Gyors, mesés pite a franciáktól

Ha gyorsan szeretnénk finom sütit, ráadásul mindezt egy könnyen elérhető, szezonális gyümölcs bevonásával, akkor a franciák látványos pitéje lesz a hétvégi kisütnivalónk.

A galette (ejtsd: galett) összefoglaló elnevezése egy lapos, vékony és kerek ételre utal, amit hasonlíthatunk egy lepény- vagy palacsintakinézetű süteményhez. A köztudatban mégis a franciák régmúltra visszatekintő pitéjeként tartjuk számon, ami azért tudott igazán népszerű maradni, mert kerek tésztájára gyakorlatilag bármilyen feltét elhelyezhető, legyen az szezonális gyümölcs vagy forró kolbász (Galette Saucisse). Franciaországban egyébként többféle galette is létezik, közülük a legnépszerűbb a felül nyitott, hajtogatott, és omlós tésztával elkészített variáns, ami szintúgy számtalan töltelék elrejtésére ad lehetőséget.

Az édes galette-ek elkészítésénél a legkülönfélébb krémek (sűrű pudingkrém, mascarpone, édes joghurt, méz, juharszirup, csokikrém, stb.) és gyümölcsök felhasználásával is kísérletezhetünk. Ezúttal mi az ősz egyik legkedveltebb gyümölcsét, a szilvát választottuk belevalóként, ami amellett, hogy nagyon egészséges, szeletelve mesés látványt kölcsönöz hajtogatott szélű piténknek. A galette-ek minden alkalomkor tökéletes választásnak bizonyulnak, hiszen gyors elkészítésük miatt ideálisak vendégváróként, party- vagy vacsoraételként is.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek