Tejcukor-érzékenység - nem allergia!

Nem szabad összekevernünk a laktóz-intoleranciát a tejfehérje-allergiával, ugyanis mindkét betegséghez másfajta étrend szükséges. Segítünk eligazodni a témában!

A tejcukor-érzékenység (laktóz-intolerancia) sokak fejében egyet jelent a (tehén)tejfehérje-allergiával. Fontos azonban, hogy ezt a két betegséget elkülönítsük egymástól: míg a tejcukor-érzékenység egy enzim-defektus (a laktáz enzim hiánya vagy nem megfelelő működése), addig a tejfehérje-allergia a szervezet a tej egyes fehérjéivel szembeni allergiás reakciója.

A laktóz-érzékenység tünetei lehetnek a huzamosabb ideig fennálló puffadás, alhasi fájdalom, hasmenés, szélgörcsök. A diagnózis felállításához egy egyszerű, fájdalommentes kilégzéses tesztet kell elvégezni – gyanú esetén konzultáljunk a háziorvossal.

Korianderes burgonyafőzelék szójafasírttal recept

A laktózérzékenyeknek jellemzően kevesebb korlátozással kell élniük, mint a tejfehérje-allergiásoknak. Ennek oka, hogy az előbbiekre jellemző egy bizonyos szintű egyéni tűrőképesség – azaz meghatározható a napi laktózmennyiség, amit a betegek egy része panaszmentesen elfogyaszthat. Ennek megfelelően egyes tejcukor-érzékenységben szenvedő betegek képesek lehetnek megemészteni a savanyított termékeket, mint pl. a joghurtot vagy a kefirt, illetve a túrót.

Mire kell figyelni? Nyilvánvalóan korlátozandó (alacsony toleranciaszint esetén kizárandó) a tejtermékek fogyasztása: a tej, a tejföl, a tejszín, a sajtok stb. Az egyértelműen laktóz tartalmú élelmiszerek mellett azonban figyelemmel kell lennünk arra, hogy számtalan tej-alapú adalékanyagot használ az élelmiszeripar akár a félkész termékekben, leves-, mártásporokban, felvágottakban. Így a laktóz-érzékenyeknek meg kell tanulniuk az élelmiszer-címkék összetevőlistájának értelmezését, a nyilvánvaló tejtermék-elnevezések mellett alábbi szavakra figyelve: tejpor, vajíró, savó, savópor, tejcukor/laktóz. Az élelmiszeriparban ma már széles skálán állítják elő a laktózmentes termékeket, pl. tejet, joghurtot, sajtot stb. Ezeket a tejcukor-érzékeny betegek nagy része bátran fogyaszthatja.A laktóz-érzékenyek étrendjében elsősorban a kalcium-pótlásra kell figyelni. A laktózmentes termékek kalcium-tartalma megfelelő, de érdemes kipróbálni a kalciummal dúsított növényi alapú italokat (pl. szója-, zab-, rizs-, mandulatej) is. A kalcium felszívódását, hasznosulását elősegíti a megfelelő D-vitamin-bevitel és a rendszeres fizikai aktivitás. A kalcium hasznosulását hátráltathatja a túlzott fehérje-, zsír- és foszforbevitel, a nem elegendő D-vitamin és a mozgásszegény életmód, valamint a dohányzás.

A laktóz-érzékenyek életét könnyítik az laktázenzim-pótló tabletták is, amelyeket közvetlenül a laktóztartalmú ételek elfogyasztását megelőzően kell bevenni, így jó szolgálatot tehetnek pl. éttermi étkezéseknél vagy vendégségben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!