Bundázd a kenyeret!

Bundás kenyeret sütni már olyan „snassz” – gondolhatod sokszor, és van is igazság ebben az előítéletben, hiszen az olajszag sokakat eltántorít a sült, tojásos kenyér készítésétől.

Szeretjük-szeretjük, de annyi zsiradékot szív magába a sütés során, ráadásul a magas koleszterinszint rémképe miatt végül lemondunk róla és müzlit öntünk a reggeliző tálkánkba. Pedig a bundás kenyér – bár tény, hogy inkább hétvégi alkalmakra tartogatott finomság – lehet egészségesebb is, sőt akár még a vegánok is imitálhatnak maguknak hasonló szendvicset! Mi sem egyszerűbb, mint kikerülni az addig elhagyhatatlannak hitt olajos sütést: tegyük sütőbe a bundázott kenyérszeleteket! Így nemcsak kalóriákat spórolunk, hanem akár rétegezhetjük is a tojásban megforgatott kenyérszeleteket – kerülhet közéjük sajt, sonka, ízlés szerint zöldségek, s máris egészen új értelmet nyer ez a klasszikus. Jó tudni, hogy a bundás kenyér egyáltalán nem igényli, hogy a pékáru frissen vásárolt legyen, sőt. Nyugodtan felhasználhatjuk a maradék szikkadt zsemléket, kenyereket, így legalább nem vesznek kárba. A tojásban viszont ne sokáig fürdessük a gabonaszeleteket, mert – lévén meglehetősen ki vannak száradva gabonaszeleteket, mert – lévén meglehetősen ki vannak száradva – könnyen magukba szívnak jelentős mennyiséget belőle, így a többi szeletre már nem biztos, hogy marad alapanyagunk. Úgy is megoldhatjuk a gazdagítást, ha a felvert tojásba aprítunk zöldségeket: medve- vagy újhagymát, snidlinget, fűszereket.

3 kényeztető reggeli menü >>

Itt-ott még mindig lehet sütőtököt kapni, ne feledkezzünk meg erről a harsány színű ásványianyag-bombáról: a hozzá passzoló fűszerekkel és tojással vegyítve vonjuk be vele a szeleteket. De az sem lehetetlen, ha tojás nélkül képzeljük el a bundás kenyeret. Egyik remek receptünk csicseriborsóliszttel és sörélesztővel készít tojásszerű masszát, amit aztán kurkumával színez. Aki pedig még nem próbálta, ez egyszer megismerkedhetne az édes verziókkal is: a bundás kenyér cukorral is készíthető, fűszerekkel, narancshéjjal (csakis kezeletlen), isteni szombat reggeli illatfelhő fogja bejárni a lakást – olajszag helyett. Egyébként vajat is használhatunk: két deka elég belőle, a lényeg az, hogy a serpenyő teljes felületét kenjük meg vele, mintha palacsintát sütnénk. Persze a sütőben sütés még mindig optimális, hiszen akkor egyáltalán nem kell fölösleges zsiradékot használnunk. Boldog, bundás kenyeres reggeleket mindenkinek!

7 sós krém reggelire >>

Forró italok reggelire >>

A Reggeli és vacsora rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek