Nyáron igazán nem okoz sok fejtörést a babamenü kitalálása. A gyümölcsök és zöldségek tálcán kínálják magukat, mi most ötletek is adunk, hogyan tudod változatosan beépíteni az étkezésekbe.
Csak egyszerűen!
Válasszuk a legegyszerűbb megoldást és nyersen kínáljunk minél több gyümölcsöt és zöldséget a csemetéknek (csecsemőknek pürésítve, reszelve, villával összenyomkodva természetesen), hisz így juttathatjuk a legtöbb vitamint a babák szervezetébe. Ha olyan szerencsés helyzetben lennénk, hogy az aprónép maga gyűjtheti be a tízórait a bokorról, nyert ügyünk van, a leszüretelt finomság pillanatakon belűl eltűnik.
Főzelékfaló
A kisebbekkel még könnyebb dolgunk van, eleinte imádják a különféle főzelékeket, használjuk is ki ezt az időszakot, készítsük nekik gyakran.
- Főzeléket szinte bármilyen zöldségből készíthetünk, párosíthatjuk is őket.
- A legfinomabb eredményhez alaplében főzzük meg a felkockázott alapanyagokat, majd magával sűrítsük: egy részét pürésítsük le, így már kellően sűrű lesz a főzelék (liszt, habarás, rántás teljességgel szükségtelen).
- Feltétként kínáljunk hozzá pl. párolt halat.
További főzelék receptek itt >>
Felnőtt fogások a babák tányérján
Hogy az egészen kicsik se maradjanak ki a jóból, készítsük el nekik a nyári slágerfogások (lecsó, tökfőzelék, gyümölcsleves stb.) babaverzióit. Ígérjük, a közönség hálája nem marad el.
Rejtsük el!
Szülőként néha nem árt leleményesnek lenni: egy apró trükk bevetésével például könnyen elérhetjük, hogy szemünk fénye mégiscsak megegye az addig ellenségnek számító zöldséget.
- Rejtsük bundába és kínáljunk hozzá egy mártogatóst (a gyerekek imádnak mártogatni).
- Vagy reszeljük le és készítsünk belőle zöldséglepényt, így sem felismerhető már a lurkók számára az alapként használt zöldség.
További bundázott zöldég receptek itt >>
További zöldséglepény receptek itt >>
Fűszerezzünk zölddel!
Minél több friss fűszernövényt használjunk a gyermekek ételeinek ízesítésére, és mekkora boldogság számukra, ha ők csipkedhetik le a zöld levélkéket a szárról.