Gyors, mesés pite a franciáktól

Ha gyorsan szeretnénk finom sütit, ráadásul mindezt egy könnyen elérhető, szezonális gyümölcs bevonásával, akkor a franciák látványos pitéje lesz a hétvégi kisütnivalónk.

A galette (ejtsd: galett) összefoglaló elnevezése egy lapos, vékony és kerek ételre utal, amit hasonlíthatunk egy lepény- vagy palacsintakinézetű süteményhez. A köztudatban mégis a franciák régmúltra visszatekintő pitéjeként tartjuk számon, ami azért tudott igazán népszerű maradni, mert kerek tésztájára gyakorlatilag bármilyen feltét elhelyezhető, legyen az szezonális gyümölcs vagy forró kolbász (Galette Saucisse). Franciaországban egyébként többféle galette is létezik, közülük a legnépszerűbb a felül nyitott, hajtogatott, és omlós tésztával elkészített variáns, ami szintúgy számtalan töltelék elrejtésére ad lehetőséget.

Az édes galette-ek elkészítésénél a legkülönfélébb krémek (sűrű pudingkrém, mascarpone, édes joghurt, méz, juharszirup, csokikrém, stb.) és gyümölcsök felhasználásával is kísérletezhetünk. Ezúttal mi az ősz egyik legkedveltebb gyümölcsét, a szilvát választottuk belevalóként, ami amellett, hogy nagyon egészséges, szeletelve mesés látványt kölcsönöz hajtogatott szélű piténknek. A galette-ek minden alkalomkor tökéletes választásnak bizonyulnak, hiszen gyors elkészítésük miatt ideálisak vendégváróként, party- vagy vacsoraételként is.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek