Ilyet még nem láttál, gyönyörű és félelmetes, ahogy a franciák a szőlőt védik

A tavasz a borászok életében nemcsak a megújulást, de a fokozott figyelmet is jelenti, az ebben az időszakban véletlenszerűen betörő fagyok ugyanis végzetes hatással lehetnek a szőlőre. Hogy a fagykár ne legyen nagy, a borászatok szemet kápráztató módon védik a gyümölcsöket.

Ilyen bolond április már régen volt, az egyik nap még 20°C-ban élvezzük a jóidőt, másnap pedig 30 centiméteres hó esik le a Bakonyban. A szeszélyes tavasz nemcsak Magyarországon, de egész Európában veszélyezteti a rügyező gyümölcsösök jövőjét, Franciaországban a borászok például egy nagyon rég bevált, látványos módszerrel védekeznek a fagykárok ellen.

A francia borvidék éjszaka Titouan Rimbault felvételén

Az áprilisi fagyok a leghíresebb francia borvidékeken, Burgundia, Champagne és a Rhône-völgy területein csaptak le, a hőmérséklet ugyanis a napokban volt, hogy -5°C alá csökkent. A téli mínuszok ebben az időszakban akár végzetes károkat tehetnek a szőlőtőkében, a borászok ezért több ezer hektárnyi területen kellett hogy alkalmazzák a gyertyás, ismertebb nevén paraffingyertyás ültetvényfűtési technikát.

Titouan Rimbault francia fényképész saját Facebook-oldalán osztott meg fotókat az elmúlt napokban látott csodálatos, mégis félelmetes tájról. A már jó pár éve ilyenkor is jellemző tavaszi fagyok több száz ember munkáját és megélhetését kockáztatják. Hogy a világ legjobb borai ebben az évben is elkészülhessenek, a borászoknak éjt nappallá téve kell küzdeniük a fagy ellen, több mint ötezer hektárnyi területen pedig árgus szemekkel kell arra figyelniük, hogy minden tőke a lehető legtöbb meleghez jusson hozzá.

A paraffingyertyás égetés az egyik leghasznosabb hőadásra képes módszer a gyümölcsök védelmének érdekében, és hosszú távon nincsenek komoly, a környezetre káros hatásai. A hordókban lévő több száz, összességében pedig több ezer égő gyertya szélcsendes időben akár 5°C-kal is melegebb közeget tud biztosítani a szőlőknek.


Ezek a külföldi gasztrokalandok is érdekelhetnek:

Forrásaink voltak.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...