Ha üres a tárcánk hó végén, könnyű mondani, hogy „majd a következő hónapban spórolok”, de azt tudjuk, hogyan kezdjünk hozzá? És hogy sok kicsi valóban nagyon sokat számít?
A takarékoskodás sajnos sokszor nehezebb, mint gondolnánk, és szinte teljes életmódváltást igényel. Korábban már írtunk arról, hogy hogyan spórolhatunk a konyhában, most viszont további ötletek és praktikák következnek!
Vásárlás
Ha zárás előtt megyünk a piacra, olcsóbban juthatunk sok olyan élelmiszerhez, amelytől az árusok szívesen megszabadulnának, mert másnap kevésbé frissen már nem tudják eladni, így alkuképesek lehetnek a jó árra.
Kiadások
Mindig írjuk fel kiadásainkat és bevételeinket egyaránt. Akkor is, ha kis összegről van szó, hiszen sok kicsi sokra megy. Így látni fogjuk az adott hónapban, mire költöttünk feleslegesen, és mivel lehetne spórolni.
Akciók
Figyeljük a szórólapokat! Saját tapasztalatból tudom, hogy ezek legtöbbször a kukában végzik, de sokszor jó összehasonlítani az üzletláncok különböző ajánlatait. Ennek ellenére azt is tartsuk szem előtt, hogy attól még, hogy valami akciós, nem feltétlenül van rá szükségünk.
Lista írás
Jó, ha tudjuk, mi van otthon a kamrában vagy konyhaszekrényben, sőt, egy cetlire is felírhatjuk a listát, és kitűzhetjük a hűtőre, hogy ne vegyük meg az ötödik paradicsomsűrítményt, vagy épp a huszadik kukoricakonzervet. A bevásárlólista írásáról se feledkezzünk meg!
Ne vegyünk meg mindent egy helyen, persze sokszor jóval kényelmesebb, de lehet, hogy egy kevés sétával rengeteget spórolhatunk.
Maradékmentés
Vegyünk csontos húsokat! Egyrészt mert jobb az ízük, másrészt mert semmiből nem áll otthon kifilézni őket, és jóval olcsóbbak is - a csontokból pedig csodás levest főzhetünk!
A havi költségvetésben sokszor apály és dagály mutatkozik - főleg a hónap végén kell meghúzni a nadrágszíjat. Ilyen esetekre jön jól a fagyasztó! Hónap elején, amikor még van miből vásárolni, vehetünk zöldségből és húsokból valamivel többet, amelyeket lefagyasztva később bármikor elővehetünk. Én sokszor - főleg télvíz idején - még a friss fűszernövényeket is lefagyasztom.
Ha megmarad a tojásfehérje, amire már pont nem volt szükségünk, ne dobjuk ki, fagyasszuk le! Ugyanez a helyzet a zöldségekkel is: érdemes a hűtőben tartani egy tálat, amibe azokat a nyers zöldségmaradékokat pakolhatjuk, amelyeket nem használtunk fel. Ha megtelik a tál, készítsünk a tartalmából levest – ha nem ennénk meg azonnal, ezt az alaplevet is lefagyaszthatjuk!
Ha valamiből többet vásároltunk, mint amit meg tudnánk enni, (pl.: zöldség/gyümölcs), mossuk meg, kockázzuk fel, és szintén fagyasszuk le. Ebből aztán később készülhet turmix, smoothie, vagy akár sütemény is.
Felvágottakat is szuperül lehet fagyasztani, sőt, érdemes is, hiszen a párszeletes előrecsomagolt felvágottak jóval drágábbak, mint egy egész sonka.
Költséghatékony receptek
Főzzünk olyan ételeket, amelyek nem túl bonyolultak, és nem tartalmaznak túl sok alapanyagot. Nézzük meg, mi van a hűtőnkben, és gondoljuk át, mit készíthetnénk belőle. Erre az oldalunkon egyébként remek segítséget találtok: írd le, mi van a hűtődben, és mi megmondjuk, mit készíthetsz belőle!
Termessz otthon
Ha van egy kis kertünk vagy balkonunk, termeszthetünk zöldségeket, fűszernövényeket, de még gyümölcsöt is.
Tisztítószerek
Számtalan otthon található alapanyagból készíthetünk tisztítószereket. Olcsóbbak, és boltban kapható társaikhoz képest környezetbarátak is! További ötletekért katt a linkre!
Ez az avokádós lazactatár a modern bisztrók kedvence: krémes, friss és mégis elegáns. A lágy avokádó tökéletesen kiegészíti a friss lazacot, a citrusos savasság pedig szépen ...
Friss, krémes és elegáns – a lazactatár igazi jolly joker, ha gyors, mégis ünnepi fogást keresel. Pirított bagettszeletekkel tálalva tökéletes előétel egy vacsorához, de egy pohár ...
A csirkecomb krumplival egy igazi komfortétel, amivel még bajlódni se kell sokat. Most röpke 30 perc alatt elkészült ez ételünk, hiszen egyszerre tudtuk sütni a Sencor forrólevegős ...
Nem minden friss élelmiszer jobb automatikusan, mint a fagyasztott változat. Különösen a szezonon kívüli zöldségek és gyümölcsök esetén a fagyasztott opció lehet egészségesebb, olcsóbb és praktikusabb választás.
A karácsony előtti időszakban nem árt, ha kicsit visszafogjuk magunkat, ami a napi étkezés költségeit illeti: van és lesz is még elég kiadásunk! Főzzünk belsőségből, szezonális zöldségekből, vagy csökkentsük az adagokat. És nem kell három fogás egy napra!
Ez a tészta többszöri kísérletezés végeredménye, ez a legtökéletesebb. Évek óta ezekkel az arányokkal dolgozom. Egy nagyon jól dolgozható, rugalmas tésztát kapunk, nem ragad, nem ...
Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...