Színekkel óvjuk egészségünket

A hideg, szürke télben vágyunk a friss, élénk színű finomságokra. Vajon csak a szín pszichológiának köszönhetően, vagy mert tudjuk, hogy jót tesz szervezetünknek?

Számtalan csodálatos színű zöldségre és gyümölcsre lelhetünk a piacokon, de vajon tudjuk, mitől kapják a színűket, és hogy melyik miért jó számunkra?

A zöldségek és gyümölcsök színeiért a növényi színanyagok felelnek. Minden növény szervezetében előfordulnak, legismertebb közöttük talán a béta- karotin és a klorofill. Utóbbi minden növényben megtalálható.

Zöldek

Színük a már említett klorofillnak köszönhető, ami igen fontos a szervezet számára. Immunerősítő, fiatalító hatású, segít a sejtépítésben és a regenerálásban. Ezek mellett erősíti a májat és a bélflórát, sőt gátolja a rákkeltő anyagok aktivitását.

Mivel regeneráló hatású, gyorsítja a sebek, sérülések és fekélyek gyógyulását. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, méregtelenít. Jó tudni, hogy a zöld növények a leginkább lúgosító hatású ételek. Ezek közül is a leghatékonyabbak: a fejessaláta, a petrezselyem, a brokkoli és a káposzta.

Ezeket olvastad már?

Zöldes-sárgák

Az A-vitamin jó a szemnek, de szintén jó hatással van rá a lutein és a zeaxantin is, amely megtalálható a spenótban, zöldbabban, zöldpaprikában. Ez a két vegyület azonban különböző arányban lehet ezekben a zöldségekben – színük intenzitásától függ minden.

Sárgák és narancsok

A sárga színű zöldségek/gyümölcsök egyik jó tulajdonsága, hogy a sérült sejtek helyreállításában segítenek, sőt, antioxidáns hatással is bírnak. Az anyag, aminek ez köszönhető, a kriptoxantin, amely megtalálható a kukoricában, az ananászban és a citromban is.

A narancsszínű zöldségekért felelős béta-karotint mindenki jól ismeri. Az A-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, szervezetünkben fontos szerepe van a retina, a bőr, a nyálkahártyák egészséges működésében, részt vesz a hormonháztartás és a sejtnövekedés szabályozásában, az immunválaszban, a csontok, a fogazat egészséges fejlődésében. Megtalálható – többek között - a sárgadinnyében, sárgarépában, a sütőtökben illetve a sárgabarackban.

Ezeket olvastad már?

Pirosak és vörösek

A piros szín a lipokinnak köszönhető. Ez a karotin egyik módosulata, de míg azt a szervezet A-vitaminná alakítja, ezt sajnos nem. Azonban a szem működésében ennek is kiemelt szerepe van, így ha tehetjük, minél több gránátalmát, paradicsomot és grapefruitot fogyasszunk.

A vörös és lila színű növények antociánokat tartalmaznak. Ezek csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és remek antioxidánsok. Megtalálhatóak a kék szőlőben, a céklában, a málnában, a cseresznyében és a vöröskáposztában.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...