inkább csak megszokásból, hogy jobban olyasmi legyen, mint amikor tejberizst főzök, mert az úgy mindig bevált. És négy tojással csináltam. Javaslatod szerint addig sütöttem csak, amíg pirulni kezdett a teteje szépen, nem tovább, így nem lett száraz sem. Máskor is készül még, köszönöm! :)

ancsuri
ancsuri cs, 2014-10-23 13:07

Kedves Fahéj ! Nagyon szépen köszönöm ezt a tuti receptet. Én is úgy eszem az ebéd utáni nasiként, mind Anycsus pici lánya, hogy minden falat után elégedetten hümmögök. :-) Ezer köszönet ! Üdv, Ancsa :-)

Fahéj
Fahéj / Fahéj cs, 2014-10-23 21:25

Kedves Ancsa!
Nekem az elégedett hümmögés a legjobb hír. :) Köszi, hogy megírtad.
Üdv: Fahéj

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó h, 2014-09-22 15:56

Kedves Fahéj!
Már nagyon sok receptedet elkészítettem bátran ki merem jelenteni hogy egy az ízvilágunk :)))
Életem első rizskochját is a te recepted alapján készítettem.... még mindig egy az ízvilágunk :) nagyon finom!!! pont ilyenre számítottam!!
Szóval: köszönöm szépen az egész család nevében!!!! :)
Szeretettel:
Orsi

Fahéj
Fahéj / Fahéj h, 2014-09-22 21:21

Kedves Orsi!
Örülök, hogy bejönnek neked a receptjeim. A rizskoch nekünk is kedvencünk, gyakran készítem, mert gyorsan megvan, ha egy kis könnyű édességre vágyunk.
Remélem, a többi receptemben sem fogsz csalódni! :)
Üdvözlettel: Fahéj

dudusch
dudusch p, 2014-01-24 21:15

Mi is így csináltuk gyerekkoromban, azzal a különbséggel, hogy a vajat a meleg rizsbe forgattuk, amibe beleolvad, így nem kell a tojás kikeverésénél olvasztgatni.

Fahéj
Fahéj / Fahéj szo, 2014-01-25 19:18

Én sem olvasztgatom, csak úgy hidegen kikeverem a cukorral meg a tojássárgákkal, és ezt a viszonylag homogén masszát adom a rizshez. Természetesen így is azonnal szétolvad. :)

CsiRkehusi
CsiRkehusi v, 2014-01-05 15:22

isteni finom, és még én sem tudtam elrontani..:)
köszönöm a receptet!
Ráhel

izzzyke
izzi / izzzyke sze, 2013-12-11 09:09

Harmadszorra is nagyon jól sikerült, most híg csoki pudungot csináltam hozzá, 6dl tejjel, hogy ne dermedjen meg, leöntöttem vele, melegen és hidegen is isteni finom :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj sze, 2013-12-11 18:38

Nagyon örülök, hogy ennyire bevált a recept! :) Mindig jó étvágyat hozzá!
Üdv: Fahéj

anycsus
anycsus h, 2013-11-18 13:35

Ma megcsináltam! :) Életem először, pedig nem vagyok kezdő háziasszony (eddig valahogy kimaradt). Hát ez nagyon-nagyon finom lett! Pici lányom minden falat után elégedetten hümmögött. Remélem délután a nagyobbak is ilyen elégedetten esznek majd belőle. Köszönöm a receptet, biztos nem utoljára készítettem. :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj h, 2013-11-18 16:50

Jaj de jó! :) Duplán örülök, hogy még egy pici lánynak is elnyerte az ízlését. Olyan aranyosak, amikor jóízűen falatoznak. :)
Üdv: Fahéj

izzzyke
izzi / izzzyke sze, 2013-10-23 08:12

Egyszer már megcsináltam, isteni lett, ma csinálom majd másodszorra :))))

Fahéj
Fahéj / Fahéj sze, 2013-10-23 08:24

Jól teszed! Én már százszor is elkészítettem, és még sose csalódtam benne. :)
Jó étvágyat hozzá! Üdv:Fahéj

izzzyke
izzi / izzzyke szo, 2013-10-26 15:51

Isteni finom lett ismét :) Köszi ezt a nagyon jó receptet :) Mondjuk én csak tejjel csinálom nem vizzel :)

lacyboy
lacyboy v, 2013-09-29 16:19

Épp' most készítem, ígérem beszámolok a végeredményről :-)

agyi
agyi k, 2013-08-20 09:38

Én rengeteg rizskoch receptet ismerek, de ez nagyon jó, kevesen tudják, kogy a rizs folyadék arány a legfontosabb, mert ha kevés a folyadék tömör lessz, ha sok, szét esik. én rizottó rizsböl csinálom, mert az hőállóbb, és karakteresebb. köszönöm a receptet, nagyon jó volt, ez innen alaprecept, amit jól lehet variálni!

Fahéj
Fahéj / Fahéj k, 2013-08-20 12:26

Örülök, hogy tetszik! Nálunk is épp most hűl ez a süti, és már alig várom, hogy kóstolhassam. :)
Üdv: Fahéj

izzzyke
izzi / izzzyke szo, 2013-07-06 12:32

Kedves Fahéj!

A te receptedet találtam a legmegfelelőbbnek arra, hogy életem első rizskochát elkészítsem :) Remélem sikerülni fog :)

izzzyke
izzi / izzzyke szo, 2013-07-06 15:49

Megcsináltam :)
Igaz, csak tejet használtam, de nagyon nagyon jó lett :)

anonym
anonym v, 2013-06-02 19:09

Én eddig saját kútfőből készítettem rizskochot. Mióta regisztráltam a Nosalty-ra a süteményeket, édességeket mindig "leellenőrzöm", mivel nem vagyok egy nagy cukrász. Így akadtam a te receptedre is...nem véletlenül! Fantasztikusan finom. Rám nem jellemző módon mindent betartottam, egy kivétellel, tettem bele mazsolát. :-)
Tökéletes lett! Köszönöm családom nevében is :-) Mentettem a receptet.

Fahéj
Fahéj / Fahéj v, 2013-06-02 19:33

Örülök, hogy bevált a recept! A mazsola csak még finomabbá teszi. Én nagyon szeretem, de sajnos, ezzel egyedül vagyok a családban... Pedig én is szívesen használnám a mazsolát.
Üdv: Fahéj

cct
cct p, 2013-05-24 17:00

Korábban többször készítettem már rizskochot, de egyik recept sem segített az elvárt minőségű végeredményhez. Nemrég kipróbáltam ezt és megtaláltam benne az igazit :) Holnap harmadszorra sütöm meg dupla adagban!

Fahéj
Fahéj / Fahéj p, 2013-05-24 18:26

Ennek nagyon örülök! Én is azóta szeretem a rizskochot igazán, mióta ezzel a recepttel készítem. :)
Üdv: Fahéj

740