A zöldségpalánták leveleinek sárgulását vagy lilulását nem mindig könnyű meghatározni, azonban vannak támpontok, melyek segítségedre lehetnek. Mutatjuk, mik ezek!

Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos szerint a zöldségpalánták leveleinek sárgulását vagy lilulását egy vagy több tápanyag hiánya, illetve a nem megfelelő körülmények okozzák.
A környezeti körülmények közül kiemelt szerepet kap a hőmérséklet szabályozása, a víz kellő mennyiségben történő kijuttatása. Az optimális hőmérséklet szempontjából különbséget kell tennünk a nappali és az éjszakai, valamint a fényszegény és napos időben szükséges hőmérséklet között. A lombleveles palántáknak, napos időben a 22-25 Celsius-fok körüli hőmérsékletet, míg borult időjárásnál és éjjel 15-18 fokot érdemes biztosítani
– mondta el.
Ha tehetjük a kora reggeli órákban locsoljuk szobahőmérsékletű vízzel a palántákat.
Az elégtelen vízellátást jelzi a kis növények lankadása, míg a túlöntözés hatását leghamarabb a gyökerek mutatják meg barnulásukkal. A túlöntözést lyukakkal ellátott edényekbe való ültetéssel tudjuk elkerülni, de a közeg felső részének kiszáradásakor már mindenképp ajánlatos öntözni.
Az alsóbb levelek sárgulása a nitrogén és a kálium hiányát jelzi. Ha pedig a növény egyes részein vagy teljes egészén lilulást tapasztalunk, akkor ez jelzi az elégtelen foszforfelvételt. A palánták fejletlen gyökérzetük miatt eleinte nehezebben veszi fel a foszfort, ezért érdemes foszfortúlsúlyos tápoldatot használni eleinte.
Még több növény itt: