A drasztikus vércukorszint ingadozás vagy a nagyon kiugró értékek általában a cukorbetegséggel állnak összefüggésben. Ennek korai felismerése nagyon fontos, hiszen hosszútávon komoly egészségügyi problémákkal jár együtt. Mutatjuk, mik azok az értékek, melyek nem férnek bele a normál vércukorszint-tartományba!
A cukorbetegség esetében a szervezet sejtjei nem tudják megfelelően felvenni a cukrot, így az a vérben maradva megemeli a vércukorszintet. Ez az érték napközben is ingadozik, nem csak az evés időpontja után röviddel. Az evés időpontján túl sok tényező befolyásolja a vércukorszint emelkedésének mértékét, például az étcsokoládé segíthet a megelőzésben, míg a fokhagymának is jótékony hatása van ezen a területen.
Mi számít kritikus értéknek?
A cukorbetegeknél nagyon fontos a rendszeres mérés, hiszen az ingadozás fizikai rosszul léttel is együtt járhat. Leggyakrabban az ujjbegyből vett vércseppből lehet könnyen mérni a vércukorszintet, akár otthoni készülék segítségével.
Az éhomi mérés (koplalás után) normál vércukor értéke 3,9–6,0 mmol/liter között kell legyen, míg az étkezés után 2 órával 7,8 mmol/l alatti érték tekinthető normálisnak.
Az éhomi emelkedett vércukorszint azt jelenti, ha 6,1-6,9 mmol/l-t mérnek, de a cukorterhelési vizsgálat 2 órás értéke (vagyis cukrot tartalmazó folyadék ivása után 2 órával) a normál tartományon belül marad. „Ha a 2 órás vércukorszint 7,8–11,1 mmol/l között van, az csökkent glükóztoleranciát (IGT) jelez, cukorbetegség esetén pedig a kétszer mért éhomi érték 7,1 mmol/l feletti vagy a 2 órás érték 11,1 mmol/l felett van."