Több oka is lehet, amiért besárgul a zöldségpalánta levele

Tavasszal nagy erőkkel vágunk bele a kertészkedésbe, és ilyenkor gyakran kapnak helyet az ágyásban vagy balkonládában zöldségpalánták is. Ám előfordulhat, hogy a nagy gonddal ápolt palánták levelei sárgulásnak indulnak, aminek hátterében több ok is lehet.

A zöldségpalánták leveleinek sárgulását vagy lilulását nem mindig könnyű meghatározni, azonban vannak támpontok, melyek segítségedre lehetnek. Mutatjuk, mik ezek!

Sárga levelű paradicsom
A tápanyagok hiánya okozhatja a palánták leveleinek besárgulását

Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos szerint a zöldségpalánták leveleinek sárgulását vagy lilulását egy vagy több tápanyag hiánya, illetve a nem megfelelő körülmények okozzák.

A környezeti körülmények közül kiemelt szerepet kap a hőmérséklet szabályozása, a víz kellő mennyiségben történő kijuttatása. Az optimális hőmérséklet szempontjából különbséget kell tennünk a nappali és az éjszakai, valamint a fényszegény és napos időben szükséges hőmérséklet között. A lombleveles palántáknak, napos időben a 22-25 Celsius-fok körüli hőmérsékletet, míg borult időjárásnál és éjjel 15-18 fokot érdemes biztosítani

– mondta el.

Ha tehetjük a kora reggeli órákban locsoljuk szobahőmérsékletű vízzel a palántákat.

Az elégtelen vízellátást jelzi a kis növények lankadása, míg a túlöntözés hatását leghamarabb a gyökerek mutatják meg barnulásukkal. A túlöntözést lyukakkal ellátott edényekbe való ültetéssel tudjuk elkerülni, de a közeg felső részének kiszáradásakor már mindenképp ajánlatos öntözni.

Az alsóbb levelek sárgulása a nitrogén és a kálium hiányát jelzi. Ha pedig a növény egyes részein vagy teljes egészén lilulást tapasztalunk, akkor ez jelzi az elégtelen foszforfelvételt. A palánták fejletlen gyökérzetük miatt eleinte nehezebben veszi fel a foszfort, ezért érdemes foszfortúlsúlyos tápoldatot használni eleinte.

Forrásunk volt.


Még több növény itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...