Viszlát, csomagolás!

Rizs, müzli, tej, tészta, sampon, sör, bor. Néhány olyan árucikk, amit akár naponta vásárolunk. De vajon mindig elkerülhetetlen az amúgy sokszor felesleges csomagolás?

Vajon elég ok-e a csomagolásmentes termékek vásárlására a környezetvédelem?Elég kéne hogy legyen, hiszen ekképpen összehasonlíthatatlanul kevesebb hulladékot termelnénk szerte a világon. Tégelyek, dobozok, tubusok, bevásárlószatyrok – csak hogy néhányat említsünk. Nem lenne jóval egyszerűbb, ha mi magunk vinnénk ezeket az üzletbe, és töltenénk meg éppen csak annyi élelmiszerrel, amelyre valóban szükségünk van?

Csomagolásmentes élelmiszerek!

Sara Wollfot és Milena Glimbovskit is erősen foglalkoztatta ez a probléma, amelyre azonnali megoldást kerestek, majd remek ötletükkel meg is nyertek egy német üzleti versenyt. Ez az újszerű kezdeményezés végül akkora visszhangot kapott, hogy álmuk - hogy végre nyissanak egy csomagolásmentes üzletet - Berlinben meg is valósult.

A Original Unverpackt elnevezésű üzlet a tudatos vásárlást támogatja minden lehetséges és valóban kivitelezhető módon.Mellőzi a szupermarketekre oly jellemző túlkínálatot, vagyis nincs mindenből százféle. A vásárlók saját dobozaikkal, üvegeikkel és kosaraikkal érkeznek ide, majd a boltban lévő kimérős tartályokból és dobozokból adagolják mindenből a nekik megfelelő mennyiséget. Ha pedig netalán nem lenne náluk kéznél a megfelelő tároló, minden további nélkül kölcsönözhetnek a boltból.

Az üzlet egyébként tényleg olyannyira csomagolásmentes, hogy a szállítási láncban a termelőtől a fogyasztóig az összes lehetséges területen igyekeznek mellőzni mindennemű csomagolóanyagot.

Egy ilyen bolt előnye...

  • Csak annyit vásárolsz meg az adott termékből, amennyire éppen szükséged van, így csökkentheted a háztartásodban kidobandó élelmiszerek mennyiségét. (Ez az egy- vagy kétszemélyes háztartásokban különösen hasznos lehet.)
  • Sokkal kevesebb hulladékot termelsz, mint a hagyományos vásárlás során.
  • Az élelmiszerek csomagolását nem kell megfizetned, így pénzt spórolsz.

Tudtad?

2011-ben az Egyesült Királyságban 11 millió tonna csomagolási hulladék keletkezett, Magyarországon pedig egy átlagos háztartásban évi 430 kilogramm hulladékot termelünk.

Sajnos itthon egyelőre nem tudunk hasonló kezdeményezésről vagy üzletről, és ha lenne is, nagy valószínűséggel megnehezítené a dolgot a számos higiéniai szabályzat és egyéb előírás. Egy-egy nagyobb szupermarketben azért már találkozhatunk kimérős tésztákkal illetve magvakkal.Ti fontosnak tartanátok itthon is hasonló kezdeményezéseket?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!