A szalonképes szalonczukkedli

Ha találós kérdést tennénk fel róla, az így hangzana: francia ősökkel büszkélkedhet, kis kitérőt tett a német tartományokba, mégis igazi magyar, karácsonyi különlegességként tartják számon, mi az? A válasz: szaloncukor.

Marcipános szaloncukor 2.

Sehol a világon nem díszítik fel ugyanis a karácsonyfát szaloncukorral, csakis Magyarországon. Az őse valóban francia, a fondant, ami már a 14. században ismert volt, és pár száz évvel később egy francia cukrász terjesztette el német területen, onnan pedig hozzánk a betelepülő németekkel érkezett. Valószínű, hogy nevét is a reformkor idején a polgári lakásokban divatossá vált fogadószobáról, vagyis a szalonról kapta, ahol felállították a fenyőfát, amire aztán házilag főzött fondant került. Jókai Mór még – a német cukor szó alapján – szalonczukkedlinek nevezte. A nyúlós, meleg cukormasszát ízesítették lekvárral, aszalt gyümölcsökkel, kakaóporral, majd vágták, formázták, színes papírba csomagolták.

Receptkönyvben először a híres cukrász, Dobos C. József említi 1881-ben. Aztán neves cukrászdák is készítették (osztrák területen is ismerték a Monarchia idején, de ott nem vált az ünnepi hagyomány részévé), a 20. század pedig már a szaloncukor-dömping ideje. A század első felében még senki nem félt az édességtől, a fölös kilóktól, sőt a szaloncukor annyira szimbolikus jelentőségűvé vált, hogy a háborúk idején száradt kenyérdarabkákat csomagoltak be a kisimított, már használt sztaniolokba, hogy legalább az illúzióját megadják az ünnepnek.

Sokáig csak a konzumszalont lehetett vásárolni, majd megjelent a krémszalon – manapság pedig már elképesztő az íz-, ár- és fajtakínálat. És szerencsére – az otthoni gasztronómia rangjának emelkedése miatt – többen ismét megpróbálkoznak a házi szaloncukor-készítéssel. Lehet, hogy az otthoni nem lesz olyan omlós és sokáig puha, mint a gyári, de legalább tudjuk, mit nassolunk az ünnepek alatt…

Még több szaloncukor recept itt!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...