Nyomós oka van, miért ne mikrózd soha a vizet, ha teát főzöl

Ha egy csésze finom teára vágysz, semmiképp se mikrózd a teavized - eláruljuk a nyomós okot, miért.

Szükséged van pár perc csöndre és lelassulásra, ezért főzöl magadnak egy csésze teát. Az azonban, hogy mennyire lesz élvezetes a végeredmény, a jó minőségű tea megválasztásán túl nagyban függ attól, milyen módszert választasz a víz felmelegítésére. Csábítónak tűnhet, hogy a forralás helyett egyszerűen csak betedd a vizet a mikróba, ez azonban hiba.

Eláruljuk, miért ne melegítsd fel soha a teavizet a mikróban: 

Nő teát főz otthon
Soha ne forrald a teavizet mikróban, mert teljesen elrontja

Bár a mikró használata a víz melegítéséhez egyszerű módszernek tűnhet a folyamat felgyorsítására, ezzel teljesen elronthatod az italodat. Ellentétben a vízforralóval, ahol a hő alulról indul és felfelé halad (lényegében egy egyenletes melegítési folyamat során forgatja a vizet), a mikrohullámok sokkal kiszámíthatatlanabbak. Amikor egy ételt vagy italt melegítesz a mikrohullámú sütőben, a készülék elektromágneses hullámai felszívódnak a vízmolekulákba, amik rezegni kezdenek és hőt termelnek. 

Ez a módszer hatékony, ha ételek gyors felmelegítéséről van szó, de már korántsem olyan optimális teakészítésnél, mivel így egyenetlenül melegszik fel a folyadék. Ráadásul könnyen túlhevülhet a csésze, ami balesetveszélyes lehet. 

Egyszóval, a tea, pontosabban a teavíz is egyike azoknak a dolgoknak, amit inkább ne tegyél a mikróba. 

Tippek egy igazán finom csésze teához 

Ha igazán finom teát szeretnél főzni, akkor először forralj a tűzhelyen vagy a forralóban friss, hideg vizet, majd hagyd pár percig állni, mielőtt a teafilterre vagy a szálas teára öntenéd. Használj minden alkalommal friss vizet, mert ezzel biztosítod a megfelelő oxigénellátást, így a tea íze finomabb lesz.  

Tipp

Ne melegítsd újra a már felforralt vizet, mert a víz oxigéntartalmának csökkenése miatt a tea íze lapossá válhat.  

Óvatosan bánj az édesítőszerekkel, és addig add hozzá őket, amíg a tea még forró, hogy legyen idejük feloldódni. Ha tejet is adnál a teához, az legyen az utolsó, ami a csészébe kerül.  

A teavizet tehát mindig a vízforralóban vagy a tűhelyen forrald fel, a mikrót pedig hagyd meg az ebédednek.

Forrásunk volt.  

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...