Viszlát, csomagolás!

Rizs, müzli, tej, tészta, sampon, sör, bor. Néhány olyan árucikk, amit akár naponta vásárolunk. De vajon mindig elkerülhetetlen az amúgy sokszor felesleges csomagolás?

Vajon elég ok-e a csomagolásmentes termékek vásárlására a környezetvédelem?Elég kéne hogy legyen, hiszen ekképpen összehasonlíthatatlanul kevesebb hulladékot termelnénk szerte a világon. Tégelyek, dobozok, tubusok, bevásárlószatyrok – csak hogy néhányat említsünk. Nem lenne jóval egyszerűbb, ha mi magunk vinnénk ezeket az üzletbe, és töltenénk meg éppen csak annyi élelmiszerrel, amelyre valóban szükségünk van?

Csomagolásmentes élelmiszerek!

Sara Wollfot és Milena Glimbovskit is erősen foglalkoztatta ez a probléma, amelyre azonnali megoldást kerestek, majd remek ötletükkel meg is nyertek egy német üzleti versenyt. Ez az újszerű kezdeményezés végül akkora visszhangot kapott, hogy álmuk - hogy végre nyissanak egy csomagolásmentes üzletet - Berlinben meg is valósult.

A Original Unverpackt elnevezésű üzlet a tudatos vásárlást támogatja minden lehetséges és valóban kivitelezhető módon.Mellőzi a szupermarketekre oly jellemző túlkínálatot, vagyis nincs mindenből százféle. A vásárlók saját dobozaikkal, üvegeikkel és kosaraikkal érkeznek ide, majd a boltban lévő kimérős tartályokból és dobozokból adagolják mindenből a nekik megfelelő mennyiséget. Ha pedig netalán nem lenne náluk kéznél a megfelelő tároló, minden további nélkül kölcsönözhetnek a boltból.

Az üzlet egyébként tényleg olyannyira csomagolásmentes, hogy a szállítási láncban a termelőtől a fogyasztóig az összes lehetséges területen igyekeznek mellőzni mindennemű csomagolóanyagot.

Egy ilyen bolt előnye...

  • Csak annyit vásárolsz meg az adott termékből, amennyire éppen szükséged van, így csökkentheted a háztartásodban kidobandó élelmiszerek mennyiségét. (Ez az egy- vagy kétszemélyes háztartásokban különösen hasznos lehet.)
  • Sokkal kevesebb hulladékot termelsz, mint a hagyományos vásárlás során.
  • Az élelmiszerek csomagolását nem kell megfizetned, így pénzt spórolsz.

Tudtad?

2011-ben az Egyesült Királyságban 11 millió tonna csomagolási hulladék keletkezett, Magyarországon pedig egy átlagos háztartásban évi 430 kilogramm hulladékot termelünk.

Sajnos itthon egyelőre nem tudunk hasonló kezdeményezésről vagy üzletről, és ha lenne is, nagy valószínűséggel megnehezítené a dolgot a számos higiéniai szabályzat és egyéb előírás. Egy-egy nagyobb szupermarketben azért már találkozhatunk kimérős tésztákkal illetve magvakkal.Ti fontosnak tartanátok itthon is hasonló kezdeményezéseket?

Címlapról ajánljuk

További cikkek