Télzáró céklázás

Búcsúztassuk a telet cékás ételekkel. Hoztam nektek egy szuper előételt, melyet salátaként és köret helyett is tálalhattok!

A caprese lányaink legkedveltebb előétele. Ha olasz étterembe megyünk, a pizza vagy a tészta mellé mindig rendelnek, akár van létjogosultsága, akár nincs. Mindent egyszerre kérünk ki, akkor aztán indulhat a lakoma, fejvesztés terhe mellett pedig bárki belekóstolhat a másik ételébe.

Téli caprese recept

Paradicsomos-mozzarellás tál szinte minden nap készül otthon is. A hűtőben mindig van koktélparadicsom és mini mozzarellagolyók. Gyermekeink már elég nagyok hozzá, hogy a suliból hazaérve uzsonnát készítsenek maguknak – egy küblibe a hozzávalókat az alábbi módszer ismeretében 5 másodperc alatt összeszecskázzák, némi olívaolajjal meglöttyintik, fűszerezik, és jóízűen elfogyasztják.

Egy másik állandó hűtőlakónk a tortilla. Egy-két perc alatt megmelegíthető, pirítható, sajttal összesüthető. Legtöbbször nyers, reszelt céklával gazdagított saláta is kerül bele, hiszen a lila zöldség nem csak salátában és savanyúságként funkcionál, sőt, rakott ételekben és mini pizzaszeleteken is működik. Pizzatészta helyett egy kevés mozzarellával tehetjük naanra vagy török lepénykenyérre, majd így a sütőbe. Igazi párost azonban kecskesajttal alkot. Sütőben megsütve, apró kockára vágva szendvicsen mutatnak együtt a legjobban. Az én személyes kedvencem a céklás gnocchi, hiszen nem csak spenóttal, zölden látványos ez a tésztaétel. A céklás humusz gyönyörű, de még csak ízlelgetjük, igazi áttörést nem hozott.

Téli caprese recept

Nem úgy, mint ez a téli caprese, amivel most bővítettem a házi készítésű céklás menüsort. Eredetileg haloumi sajttal tálalják, de bevallom, ez a sajtféleség nem a zsánerem, úgyhogy nálam gomolyasajt került a receptbe. Aki szereti a kecskegomolyát, azzal is kipróbálhatja, az lesz a biztos befutó! Tehát paradicsom helyett pácolt cékla, mozzarella helyett pedig gomolya, mindez megsütve, melegen. Ettől lesz valóban télies ez a fogás. De itt még nem állt meg a helyettesítések sora, rukkolaágy helyett bébispenótra fektettem a finomságokat. Kicsit hosszabb az elkészítési ideje mint a hagyományos capresejé, de megéri a fáradozást, ígérem!

Ezen a héten búcsúzzunk a téltől céklás fogásokkal. Jövő héttől jön a március! Én is ebben a szellemben sütögetek tovább, tavaszi pitékkel folytatom.

Gréti

Címlapról ajánljuk

További cikkek

11 süti 30 perc alatt, aminek örülhetnek kicsik, nagyok

Nem minden 30 perces süti receptje mond igazat: gyakran megbújik a leírásban az eltitkolt várakozási vagy hűtési idő, esetleg valami egyéb pluszmunkás galádság. A most következő édességek azonban nem hazudnak: tényleg mindegyik villámgyors!