Gyors, mesés pite a franciáktól

Ha gyorsan szeretnénk finom sütit, ráadásul mindezt egy könnyen elérhető, szezonális gyümölcs bevonásával, akkor a franciák látványos pitéje lesz a hétvégi kisütnivalónk.

A galette (ejtsd: galett) összefoglaló elnevezése egy lapos, vékony és kerek ételre utal, amit hasonlíthatunk egy lepény- vagy palacsintakinézetű süteményhez. A köztudatban mégis a franciák régmúltra visszatekintő pitéjeként tartjuk számon, ami azért tudott igazán népszerű maradni, mert kerek tésztájára gyakorlatilag bármilyen feltét elhelyezhető, legyen az szezonális gyümölcs vagy forró kolbász (Galette Saucisse). Franciaországban egyébként többféle galette is létezik, közülük a legnépszerűbb a felül nyitott, hajtogatott, és omlós tésztával elkészített variáns, ami szintúgy számtalan töltelék elrejtésére ad lehetőséget.

Az édes galette-ek elkészítésénél a legkülönfélébb krémek (sűrű pudingkrém, mascarpone, édes joghurt, méz, juharszirup, csokikrém, stb.) és gyümölcsök felhasználásával is kísérletezhetünk. Ezúttal mi az ősz egyik legkedveltebb gyümölcsét, a szilvát választottuk belevalóként, ami amellett, hogy nagyon egészséges, szeletelve mesés látványt kölcsönöz hajtogatott szélű piténknek. A galette-ek minden alkalomkor tökéletes választásnak bizonyulnak, hiszen gyors elkészítésük miatt ideálisak vendégváróként, party- vagy vacsoraételként is.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?