Tejcukor-érzékenység - nem allergia!

Nem szabad összekevernünk a laktóz-intoleranciát a tejfehérje-allergiával, ugyanis mindkét betegséghez másfajta étrend szükséges. Segítünk eligazodni a témában!

A tejcukor-érzékenység (laktóz-intolerancia) sokak fejében egyet jelent a (tehén)tejfehérje-allergiával. Fontos azonban, hogy ezt a két betegséget elkülönítsük egymástól: míg a tejcukor-érzékenység egy enzim-defektus (a laktáz enzim hiánya vagy nem megfelelő működése), addig a tejfehérje-allergia a szervezet a tej egyes fehérjéivel szembeni allergiás reakciója.

A laktóz-érzékenység tünetei lehetnek a huzamosabb ideig fennálló puffadás, alhasi fájdalom, hasmenés, szélgörcsök. A diagnózis felállításához egy egyszerű, fájdalommentes kilégzéses tesztet kell elvégezni – gyanú esetén konzultáljunk a háziorvossal.

Korianderes burgonyafőzelék szójafasírttal recept

A laktózérzékenyeknek jellemzően kevesebb korlátozással kell élniük, mint a tejfehérje-allergiásoknak. Ennek oka, hogy az előbbiekre jellemző egy bizonyos szintű egyéni tűrőképesség – azaz meghatározható a napi laktózmennyiség, amit a betegek egy része panaszmentesen elfogyaszthat. Ennek megfelelően egyes tejcukor-érzékenységben szenvedő betegek képesek lehetnek megemészteni a savanyított termékeket, mint pl. a joghurtot vagy a kefirt, illetve a túrót.

Mire kell figyelni? Nyilvánvalóan korlátozandó (alacsony toleranciaszint esetén kizárandó) a tejtermékek fogyasztása: a tej, a tejföl, a tejszín, a sajtok stb. Az egyértelműen laktóz tartalmú élelmiszerek mellett azonban figyelemmel kell lennünk arra, hogy számtalan tej-alapú adalékanyagot használ az élelmiszeripar akár a félkész termékekben, leves-, mártásporokban, felvágottakban. Így a laktóz-érzékenyeknek meg kell tanulniuk az élelmiszer-címkék összetevőlistájának értelmezését, a nyilvánvaló tejtermék-elnevezések mellett alábbi szavakra figyelve: tejpor, vajíró, savó, savópor, tejcukor/laktóz. Az élelmiszeriparban ma már széles skálán állítják elő a laktózmentes termékeket, pl. tejet, joghurtot, sajtot stb. Ezeket a tejcukor-érzékeny betegek nagy része bátran fogyaszthatja.A laktóz-érzékenyek étrendjében elsősorban a kalcium-pótlásra kell figyelni. A laktózmentes termékek kalcium-tartalma megfelelő, de érdemes kipróbálni a kalciummal dúsított növényi alapú italokat (pl. szója-, zab-, rizs-, mandulatej) is. A kalcium felszívódását, hasznosulását elősegíti a megfelelő D-vitamin-bevitel és a rendszeres fizikai aktivitás. A kalcium hasznosulását hátráltathatja a túlzott fehérje-, zsír- és foszforbevitel, a nem elegendő D-vitamin és a mozgásszegény életmód, valamint a dohányzás.

A laktóz-érzékenyek életét könnyítik az laktázenzim-pótló tabletták is, amelyeket közvetlenül a laktóztartalmú ételek elfogyasztását megelőzően kell bevenni, így jó szolgálatot tehetnek pl. éttermi étkezéseknél vagy vendégségben.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Mélyszegénységben élő romák által termelt kovászos uborka kerül ennek a...

A Kiútprogram és a budapesti Babka Deli együttműködéséből született első kovászos uborka, amely a program őstermelőinek uborkájából készült, és amely az észak-kelet magyarországi roma családoknak segít, hogy uborkatermelővé váljanak. Az ő uborkájukból készül a Deli házi kovászos uborkája, amely felkerül a Babka Deli állandó nyári kínálatába, valamint étlapjára is.

Hering András

További cikkek

Ezek az élelmiszerek fognak először eltűnni az életünkből

A klímaváltozás hatásait nem lehet tagadni, hiszen a jelenséget évről évre egyre jobban érezzük a saját bőrünkön. A hőség egyre nagyobb, a víz pedig egyre fogy, ezen felül pedig azzal is szembe kell néznünk, hogy bizonyos élelmiszerek is el fognak tűnni a színről.