Soha ne tedd a fagyasztóba

Tartunk olyan alapanyagokat a hűtőben, amit nem kellene, teszünk olyanokat a mikróba, amit nem kéne, és olyan dolgokat is lefagyasztunk, amelyek utána a kukába kerülnek.

Az eredmény: penészes hagyma, ízetlen paradicsom, darabokra hullott sajt - csak, hogy néhányat említsünk.

A fagyasztás jó dolog, és tényleg sok mindent jegelhetünk vele egy időre, csökkentve ezzel az élelmiszer pazarlást. De vannak olyanok, amelyeket teljesen felesleges a mélyhűtőben tartósítanunk, mert szinte felismerhetetlenek lesznek, ha egyszer már megfagytak, majd felengedtek. Hogy mik azok?

LEVELES SALÁTÁK

Ha azt szeretnéd, hogy ropogós, és ízletes maradjon a saláta zöldje, ne tedd a fagyasztóba! Ugyanis ha fagyasztás után kiveszed őket a hidegről, csak puha, ízetlen, fonnyadt leveleket kapsz. Ehelyett tárold inkább megmosva, és lecsöpögtetve a hűtőben, műanyagzacskóban, vagy papírtörlőben.

NYERS GYÜMÖLCSÖK ÉS ZÖLDSÉGEK

A gyümölcsök és zöldségek magas víztartalmúak, így hasonló a helyzet velük is, mint a salátákkal. Fagyasztás után már nem lesz az igazi egyik sem. Főzéshez persze bátran használhatunk például fagyasztott meggyet vagy cseresznyét, de nyersen élvezhetetlenek lesznek.

BURGONYA

Mivel a burgonya szintén magas víztartalmú, jégkristályok alkotják majd fagyasztás után. Megpuhult burgonya lesz a végeredmény. Elég, ha hűvös, száraz helyen tartjuk. Ha mégis feltétlenül le szeretnéd fagyasztani a burgonyát, főzd elő egy kicsit, így tedd a jégre - de még így sem lesz 100%-os az elégedettség.

TEJ

A fagyasztott tej csomós lesz felolvasztás után, így nem a legjobb ötlet, hogy ilyenkor megigyuk. Ha a lefagyasztott tejjel később főzni szeretnénk, működhet a dolog, de ebben az esetben a mélyhűtőből, közvetlenül tegyük át a hűtőbe pár órára, vagy akár egy éjszakára, és csak azután használjuk fel. Tejszínt, tejföld ne fagyasszunk! A joghurttal is hasonló a helyzet, a fagyasztás megváltoztatja az állagát, s habár nem lesz rossz, de hogy kívánatos nem lesz, az is biztos.

SAJTOK

A sajt – főleg ha jó minőségű - hosszú ideig eltartható a hűtőben. Akkor miért tennénk a fagyasztóba? Ha például egy kemény sajtot teszünk a fagyasztóban, akkor porhanyós és lisztes lesz, majd szétesik. Ha pedig lágy sajttal tesszük ugyanezt, a nedvesség kikristályosodik rajta, és még inkább megpuhul.

Sajtok

TOJÁS A HÉJÁBAN

Jól tudjuk, hogy vannak folyadékok amelyek kitágulnak a fagyasztás során, így nagyon meg kell válogatnunk, hogy milyen edényben is óhajtjuk ezeket jégre tenni. A tojással ugyanez a helyzet. A folyadék a belsejében megkeményedik, és szétrepeszti a héjat. Ha megmarad például egy kis tojásfehérje sütés közben, inkább tegyük egy lezárható tasakba, és így tegyük be a mélyhűtőbe.

TOJÁSHAB

A tojásfehérje elveszti a habos állagát, és levet ereszt a mélyhűtőben, így ne tegyünk bele olyan sütit, tortát, vagy bármit amin tojáshab van.

SÜLT ÉS RÁNTOTT ÉTELEK

A legjobb a sült ételekben, hogy ropogósra pirulva ehetjük őket, ez azonban eltűnik, ha a fagyasztóba kerülnek. A finom, sült tészták, pékáruk megpuhulnak, és nedvesek lesznek. Mi értelme a sült csirkének, ha az egész egy megpuhult, szottyos valami lesz? Nincs rosszabb, mint egy átázott sült krumpli. Azt tanácsoljuk, hogy ha tehetjük, inkább frissen fogyasszuk el ezeket, ha pedig megmarad a vasárnapi ebédből, kedveskedjünk vele inkább a szomszédasszonynak.

Amerikai sajtos tészta recept

MORZSÁS RAKOTT ÉTELEK

A finom pirult morzsás tetejű ételekkel ugyanez a probléma, mint a rántottaknál. Egy jóféle sós pite, amerikai sajtostészta vagy rakott karfiol élvezhetetlen lesz fagyasztás után. Puhává és ragacsossá válnak majd. A pirult morzsa lényege, pont az a textúra, amit az ételnek kölcsönöz, így ha lefagyasztanánk az ételt, tegyük, de morzsa nélkül, azt majd készítünk hozzá kiolvadás után!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

(via Huffington Post)

Hozzászólások

Laura12

Én nyáron mindig veszek epret, le fagyasztok két nagy zacskónyit, és télen mikor már vitaminhiányunk van, veszünk két nagy doboz joghurtot és egy zacskó epret beleöntünk, egy kicsit várni kell, hogy a joghurtban felengedjen, és plusz egy kicsi méz, nagyon finom, az epren csak annyit érezni, hogy egy kicsit plöttyedt de az íze ugyan úgy jó!

Törölt felhasználó

Én mindig lefagyasztom az epret, sajtot, és a tejet is ha van felesleg. A tejjel nem volt gond sose, az epret joghurtba vagy turmixba tesszük, a sajtot is le tudom reszelni mindig ha kiolvad.

Teket Ágnes

A pékáruk - kenyerek-zsemlék-kiflik-kalácsok - lefagyasztásának tilalmát cáfolom...... A friss pékárut neylon zacskóban beteszem a mélyh?t?be, este átteszem a kenyértartóba és reggelre szépen kienged, a min?sége semmiben sem különbözik az eredeti friss állapothoz képest.

Adriennke26

Én is fagyasztok le epret, de pürésítve, és beleteszem bébiételes üvegbe és úgy teszem be a fagyasztóba. Ha szükségem van rá, pár órával korábban kiveszem. Szívesen adom a kisfiamnak télen natúr joghurthoz vagy túróhoz keverve. Ez legalább nincs telenyomva cukorral, mint a bolti joghurt. A pékárut mi is lefagyasztjuk, semmi baja nincs. Kenyeret felszeletelve, nejlonzacskóba téve tesszük el a fagyasztóba. Annyi szeletet veszünk ki, amennyire szükségünk van, 20 perc alatt simán kienged. Zsömlét szintén lefagyasztjuk, így reggelente nem kell rohangálni frissért. Ha sütök valamilyen éleszt?s tésztájú dolgot, és nem fogyna el mind, azt is lefagyasztom, így a gyereknek bármikor el? tudok venni valamit a fagyasztóból.

Bea kukta

Én is fagyasztok le mindig cseresznyét epret málnát v épp szezonális gyümölcsöt. Télen joghurtba kiváló és azt kapják a lányaim.

mrjuli52

A cikk írójának ajánlom el?bb vagy olvasson utána, vagy próbálja ki, mit is lehet fagyasztani. A gyümölcsök ugyanis lehet, hogy nem friss érték?ek, de süteménybe pl igenis jók. Vagy csak úgy nassolni is szeretjük. A sajtot is lehet nagyon jó használni bolonyai tésztához, reszelve bármilyen húsra, pogácsába. stb. Szóval nem kell megtéveszteni az olvasókat! Mert akkor máskor ,másban se hisznek! :)

Sági Mihályné

Én a gyümölcsöket cukrozva rakom dobozokba,tejfölös pohárba,stb..,így télen kiengedve nagyon is finomak.

rianas

Bef?zni macerásabb, de sokkal olcsóbb. Áram nélkül is eláll!! :)

Törölt felhasználó

Egyetértek az el?ttem szolokkal, s?t en meg annyit hozzá tennék, hogy a zoldsegekbol is van, amit lehet fagyasztani! Pl.: sargarepa, zöld paprika, chili paprika, zellerzold, petrezselyem, paradicsom! Nagymamám mindet maga termeli úgy, hogy az egész család tud bel?le lefagyasztani! Nekem pl.: pár hónapig kitart egy kb.: fel kg petrezselyem zöld a fagyasztoban. Levesekhez tökéletes, toltelekhez már en is frisset veszek.

tmelinda04

Egyetértek. Eléggé hiteltelen ez a cikk, a kevésbé gyakorlottakat pedig könnyen megtéveszti. Burgonyát, paradicsomot, salátát szerintem eddig sem fagyasztották tömegesen a háziasszonyok. De az, hogy nyers zöldséget, gyümölcsöt ne fagyasszunk.... akkor mi legyen a fagyasztóban? Mi zöldbabot, tököt, borsót, még gombát is tömegesen fagyasztunk. Gyümölcsök közül is a szokásos idényjelleg?t: eper, málna (isteni joghurtba), barack, bogyósok, piszke, soroljam még? Lehet hogy nem a gyümölcstortába teszem dísznek, de nagyon sokoldalúan fel lehet használna. Húsoknál szoktam azt is, hogy el?re bepanírozok húst, májat és úgy fagyasztom le. Amikor nincs id?m egész nap, akkor el? veszek annyi szeletet amennyi kell és pár perc alatt kisütöm. Megnézném mi van a cikkíró frigójában!!!

mildyko

Szerintem is bl?dség az egész cikk.Igen csak megtéveszt?.De azért arra is kíváncsi lennék,aki mindent bef?z,milyen??Mert volt egy ilyen...Ja és még annyit,hogy sajtot is lehet fagyasztani,f?leg a saját készítés?t.Volt,hogy kaptam 2kg reszelt sajtot,és fagyasztottam.Semmi baja nem lett,ugyan úgy fel lehetett használni mint a frisset. De valóban,ha semmit nem lehet,akkor még is minek a fagyasztó??

Macska

Nem akarom védeni Nora Palmert, nem is szorul az én védelmemre, de ez egy (korrekten) lefordított cikk. Az amerikaik valószín?leg más életvitelhez vannak szokva, mint mi. Persze senkinek sem jut eszébe lefagyasztani a nyers krumplit, viszont amit írtatok (gyümölcsök, zöldségek, tej stb) remekül felhasználható - igaz, általában már nem nyersen, magában akarjuk fogyasztani. (Habár a péksüteménynél még az is lehetséges, egyáltalán nem igényel további tennivalót és ugyanolyan finom, mint mikor betettük a mélyh?t?be.) Lehet, hogy ezeket a cikkeket nem egy-az-egyben kellene fordítani, hanem egy kicsit a mi szokásainkhoz alakítva.

Törölt felhasználó

Hát igen, ez a cikk sem érte meg azt a 3 percet, míg elolvastam :( (A cikk angol nyelv? eredetije sem, pedig reméltem, hogy csak a hanyag átvétel okozta a gyér és valóban nem túl profi tartalmat...) Nora Palmer cikkei között sajnos nem az els?, erre a Nosalty szerkeszt?sége igazán odafigyelhetne, mert áthúzzák a jó cikkírók által hagyott pozitív benyomást. Gyümölcs és zöldség -hát mi másra lenne a legjobb a mélyh?t????? Igenis élvezet télen kivenni azt a rengeteg finomságot. Lehet, hogy veszít az ilyen-olyan tartalmából, de finom és színes és még mindig jobb, mint az ugyanekkor a zöldségesek-gyümölcsösök (vagy hipermarketek) kínálatában szerepl? halovány íz? frisseket. Tejet meg szerintem a lakosság dönt? többsége nem fagyasztana, pláne egész tojást... macska11, teljesen igazad van.

Törölt felhasználó

Hát' igen a legtöbb cikkek itt lefordított más által szerzet infó.. úgy ahogy van az eredeti forrás... Viszont ebben a cikkében: http://www.nosalty.hu/ajanlo/kis-magyar-halhatarozo rosszul van leírva a hal neve ...a mai napig nem korigálta így férre vezeti az embert valótlant állít....!!!

csalány

Félkemény sajtot simán lehet fagyasztani. Megveszem az egész kerek sajtot, feldarabolom, betekerem több réteg folpackba, és be a h?t?be. Semmi bajuk. Tejet is lehet... ezek a mostani homogenizált tejek kibírják.

Címlapról ajánljuk

További cikkek