Az eredmény: penészes hagyma, ízetlen paradicsom, darabokra hullott sajt - csak, hogy néhányat említsünk.
A fagyasztás jó dolog, és tényleg sok mindent jegelhetünk vele egy időre, csökkentve ezzel az élelmiszer pazarlást. De vannak olyanok, amelyeket teljesen felesleges a mélyhűtőben tartósítanunk, mert szinte felismerhetetlenek lesznek, ha egyszer már megfagytak, majd felengedtek. Hogy mik azok?
LEVELES SALÁTÁK
Ha azt szeretnéd, hogy ropogós, és ízletes maradjon a saláta zöldje, ne tedd a fagyasztóba! Ugyanis ha fagyasztás után kiveszed őket a hidegről, csak puha, ízetlen, fonnyadt leveleket kapsz. Ehelyett tárold inkább megmosva, és lecsöpögtetve a hűtőben, műanyagzacskóban, vagy papírtörlőben.
NYERS GYÜMÖLCSÖK ÉS ZÖLDSÉGEK
A gyümölcsök és zöldségek magas víztartalmúak, így hasonló a helyzet velük is, mint a salátákkal. Fagyasztás után már nem lesz az igazi egyik sem. Főzéshez persze bátran használhatunk például fagyasztott meggyet vagy cseresznyét, de nyersen élvezhetetlenek lesznek.
Mivel a burgonya szintén magas víztartalmú, jégkristályok alkotják majd fagyasztás után. Megpuhult burgonya lesz a végeredmény. Elég, ha hűvös, száraz helyen tartjuk. Ha mégis feltétlenül le szeretnéd fagyasztani a burgonyát, főzd elő egy kicsit, így tedd a jégre - de még így sem lesz 100%-os az elégedettség.
A fagyasztott tej csomós lesz felolvasztás után, így nem a legjobb ötlet, hogy ilyenkor megigyuk. Ha a lefagyasztott tejjel később főzni szeretnénk, működhet a dolog, de ebben az esetben a mélyhűtőből, közvetlenül tegyük át a hűtőbe pár órára, vagy akár egy éjszakára, és csak azután használjuk fel. Tejszínt, tejföld ne fagyasszunk! A joghurttal is hasonló a helyzet, a fagyasztás megváltoztatja az állagát, s habár nem lesz rossz, de hogy kívánatos nem lesz, az is biztos.
SAJTOK
A sajt – főleg ha jó minőségű - hosszú ideig eltartható a hűtőben. Akkor miért tennénk a fagyasztóba? Ha például egy kemény sajtot teszünk a fagyasztóban, akkor porhanyós és lisztes lesz, majd szétesik. Ha pedig lágy sajttal tesszük ugyanezt, a nedvesség kikristályosodik rajta, és még inkább megpuhul.
TOJÁS A HÉJÁBAN
Jól tudjuk, hogy vannak folyadékok amelyek kitágulnak a fagyasztás során, így nagyon meg kell válogatnunk, hogy milyen edényben is óhajtjuk ezeket jégre tenni. A tojással ugyanez a helyzet. A folyadék a belsejében megkeményedik, és szétrepeszti a héjat. Ha megmarad például egy kis tojásfehérje sütés közben, inkább tegyük egy lezárható tasakba, és így tegyük be a mélyhűtőbe.
TOJÁSHAB
A tojásfehérje elveszti a habos állagát, és levet ereszt a mélyhűtőben, így ne tegyünk bele olyan sütit, tortát, vagy bármit amin tojáshab van.
SÜLT ÉS RÁNTOTT ÉTELEK
A legjobb a sült ételekben, hogy ropogósra pirulva ehetjük őket, ez azonban eltűnik, ha a fagyasztóba kerülnek. A finom, sült tészták, pékáruk megpuhulnak, és nedvesek lesznek. Mi értelme a sült csirkének, ha az egész egy megpuhult, szottyos valami lesz? Nincs rosszabb, mint egy átázott sült krumpli. Azt tanácsoljuk, hogy ha tehetjük, inkább frissen fogyasszuk el ezeket, ha pedig megmarad a vasárnapi ebédből, kedveskedjünk vele inkább a szomszédasszonynak.
MORZSÁS RAKOTT ÉTELEK
A finom pirult morzsás tetejű ételekkel ugyanez a probléma, mint a rántottaknál. Egy jóféle sós pite, amerikai sajtostészta vagy rakott karfiol élvezhetetlen lesz fagyasztás után. Puhává és ragacsossá válnak majd. A pirult morzsa lényege, pont az a textúra, amit az ételnek kölcsönöz, így ha lefagyasztanánk az ételt, tegyük, de morzsa nélkül, azt majd készítünk hozzá kiolvadás után!
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
Ezekkel a trükkökkel előzheted meg, hogy átverjenek a boltokban
Talán senkinek nem meglepő, de a nagyobb szupermarketek és áruházak rendszeresen próbálnak minket rávenni, hogy költsünk el náluk több pénzt. Így lehetünk mi a furfangosabbak!
Masszi- Rigó Csilla4 hatásos immunrendszer-turbózó tea őszre, amit érdemes iszogatnod
Az ősz beköszöntével fontos, hogy felkészítsük az immunrendszerünket az esetleges betegségekre, most, a járványban meg főleg. Bizonyos gyógyteák sokat segíthetnek!
Liptai LillaTippek, hogy ősszel is gyönyörű és üde legyen a bőröd
A hidegebb időjárás megviselheti a bőrödet, azonban ha megfelelően ápolod, ősszel is pihe-puha lesz az arcod.
Liptai Lilla(via Huffington Post)