Kiderült, mit kapnak enni az olimpikonok Tokióban – Egy japán anyuka ételei lesznek a favoritok

Pénteken veszi kezdetét a XXXII. nyári olimpiai játékok, melyet ezúttal – a koronavírus-járvány miatt a tervezettnél egy évvel később – Japán fővárosában, Tokióban rendeznek meg. Vajon mit esznek majd az olimpiai faluban az életük egyik legnagyobb megmérettetésére készülő sportolók?

A 2020-as Tokiói Olimpia története valószínűleg még sokáig az egyik legemlékezetesebb sporttörténeti esemény lesz, a XXXII. olimpiai játékok megszervezése ugyanis felettébb nehéz feladat volt nemcsak a japánoknak, de az egész világnak is. A koronavírus-járvány miatt a sporteseményt egy egész évvel el kellett tolni, néhány nappal a megnyitó előtt pedig még mindig kérdéses, megtartják-e a világ legnagyobb szabású sportrendezvényét.

A tokiói olimpiai falu versenyzői már elfoglalták szállásukat

Mint minden helyszín, Tokió is külön olimpiai falut épített ki annak a csaknem 18 ezer sportolónak, akik életük egyik legnagyobb megmérettetésére készülnek a következő hetekben. a falu vendégeinek nagyon szigorú szabályokat kell betartania annak érdekében, hogy a vírus ne terjedjen szét a sportolók között, a szervezők pedig minden eshetőségre, így a több ezer versenyző étkeztetésére is komoly odafigyeléssel készültek fel.

Egy olimpiai falu élelmezése még békeidőben is óriási feladat, a japán szakácsoknak naponta több tízezer ételt kell elkészítenie a világ minden tájáról érkező élsportolóknak.

A 2020-as tokiói olimpián azonban még nagyobb a nyomás: a szigorú koronavírus-szabályok megtiltják a sportolóknak, hogy helyi éttermekben étkezzenek. A résztvevők így csak egyetlen helyen ismerhetik meg az autentikus japán konyha remekeit: nem máshol, mint az olimpiai faluban.

Az olimpiai falu étkezdéjében a sportolók nem ülhetnek egymással szemben, ezzel is akadályozva a koronavírus terjedését

A szervezőknek nem kis feladattal kell megbirkózniuk: a falu egyszerre 18 000 embert is befogadhat, és a büfék akár 48 000 ételt is felszolgálnak majd naponta, ráadásul vannak olyan étkezdék is, amelyek éjjel-nappal nyitva lesznek. A furcsa, de mégis érthető körülmények ellenére az élelmezési részleg csapata mindent megtesz a komfortosság érdekében, a két hetes rendezvény alatt a szervezők 700 különböző menüválasztékot és 3000 ülőhelyet biztosítanak a kétszintes fő étkezdében, csúcsidőben pedig 2000 alkalmazott fog dolgozni azon, hogy mindenki igényei megfelelően ki legyenek elégítve.

Mindenféle konyha helyet kap

A nyugati, a japán és az ázsiai konyha különlegességei vagy éppen klasszikusai egyaránt megjelennek majd a kínálatban, utóbbi egyszerre jelenít majd meg kínai, indiai és vietnami ételeket is. Tsutomu Yamane, a tokiói olimpia élelmiszerellátásért és étkeztetésért felelős vezetője szerint a japán konyha ételei között inkább laktató és praktikus, mintsem fine-dining ételek lesznek majd kaphatóak.

Egy nagyon meglepő tény, hogy az olimpiai faluban egyáltalán nem lesz nyers halat tartalmazó sushi. A biztonsági szabályok miatt a tekercsek csak főtt garnélarákot, tonhalkonzervet, uborkát és savanyított szilvát tartalmazhatnak, lesz viszont igazi grillezett wagyu marhás valamint tempurás sushi is, a rántott zöldségek és a tenger gyümölcsei pedig szintén nem hiányozhatnak a méretes étlapról.

Néhány kevésbé ismert japán étel is szerepel a kínálatban, köztük két oszakai specialitás: az okonomiyaki és a takoyaki. Az előbbi egy rostlapon sült sós palacsinta, amely gyakran tartalmaz káposztát és sertéshúst, és amelyet édes mártással, majonézzel és bonitópehellyel körítenek. A második fogás, a takoyaki polippal töltött kis tésztagombóc.

Okonomiyaki

A 2020-as Tokiói Olimpiára egy receptversenyt is meghirdettek, melyre a japán lakosok saját receptekkel nevezhettek. A nyertes az 59 éves kamarukai háziasszony, Yoko Nishimura lett, akinek öt receptje is bekerült az olimpiai falu menüjének repertoárjába. Nishimura asszony szinte teljesen megfeledkezett a versenyről, miután lefújták a tavalyi olimpiát, néhány hónappal ezelőtt viszont nem várt hívást kapott:

Megkerestek, és közölték velem, hogy engem választottak ki. Alig tudtam elhinni

- mondta az asszony az AFP-nek. Az alábbi videó linkjére kattintva te is meglesheted, milyen nyertes receptekkel indult az asszony a versenyre.

A nyári hőség ihlette meg, hogy megalkossa a hideg somen tésztából készült ételét, amelyet grillezett lazaccal, párolt csirkével, edamame-babbal, brokkolival, szilvapürével és reszelt jamgyökérrel töltött meg. Az étel, mint mondta, tele van olyan dolgokkal, amelyek jót tesznek a szervezetnek. Az egyik recepthez készülő lazacot a bőrével együtt használják, amely nagyszerű tápanyagokat tartalmaz, például kollagént. Az edamame-bab tele van fehérjével, a brokkoli pedig antioxidánsokat tartalmaz a szervezet számára.

A többi kiválasztott étel között szerepel az oden - ez egy japán pörkölt dashi húsleves alaplével - és az edamame-ból készült panna cotta is.

A felhasznált összetevők Japán mind a 47 régiójából származnak, beleértve a 2011-es földrengés, szökőár és nukleáris katasztrófa sújtotta területeket is, az olimpia egyik fő mottója és célja ugyanis az, hogy az ország minden területének gazdaságai is támogatva legyenek az olimpiai játékok által.

Míg egyes országok még mindig korlátozzák a fukusimai nukleáris baleset által érintett területekről származó élelmiszereket, Japán szerint a régióból származó termékekre nagyon szigorú előírások vonatkoznak. Bár a szervezők feltüntetik a felszolgált ételek eredetét, nem lesz olyan különleges jelölés, amely a Fukusimából származó ételeket jelölné.

Az ételek szinte minden vallási és étrendi korlátozást figyelembe vesznek majd, beleértve az első gluténmentes szekciót is a játékokon. Bár a koronavírus miatt szigorú szabályok érvényesek az étkezést illetően is (minél rövidebbre kell lekorlátozni az étkezés idejét és különböző országok sportolói nem ülhetnek egy asztalnál) Nishimura asszony bízik abban, hogy az ő étele különleges élményt kínál majd a sportolók számára.

Az olimpiára érkező sportolók a forró nyár és a kemény edzések miatt elveszíthetik az étvágyukat. Emellett nagy nyomást is érezhetnek, hogy egy ilyen nagy eseményen versenyeznek ... Még azt is mondhatnám, hogy az én ételeim elfogyasztásával csúcsformában versenyezhetnek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrásaink voltak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek