Valami újat a virágládába!

Olyan unalmas a muskátli! Sóhajtanak fel az újdonságra vágyók. Nekik gyűjtöttünk össze néhány olyan növényt, melyet a muskátli helyére tehetünk.

Tűző napot is kedvelők

A muskátli is a napos helyen virágzik a legszebben, ahol korábban muskátlit tartottunk ott a következő növények is jól érzik magukat:

Kerti verbéna (Verbena hibridek)

Virágainak színskálája a fehértől a rózsaszínen és a piroson át egészen a kék és a sötétlila árnyalatokig terjed. Elterülő növények, csüngő szárúak, így kiválóan alkalmasak erkélyládákba és függőkosarakba. Napos helyeken júliustól októberig virágzik. Rendszeresen kell öntözni, de ne túl sok vízzel.

Bársonyvirág vagy büdöske (Tagetes patula, T. erecta)

Fajtáiból mára már nagyon sokat nemesítettek. A választékban megtalálunk egyszerű és telt virágú, kis és nagyvirágú növényeket. A virág színe a narancssárga legtöbb árnyalatában megtalálható már. Létezik egyszínű és cirmos változata is. Mind virágágyban, mind kerti tálakban nagyon szépen díszít. Júniustól egészen a fagyokig virágzik.

Petúnia (Petunia)

Tavasztól nyárig palántaként vagy akasztós cserépben vásárolható egynyári dísznövény. Csak virágzó méretben vásároljuk, megelőzve így a színekkel, virágmérettel kapcsolatos melléfogást (színe a fehértől a különböző cirmosokon keresztül a kékig változhat). A magas növésűek elé ültessünk csüngő (pendula) változatot. Imádja a rengeteg sok napfényt, de ne felejtsük el 2-3 naponta meglocsolni sem!

Világos helyen virágzók

Sokan azért kutatnak újabb növények után, mert a muskátlinak nem volt elég a fény. Az ilyen világos, de nem tűző napos helyekre, ezeket a növényeket tehetjük:

Kerti begónia (Begonia x semperflorens-cultorum)

Folyamatosan virágzik májustól egészen az őszi fagyokig. Érdekes és sokszínű növény. A virága lehet fehér, rózsaszín vagy piros. 15-25 cm magas. Nagyon kedvelt növénye a virágágyaknak, számtalan helyen találkozhatunk vele. Rendszeresen kell öntözni, de a túlzott vízadagtól óvni kell a növényt. Kiültetést tekintve napos helyen virágzik a legszebben. Hogy szép maradjon érdemes az elnyílt virágokat kicsípni.

Pompás záporvirág (Gazania rigens)

Ezüstös leveleivel még virág nélkül is díszít. Amikor pedig megjelennek rajta narancs és citromsárga virágai az egyik leghangsúlyosabb növénye lehet a balkonoknak. Ne öntözzük túl, főleg virágjai óvjuk meg a közvetlen víztől.

Farkasfog (Bidens)

Erőteljes növekedésű, dúsan elágazó balkonnövény. Álló és futó változata egyaránt ismert, sokan egymás mellé ültetik a két fajtát. Ha jól érzi magát fáradhatatlanul hozza élénksárga virágait egész nyáron. Szélnek, esőnek, az időjárás viszontagságainak kitűnően ellenáll.

Félárnyékban ragyogók

Na itt biztosan nem virágzik semmi! Gondoljuk elsőre egy árnyékos sarok láttán. Nincs igazunk ugyanis ezek a növények itt is jól érzik magukat:

Fukszia (Fuchsia)

Az egyik legkülönlegesebb virágú balkonnövényünk. Csüngő virágjának külső szirmai pirosak/fehérek, a belsők pedig kékeslilák. Bőséges öntözést és rendszeres tápanyag-utánpótlást igényel. Lehetőleg évente, de kétévenként föltétlenül át kell ültetni friss, tápdús virágföldbe. A közömbös vagy kissé savanyú talajban érzi jól magát Gondos ápolás esetén egy-másfél méter magas, törzses fácskává nő, amelyen egyszerre akár 80-100 virág is nyílik.

Gumós begónia (Begonia tuberhybrida)

Hazája a trópusi, szubtrópusi Dél-Amerika. Mintegy ezer fajtája ismert, melyek a virágok alakjával, nagyságával, színével különböznek egymástól. A begóniáknak mérsékelt melegre és friss levegőre van szükségük. Erős naptól és huzattól védeni kell. Napos időben ismételten öntözni kell és a vízhez hetente tápoldat adható. Nyár elejére tekintélyes növény fejlődik, amely már a virágzásra készül.

Kék lobélia (Lobelia erinus, csüngő)

Gazdagon virágzó kis növény. Virágai kékek, lilák vagy fehérek lehetnek. Szára lehet csüngő és felálló. A felálló szárú fajtákat ajánlatos virágágyakba, míg a csüngő szárúakat erkélyládába, vagy kerti tálba ültetni. Júniustól a fagyokig virágzik, a napos és félárnyékos helyeket is kedveli.

Ültetnél fűszernövényeket is?

Itt a nagy fűszernövény-kalauz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!