Soha ne tedd a fagyasztóba

Tartunk olyan alapanyagokat a hűtőben, amit nem kellene, teszünk olyanokat a mikróba, amit nem kéne, és olyan dolgokat is lefagyasztunk, amelyek utána a kukába kerülnek.

Az eredmény: penészes hagyma, ízetlen paradicsom, darabokra hullott sajt - csak, hogy néhányat említsünk.

A fagyasztás jó dolog, és tényleg sok mindent jegelhetünk vele egy időre, csökkentve ezzel az élelmiszer pazarlást. De vannak olyanok, amelyeket teljesen felesleges a mélyhűtőben tartósítanunk, mert szinte felismerhetetlenek lesznek, ha egyszer már megfagytak, majd felengedtek. Hogy mik azok?

LEVELES SALÁTÁK

Ha azt szeretnéd, hogy ropogós, és ízletes maradjon a saláta zöldje, ne tedd a fagyasztóba! Ugyanis ha fagyasztás után kiveszed őket a hidegről, csak puha, ízetlen, fonnyadt leveleket kapsz. Ehelyett tárold inkább megmosva, és lecsöpögtetve a hűtőben, műanyagzacskóban, vagy papírtörlőben.

NYERS GYÜMÖLCSÖK ÉS ZÖLDSÉGEK

A gyümölcsök és zöldségek magas víztartalmúak, így hasonló a helyzet velük is, mint a salátákkal. Fagyasztás után már nem lesz az igazi egyik sem. Főzéshez persze bátran használhatunk például fagyasztott meggyet vagy cseresznyét, de nyersen élvezhetetlenek lesznek.

BURGONYA

Mivel a burgonya szintén magas víztartalmú, jégkristályok alkotják majd fagyasztás után. Megpuhult burgonya lesz a végeredmény. Elég, ha hűvös, száraz helyen tartjuk. Ha mégis feltétlenül le szeretnéd fagyasztani a burgonyát, főzd elő egy kicsit, így tedd a jégre - de még így sem lesz 100%-os az elégedettség.

TEJ

A fagyasztott tej csomós lesz felolvasztás után, így nem a legjobb ötlet, hogy ilyenkor megigyuk. Ha a lefagyasztott tejjel később főzni szeretnénk, működhet a dolog, de ebben az esetben a mélyhűtőből, közvetlenül tegyük át a hűtőbe pár órára, vagy akár egy éjszakára, és csak azután használjuk fel. Tejszínt, tejföld ne fagyasszunk! A joghurttal is hasonló a helyzet, a fagyasztás megváltoztatja az állagát, s habár nem lesz rossz, de hogy kívánatos nem lesz, az is biztos.

SAJTOK

A sajt – főleg ha jó minőségű - hosszú ideig eltartható a hűtőben. Akkor miért tennénk a fagyasztóba? Ha például egy kemény sajtot teszünk a fagyasztóban, akkor porhanyós és lisztes lesz, majd szétesik. Ha pedig lágy sajttal tesszük ugyanezt, a nedvesség kikristályosodik rajta, és még inkább megpuhul.

Sajtok

TOJÁS A HÉJÁBAN

Jól tudjuk, hogy vannak folyadékok amelyek kitágulnak a fagyasztás során, így nagyon meg kell válogatnunk, hogy milyen edényben is óhajtjuk ezeket jégre tenni. A tojással ugyanez a helyzet. A folyadék a belsejében megkeményedik, és szétrepeszti a héjat. Ha megmarad például egy kis tojásfehérje sütés közben, inkább tegyük egy lezárható tasakba, és így tegyük be a mélyhűtőbe.

TOJÁSHAB

A tojásfehérje elveszti a habos állagát, és levet ereszt a mélyhűtőben, így ne tegyünk bele olyan sütit, tortát, vagy bármit amin tojáshab van.

SÜLT ÉS RÁNTOTT ÉTELEK

A legjobb a sült ételekben, hogy ropogósra pirulva ehetjük őket, ez azonban eltűnik, ha a fagyasztóba kerülnek. A finom, sült tészták, pékáruk megpuhulnak, és nedvesek lesznek. Mi értelme a sült csirkének, ha az egész egy megpuhult, szottyos valami lesz? Nincs rosszabb, mint egy átázott sült krumpli. Azt tanácsoljuk, hogy ha tehetjük, inkább frissen fogyasszuk el ezeket, ha pedig megmarad a vasárnapi ebédből, kedveskedjünk vele inkább a szomszédasszonynak.

Amerikai sajtos tészta recept

MORZSÁS RAKOTT ÉTELEK

A finom pirult morzsás tetejű ételekkel ugyanez a probléma, mint a rántottaknál. Egy jóféle sós pite, amerikai sajtostészta vagy rakott karfiol élvezhetetlen lesz fagyasztás után. Puhává és ragacsossá válnak majd. A pirult morzsa lényege, pont az a textúra, amit az ételnek kölcsönöz, így ha lefagyasztanánk az ételt, tegyük, de morzsa nélkül, azt majd készítünk hozzá kiolvadás után!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

(via Huffington Post)

Címlapról ajánljuk

További cikkek