Tudsz jól hagymát dinsztelni, szeletelni?

Ha nincs otthon hagymánk, akkor menjünk és szerezzük be, mert nélküle biztosan nem tudunk zsíros kenyeret enni, főzni pedig tényleg nem lehet semmi igazán magyarosat.

Hagymából legyen otthon vöröshagymánk, de nem árt, ha van lilahagymánk és fehérhagymánk is. A lilahagyma nagyon finom nyersen, salátába, libazsíros kenyérre. Jó, ha időnként van újhagymánk is, különösen tavasszal és ősszel, amikor szezonja van. A vöröshagyma a magyar konyhában kiemelt szerepet játszik, szinte minden tradicionális ételünk egyik alapvető hozzávalója.

Hogyan vágjuk jól?

  • Vághatjuk közepesre főzéshez, dinszteléshez ez a legjobb, igaz, tovább tart a folyamat, de nehezebben is ég el.
  • Vághatjuk apróra, körözöttbe, tatárba vagy bármilyen, nyersen fogyasztandó ételbe ez a jó megoldás.
  • Lehet vágni karikára, rakott dolgokba, salátába főleg így való. Reszelni, darálni nem igazán jó, kifolyik a leve és enyhén kesernyés ízt kap. Hogy miért, azt nem tudom, de így van.

A hagyma vásárlásánál pár dologra oda kell figyelni!

  • Méret: vegyesen vegyünk kicsi, közepes és nagy hagymákat. Felhasználáskor így mindig lesz megfelelő méretű belőle.
  • Állag: minden egyes hagymát kicsit nyomjunk meg a válogatás közben. Ha puha vagy üreges, akkor nem jó. Csak olyat vegyünk, amelyik kemény. Különösen tavasszal figyeljünk erre. Arra is figyeljünk, nem kezdett-e már csírázni.
  • Tárolás: hagymát hűvös, sötét és száraz helyen jó tárolni. Ha ilyenünk nincsen, akkor ne vegyünk egyszerre túl sokat. Ha hajtani kezd a hagyma, akkor gyorsan használjuk el, különben elfogy és újhagymaszerűséggé változik.

Jól kell dinsztelni

Nagyon sok recept kezdődik úgy, hogy dinszteljük üvegesre a hagymát. Ez végül is annyit jelent, hogy igyekezzünk úgy eltávolítani minél több vizet a felvágott hagymából, hogy közben nem ég meg. Ehhez szükségünk van zsiradékra, egy serpenyőre, fakanálra, közepes lángra, türelemre és némi sóra. A só ugyanis mindenből kivonja a vizet, így a hagyma dinsztelését is elősegíti.

Pirítsuk, ne égessük

Gyakorlatilag ugyanaz, mint a dinsztelés, csak egy kicsit tovább tart. Az üveges állapot után tovább folytatjuk a pirítást, és mivel nincsen több víz, ami elpárologhatna, elkezd sülni, pirulni a hagyma. Itt már nagyon kell figyelni, nehogy elkezdjen leégni, mert akkor kezdhetjük elölről az egészet.

Egy finom hagymaleves

  • Sima vaj is megteszi, sőt margarin is, ha más nincsen, de még olaj is. Szóval vajon elkezdünk dinsztelni 1 kg, vékony karikára vágott hagymát.
  • Sózzuk és közepes lángon, folyamatos kavargatás közben egészen addig pirítjuk, ameddig az egész egységesen barna nem lesz (nem égett barna, hanem karamellizált, halvány, drappos barna). Ez jó sok ideig fog tartani, otthagyni nem ajánlatos, legfeljebb egy-két percre (ilyenkor érdemes hosszú, trécselős telefonokat lerendezni vagy nagyon érdekes rádióműsorokat hallgatni és relaxálni).
  • Mikor megvagyunk, megszórjuk egy jó evőkanál liszttel, és felöntjük 1 bő liter csirke alaplével (vízzel vagy vízzel és húsleveskockával, vagyis stauboljuk). A víz mennyiségénél arra figyeljünk, hogy a végeredmény egy alapvetően sűrű leves legyen.
  • Öntünk bele 1,5 dl iható, száraz fehérbort (nem baj, ha savas), felforraljuk, sózzuk (ha még kell), borsozzuk, öntünk bele 2 dl tejszínt (lehetőleg igazit), és egy forrás után elzárjuk. Sajtos pirítóssal tálaljuk.
{ CKÉP = 61856, 4 }
Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

7 étterem isteni nyári főzeléke, a legjobb séfektől

Ha egy igazán jó étterem étlapján főzeléket láttok, szavazzatok neki bizalmat! Jó eséllyel pezsdítő élmény vár rátok: a séfek egyik izgalmas, új terepe a menzásnak elkönyvelt főzelékek felújítása, ha úgy tetszik, újragondolása. Így kerül szexin roppanós elem a sokat kárhoztatott paradicsomos káposztára, és így születik többféle textúrából összeállított krumplifőzelék. Most 7 éttermet ajánlunk, ahol csoda főzelékeket ehettek!

Nosalty

További cikkek