Több oka is lehet, amiért besárgul a zöldségpalánta levele

Tavasszal nagy erőkkel vágunk bele a kertészkedésbe, és ilyenkor gyakran kapnak helyet az ágyásban vagy balkonládában zöldségpalánták is. Ám előfordulhat, hogy a nagy gonddal ápolt palánták levelei sárgulásnak indulnak, aminek hátterében több ok is lehet.

A zöldségpalánták leveleinek sárgulását vagy lilulását nem mindig könnyű meghatározni, azonban vannak támpontok, melyek segítségedre lehetnek. Mutatjuk, mik ezek!

Sárga levelű paradicsom
A tápanyagok hiánya okozhatja a palánták leveleinek besárgulását

Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos szerint a zöldségpalánták leveleinek sárgulását vagy lilulását egy vagy több tápanyag hiánya, illetve a nem megfelelő körülmények okozzák.

A környezeti körülmények közül kiemelt szerepet kap a hőmérséklet szabályozása, a víz kellő mennyiségben történő kijuttatása. Az optimális hőmérséklet szempontjából különbséget kell tennünk a nappali és az éjszakai, valamint a fényszegény és napos időben szükséges hőmérséklet között. A lombleveles palántáknak, napos időben a 22-25 Celsius-fok körüli hőmérsékletet, míg borult időjárásnál és éjjel 15-18 fokot érdemes biztosítani

– mondta el.

Ha tehetjük a kora reggeli órákban locsoljuk szobahőmérsékletű vízzel a palántákat.

Az elégtelen vízellátást jelzi a kis növények lankadása, míg a túlöntözés hatását leghamarabb a gyökerek mutatják meg barnulásukkal. A túlöntözést lyukakkal ellátott edényekbe való ültetéssel tudjuk elkerülni, de a közeg felső részének kiszáradásakor már mindenképp ajánlatos öntözni.

Az alsóbb levelek sárgulása a nitrogén és a kálium hiányát jelzi. Ha pedig a növény egyes részein vagy teljes egészén lilulást tapasztalunk, akkor ez jelzi az elégtelen foszforfelvételt. A palánták fejletlen gyökérzetük miatt eleinte nehezebben veszi fel a foszfort, ezért érdemes foszfortúlsúlyos tápoldatot használni eleinte.

Forrásunk volt.


Még több növény itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...