Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Segíthet a panaszkodás a stressz csökkentésében?

Bár a panaszkodókat senki sem szereti, lehet, hogy mégis fontos szerepe van a stresszlevezetésben.

Stresszes élethelyzetekben, melyekben mostanság szinte mindenkinek volt tapasztalata, sokszor olyan érzése van az embernek, hogy nem tudja befolyásolni, hogy mi történik vele, mi folyik körülötte, és mi várható. Az ezzel a helyzettel járó stresszt viszont valamilyen irányba mindenképp le kell vezetnünk. Van, aki üvöltözik a szeretteivel, van, aki elmegy és fut napi tíz kilométert, van, aki pedig, amint lehet, megbont egy üveg alkoholt.

Azonban van a stresszkezelésnek egy egészségre teljesen ártalmatlan módszere is, ez pedig a panaszkodás. A stressz csökkentésében ez nem azért hatásos, mert a panaszáradat felsorolása önmagában gyógyító, hanem azért, mert a panaszkodó szembesül vele, hogy létezik olyan ember, aki őt meghallgatja, és valamelyest meg is érti. Ez önmagában megnyugtató, mert az ember legalább arról megbizonyosodhat, hogy nem teljesen bolond és valós oka van rá, hogy rosszul érezze magát.

Így a panaszkodás az elszigeteltség érzését is megszünteti, hiszen a panaszkodásra gyakran nem csupán jótanácsok, de ellenpanaszok is érkeznek, ez pedig megerősíti az embert abban, hogy nemcsak neki nehéz, hanem a másik embernek is, és, mint tudjuk, a közösen viselt teher fele olyan nehéz, mint amit egyedül viszünk.

A panaszkodás hátulütője viszont az, hogy ha az ember túlzásba viszi, és ennek a mértéke mindig annak az embernek az ingerküszöbétől függ, akinek panaszkodunk, akkor elidegeníthetjük vele a másikat. Így a panaszsirámainkat érdemes időben korlátozni, valódi vészhelyzetekre tartogatni, vagy ha ez nem megy, részekre osztani és ezeket a részeket különböző emberekre allokálni. Így csökkenthetjük a stresszt, de a barátaink is megmaradnak mellettünk, pláne, ha adott esetben angyali türelemmel és megértéssel hallgatjuk az ő panaszaikat is.

Ezeket olvastad már? 

Címlapkép: Warner Bros
Via

Warner Bros
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!