Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tojásfestés természetesen

Ti mivel készültök a húsvétra? Festettetek már tojást? Ha még nem, itt az ideje! Tartsatok velünk a gyors, egészséges és ehető festett tojás-túrára! A gyerekeket is hozzátok!

Igazi unikum, a régi szép idők

Habár a tojások húsvéti dekorálását a mai napig Európa-szerte művelik, a húsvét hétfői locsolásért adott festett, patkolt, viaszolt tojások míves elkészítése igazi unikum itt a Kárpát-medencében – máshol nincs locsolás, így tojást sem kapnak érte a legények. Régen a kislányok ilyenkor választottak mátkát – vagyis életre szóló barátnőt  maguknak. Kosárba díszes, főtt tojást tettek, és egy kiválasztott lánypajtáshoz vitték, aki, ha ezt viszonozta, élete végéig „kebelbarátnő” lett. A nagyobbaknak pedig az egyetlen napja volt az évben, amikor fiúk-lányok együttléte, a vizes ruha, a sikoltozás, kergetőzés, ártatlan dulakodás nemhogy megengedett, de egyenesen elvárt volt!-e 

Tudsz-e tojást főzni? >>

Tipp:  bár mára fogynak a locsolók, apadnak a kutak, a víz kölnivé szelídült, de ha tehetjük, fessünk tojást, és kedveskedjünk ezzel a megmaradt tábornak. Ha pedig túlbuzgók voltunk, és maradt pár szem? Annyi baj legyen – csupa természetes színezéket használtunk, úgyhogy pont elfér a sonka mellé.

Tojásfestés 

Hozzávalók

 • annyi tojás, amennyit festeni szeretnénk
 • a zöldhöz: 25 dkg spenót/csalán, 2 evőkanál ecet
 • a sárgához: egy kurkumagyökér vagy 2 evőkanál kurkuma
 • a kékhez: fél fej vöröskáposzta
 • a narancsos-barnáshoz: 4 evőkanál pirospaprika, negyed liter víz
 • tetszés szerint levelek, virágok, vagy papírból kivágott figurák
 • annyi nejlonzokni, ahány tojást festeni szeretnénk

Elkészítés

 1. Az összes tojást jól megtisztítjuk. Azokat, amelyeket zöldre, illetve kékre szeretnénk festeni, megfőzzük.
 2. A káposztát és a spenótot/csalánt aprítóban nagyon kicsire vágjuk. Külön-külön edénybe tesszük őket, és annyi vízzel, ami ellepi, kb. fél órát főzzük.
 3. A zöld festékes főzethez adjunk két kanál ecetet, hogy jobban kioldódjanak a színek. A lilakáposzta pár perc múlva kék lesz – ne ijedjünk meg, ez a cél.
 4. Mindkét főzetet zárjuk el fél óra után, és hűtsük ki teljesen.
 5. Amíg a főzet készül, tegyünk a tojásokra tetszőleges leveleket, virágokat vagy papírból kivágott figurákat. Húzzunk rájuk szorosan egy-egy tiszta nejlonzoknit, és kössünk rájuk csomót. Így mindenhol befogja majd a festék, kivéve, ahol a levélke takarja.
 6. Közben negyed liter vízhez tegyünk 2 evőkanál kurkumát vagy 4 evőkanál pirospaprikát. Tegyük bele a kiválasztott tojásokat, főzzük meg, és ha kész, hagyjuk benne kihűlni.
 7. A lehűlt lilakáposztás és spenótos főzetet szűrjük le, és szintén tegyük bele a tetszés szerint dekorált harisnyás tojásokat. Hagyjuk benne ázni pár órát.
 8. Végül az összes tojást kivesszük a léből, és levágjuk róluk a harisnyát, és megvárjuk, míg maguktól megszáradnak.

3 ünnepi menü húsvétra >>

Az ÖkoSalty további cikkeit itt olvashatod >>

Szólj hozzá!

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-03-28 11:56

Sajnálom, hogy kimaradt a cikkből a leggyakrabban alkalmazott tojásfestési mód, a képeken pedig nincs rajta a leglényegesebb, azaz az úgynevezett piros tojás. Hagymahéjjal gyönyörű vörösbarna szín érhető el, lilahagyma héjával meg csodálatos mélyvörös. Ezekkel festették az igazi piros tojást. A legények se voltak igazán boldogok, ha nem piros színű tojást kaptak a szeretett lánytól.
Üdv: Fahéj

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-03-29 04:23

Szia Fahej, jo hogy ezt irtad; nem tudtam a lila hagymarol...pedig mennyit hasznalom! MINDIG tanul az ember lanya...Kellemes Husveti Unnepeket kivanok, puszillak, Torma :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-03-29 08:31

A külső, száraz héjból vegyél egy jó csomót és azzal együtt főzd a tojást, és abban a lében is hagyd kihűlni. Persze ne paprikapiros színre számíts, hanem mély vöröses-barnásra, de csodálatos. Enyhén zsíros (szalonnabőrke is jó) kézben meggömbölygeted, kicsit szalvétával áttörlöd, és csillogni-villogni is fog. Gyönyörű lesz! :)))
Kellemes húsvéti ünnepeket! Fahéj