A spórolás titka

Ha üres a tárcánk hó végén, könnyű mondani, hogy „majd a következő hónapban spórolok”, de azt tudjuk, hogyan kezdjünk hozzá? És hogy sok kicsi valóban nagyon sokat számít?

A takarékoskodás sajnos sokszor nehezebb, mint gondolnánk, és szinte teljes életmódváltást igényel. Korábban már írtunk arról, hogy hogyan spórolhatunk a konyhában, most viszont további ötletek és praktikák következnek!

Vásárlás

Ha zárás előtt megyünk a piacra, olcsóbban juthatunk sok olyan élelmiszerhez, amelytől az árusok szívesen megszabadulnának, mert másnap kevésbé frissen már nem tudják eladni, így alkuképesek lehetnek a jó árra.

Kiadások

Mindig írjuk fel kiadásainkat és bevételeinket egyaránt. Akkor is, ha kis összegről van szó, hiszen sok kicsi sokra megy. Így látni fogjuk az adott hónapban, mire költöttünk feleslegesen, és mivel lehetne spórolni.

Akciók

Figyeljük a szórólapokat! Saját tapasztalatból tudom, hogy ezek legtöbbször a kukában végzik, de sokszor jó összehasonlítani az üzletláncok különböző ajánlatait. Ennek ellenére azt is tartsuk szem előtt, hogy attól még, hogy valami akciós, nem feltétlenül van rá szükségünk.

Lista írás

Jó, ha tudjuk, mi van otthon a kamrában vagy konyhaszekrényben, sőt, egy cetlire is felírhatjuk a listát, és kitűzhetjük a hűtőre, hogy ne vegyük meg az ötödik paradicsomsűrítményt, vagy épp a huszadik kukoricakonzervet. A bevásárlólista írásáról se feledkezzünk meg!

Ne vegyünk meg mindent egy helyen, persze sokszor jóval kényelmesebb, de lehet, hogy egy kevés sétával rengeteget spórolhatunk.

Maradékmentés

Vegyünk csontos húsokat! Egyrészt mert jobb az ízük, másrészt mert semmiből nem áll otthon kifilézni őket, és jóval olcsóbbak is - a csontokból pedig csodás levest főzhetünk!

A tegnapról megmaradt grillcsirke maradványait is hasznosíthatjuk, ha a csontról leszedegetjük a husit - másnap készülhet belőle húsos saláta, de szendvicsünket is megpakolhatjuk vele. További maradékmenő ötleteket itt találtok!

Fagyasszunk

A havi költségvetésben sokszor apály és dagály mutatkozik - főleg a hónap végén kell meghúzni a nadrágszíjat. Ilyen esetekre jön jól a fagyasztó! Hónap elején, amikor még van miből vásárolni, vehetünk zöldségből és húsokból valamivel többet, amelyeket lefagyasztva később bármikor elővehetünk. Én sokszor - főleg télvíz idején - még a friss fűszernövényeket is lefagyasztom.

Ha megmarad a tojásfehérje, amire már pont nem volt szükségünk, ne dobjuk ki, fagyasszuk le! Ugyanez a helyzet a zöldségekkel is: érdemes a hűtőben tartani egy tálat, amibe azokat a nyers zöldségmaradékokat pakolhatjuk, amelyeket nem használtunk fel. Ha megtelik a tál, készítsünk a tartalmából levest – ha nem ennénk meg azonnal, ezt az alaplevet is lefagyaszthatjuk!

Ha valamiből többet vásároltunk, mint amit meg tudnánk enni, (pl.: zöldség/gyümölcs), mossuk meg, kockázzuk fel, és szintén fagyasszuk le. Ebből aztán később készülhet turmix, smoothie, vagy akár sütemény is.

Felvágottakat is szuperül lehet fagyasztani, sőt, érdemes is, hiszen a párszeletes előrecsomagolt felvágottak jóval drágábbak, mint egy egész sonka.

Költséghatékony receptek

Főzzünk olyan ételeket, amelyek nem túl bonyolultak, és nem tartalmaznak túl sok alapanyagot. Nézzük meg, mi van a hűtőnkben, és gondoljuk át, mit készíthetnénk belőle. Erre az oldalunkon egyébként remek segítséget találtok: írd le, mi van a hűtődben, és mi megmondjuk, mit készíthetsz belőle!

Termessz otthon

Ha van egy kis kertünk vagy balkonunk, termeszthetünk zöldségeket, fűszernövényeket, de még gyümölcsöt is.

Tisztítószerek

Számtalan otthon található alapanyagból készíthetünk tisztítószereket. Olcsóbbak, és boltban kapható társaikhoz képest környezetbarátak is! További ötletekért katt a linkre!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek