A busójárás alapvetően a Mohácson és környékén élő „sokácok” (dél-szláv nemzetiségi – más eredet-magyarázatok szerint illír (görög) – gyökerekkel rendelkező, a településsel egyidős múltra visszatekintő lakók) rendkívül látványos elemekben bővelkedő hagyományőrző népszokása, amely a múlt század első harmadától egyben idegenforgalmi rendezvény is, melyre tízezrek látogatnak el a világ minden részéből. Az esemény gerince, központi eleme a több napos busójárás, a maga nemében a világon egyedülálló farsangi karnevál, melynek nem is lehetne jobb helye, mint a több mint kilencszáz éves dunaparti város, Mohács.
A farsangi időszakban a város nemzetiségeinek konyhájában készülő ételek is igazi gasztronómiai kuriózumok: a sokácok cserépedényben készülő babgulyásán, a savanyú báránylevesen, gibenicán (azaz keltrétes), és az igazi farsangi fánkon túl a többféle tájjellegű borral, és az itt termett gyümölcsökből készült pálinkákkal is érdemes közelebbről megismerkedni, ha a mohácsi busójáráson karneválozunk.
Ha idén nem jutunk el Mohácsra, ezeket a helyi specialitásokat érdemes otthon is elkészítenünk a farsangi szezonban - főzzünk mellé fűszeres forralt bort, vagy koccintsunk finom házipálinkával!
-
adagIdőpKöltségolcsóNehézségközepesMég több babgulyás420Kalória27.5gFehérje33.9gSzénhidrát20gZsír -
adagIdőpKöltségmegfizethetőNehézségkönnyűMég több sós rétes450Kalória17.8gFehérje26.5gSzénhidrát29.6gZsír -
adagIdőpKöltségolcsóNehézségkönnyűMég több csörögefánk374Kalória8.2gFehérje53.3gSzénhidrát12.9gZsír -
adagIdőpKöltségmegfizethetőNehézségkönnyűMég több gombócleves572Kalória31.9gFehérje17.2gSzénhidrát41.2gZsír -
adagIdőpKöltségolcsóNehézségközepesMég több farsangi fánk845Kalória11.6gFehérje72.5gSzénhidrát56.2gZsír -
-
adagIdőpKöltségmegfizethetőNehézségközepesMég több kolbászos pogácsa999Kalória32.3gFehérje100.7gSzénhidrát50.5gZsír -
adagIdőpKöltségmegfizethetőNehézségkönnyűMég több babgulyás821Kalória39.9gFehérje61.3gSzénhidrát47.1gZsír -
adagIdőpKöltségmegfizethetőNehézségközepesMég több töpörtyűs pogácsa876Kalória20.9gFehérje63.8gSzénhidrát58.5gZsír -
adagIdőpKöltségköltségesNehézségközepesMég több babgulyás917Kalória55.6gFehérje49.4gSzénhidrát55.1gZsír -
adagIdőpKöltségolcsóNehézségkönnyűMég több farsangi fánk1139Kalória15.3gFehérje88.7gSzénhidrát79.6gZsír -
-
adagIdőpKöltségmegfizethetőNehézségkönnyűMég több babgulyás847Kalória59.2gFehérje56.1gSzénhidrát43.5gZsír -
adagIdőpKöltségmegfizethetőNehézségkönnyűMég több alkoholos italok394Kalória1.1gFehérje57.3gSzénhidrát0.1gZsír -
adagIdőpKöltségmegfizethetőNehézségközepesMég több töltött káposzta893Kalória55.1gFehérje40.2gSzénhidrát56gZsír -
adagIdőpKöltségolcsóNehézségkönnyűMég több csörögefánk733Kalória6.5gFehérje35.7gSzénhidrát62.6gZsír -
adagIdőpKöltségmegfizethetőNehézségkönnyűMég több alkoholos italok349Kalória0.7gFehérje15.8gSzénhidrát0.1gZsír -
Tudtad?
A Mohácson élő horvát nemzetiség, a sokácok gasztronómiai különlegessége a tűzálló cserépedényben (köcsögben), szabadtűzön készített speciális babétele. Valamikor a földműveléssel foglalkozók mindennapi étele volt, a mezőgazdasági munkák idején a barázda végén elhelyezett égő fával körülrakott cserépedényben főtt az étel, ma igen gazdagon, sok hússal, füstölt ínyencségekkel készítik.