Szükséged van pár perc csöndre és lelassulásra, ezért főzöl magadnak egy csésze teát. Az azonban, hogy mennyire lesz élvezetes a végeredmény, a jó minőségű tea megválasztásán túl nagyban függ attól, milyen módszert választasz a víz felmelegítésére. Csábítónak tűnhet, hogy a forralás helyett egyszerűen csak betedd a vizet a mikróba, ez azonban hiba.
Eláruljuk, miért ne melegítsd fel soha a teavizet a mikróban:
Bár a mikró használata a víz melegítéséhez egyszerű módszernek tűnhet a folyamat felgyorsítására, ezzel teljesen elronthatod az italodat. Ellentétben a vízforralóval, ahol a hő alulról indul és felfelé halad (lényegében egy egyenletes melegítési folyamat során forgatja a vizet), a mikrohullámok sokkal kiszámíthatatlanabbak. Amikor egy ételt vagy italt melegítesz a mikrohullámú sütőben, a készülék elektromágneses hullámai felszívódnak a vízmolekulákba, amik rezegni kezdenek és hőt termelnek.
Ez a módszer hatékony, ha ételek gyors felmelegítéséről van szó, de már korántsem olyan optimális teakészítésnél, mivel így egyenetlenül melegszik fel a folyadék. Ráadásul könnyen túlhevülhet a csésze, ami balesetveszélyes lehet.
Egyszóval, a tea, pontosabban a teavíz is egyike azoknak a dolgoknak, amit inkább ne tegyél a mikróba.
Tippek egy igazán finom csésze teához
Ha igazán finom teát szeretnél főzni, akkor először forralj a tűzhelyen vagy a forralóban friss, hideg vizet, majd hagyd pár percig állni, mielőtt a teafilterre vagy a szálas teára öntenéd. Használj minden alkalommal friss vizet, mert ezzel biztosítod a megfelelő oxigénellátást, így a tea íze finomabb lesz.
Tipp
Óvatosan bánj az édesítőszerekkel, és addig add hozzá őket, amíg a tea még forró, hogy legyen idejük feloldódni. Ha tejet is adnál a teához, az legyen az utolsó, ami a csészébe kerül.
A teavizet tehát mindig a vízforralóban vagy a tűhelyen forrald fel, a mikrót pedig hagyd meg az ebédednek.