Szép bőr természetesen

Számos egészségvédő mechanizmusa mellett nagyon finom lekvárok, szörpök és teák készülnek belőle, és az sem mellékes, hogy felveszi a harcot az öregedéssel szemben!

Hamarosan beköszönt a pirosló csipkebogyók szezonja! Az első fagyok idején már érdemes járni az erdőket és vizslatni a csipkebokrokat, hátha találunk rajtuk a télen kincset érő C-vitamin-bombákból. Jó tudni, hogy a kemény, még szinte narancssárgás szemek éretlenek, a túl puha húsú, mélybordó bogyók pedig lehetséges, hogy túlérettek és már nem tudjuk hasznosítani őket. A hecsedlit mindenki ismeri. A létező egyik legfinomabb lekvár, ami garantáltan feltölti a télen folyamatosan csappanó vitaminraktárainkat. Szörpként is megtölthetjük csipkebogyóval a kamránkat, a gyerekek inkább a házilag készültet igyák, ha már mindenképpen édes italokra vágynak.

Szörpreceptjeinket itt találod >>

Gyógyteának elkészítve a csipkebogyó valóságos gyógyír! Láz, fertőzések esetén, de általános megelőzésként is ihatunk naponta egyszer egy csészével, ami a bogyóból készült, így szinte az összes jótékony hatóanyag a teánkba kerülhet. Szépségápolóként legfőképpen belülről működik: mivel koncentráltan tartalmaz C-vitamint, így megerősíti a kötőszöveteket, ellenállóbbá teszi a szervezetet és felveszi a harcot az öregedés jeleivel szemben. Olajként való alkalmazása kevésbé elterjedt, mert bár a ráncok ellen hatásos, gyorsan romlik, ami még tartósítószer hozzáadásával sem feltétlenül hosszabbítható meg.

További csipkebogyós receptek >>

Vegák álma - itt a gombaszezon! >>

A nyárutó ízei: lecsós-sajtos szelet >>

Az Egészséges Életmód rovat további cikkeit itt találod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek