Télzáró céklázás

Búcsúztassuk a telet cékás ételekkel. Hoztam nektek egy szuper előételt, melyet salátaként és köret helyett is tálalhattok!

A caprese lányaink legkedveltebb előétele. Ha olasz étterembe megyünk, a pizza vagy a tészta mellé mindig rendelnek, akár van létjogosultsága, akár nincs. Mindent egyszerre kérünk ki, akkor aztán indulhat a lakoma, fejvesztés terhe mellett pedig bárki belekóstolhat a másik ételébe.

Téli caprese recept

Paradicsomos-mozzarellás tál szinte minden nap készül otthon is. A hűtőben mindig van koktélparadicsom és mini mozzarellagolyók. Gyermekeink már elég nagyok hozzá, hogy a suliból hazaérve uzsonnát készítsenek maguknak – egy küblibe a hozzávalókat az alábbi módszer ismeretében 5 másodperc alatt összeszecskázzák, némi olívaolajjal meglöttyintik, fűszerezik, és jóízűen elfogyasztják.

Egy másik állandó hűtőlakónk a tortilla. Egy-két perc alatt megmelegíthető, pirítható, sajttal összesüthető. Legtöbbször nyers, reszelt céklával gazdagított saláta is kerül bele, hiszen a lila zöldség nem csak salátában és savanyúságként funkcionál, sőt, rakott ételekben és mini pizzaszeleteken is működik. Pizzatészta helyett egy kevés mozzarellával tehetjük naanra vagy török lepénykenyérre, majd így a sütőbe. Igazi párost azonban kecskesajttal alkot. Sütőben megsütve, apró kockára vágva szendvicsen mutatnak együtt a legjobban. Az én személyes kedvencem a céklás gnocchi, hiszen nem csak spenóttal, zölden látványos ez a tésztaétel. A céklás humusz gyönyörű, de még csak ízlelgetjük, igazi áttörést nem hozott.

Téli caprese recept

Nem úgy, mint ez a téli caprese, amivel most bővítettem a házi készítésű céklás menüsort. Eredetileg haloumi sajttal tálalják, de bevallom, ez a sajtféleség nem a zsánerem, úgyhogy nálam gomolyasajt került a receptbe. Aki szereti a kecskegomolyát, azzal is kipróbálhatja, az lesz a biztos befutó! Tehát paradicsom helyett pácolt cékla, mozzarella helyett pedig gomolya, mindez megsütve, melegen. Ettől lesz valóban télies ez a fogás. De itt még nem állt meg a helyettesítések sora, rukkolaágy helyett bébispenótra fektettem a finomságokat. Kicsit hosszabb az elkészítési ideje mint a hagyományos capresejé, de megéri a fáradozást, ígérem!

Ezen a héten búcsúzzunk a téltől céklás fogásokkal. Jövő héttől jön a március! Én is ebben a szellemben sütögetek tovább, tavaszi pitékkel folytatom.

Gréti

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?