Ezek a dolgok mindig legyenek a konyhádban, ha sérülést szereznél

Talán a konyhában a legkönnyebb balesetet szenvedni, hiszen ott a rengeteg éles kés, olló, reszelő, tűz, gőz, sercegő olaj, és még sorolhatnánk. Ha már megtörtént a baj, nem marad más hátra, minthogy kezeljük a sérülést, érdemes tehát néhány dolgot mindig a főzőhelységben tartani, hogy rögtön lekezelhessük a sebeinket. (X)

Bármennyire is gyakorlott szakácsok vagyunk, mindenkit érhet baleset a konyhában, amit érdemes minél gyorsabban kezelni a különböző fertőzések elkerülése végett. Rengeteg házi praktika létezik, azonban a legtöbb inkább árt, mint használ, ezért érdemes valóban sebkezelésre alkalmas készítmények. Mutatjuk, mi legyen mindig a túlélőkészletben baj esetére!

Sebkezelési kisokos: ezek a dolgok mindig legyenek a konyhádban, ha a sérülést szereznél!

Fertőtlenítő

Az első és legfontosabb, hogy azonnal fertőtlenítsük le a sebet, hiszen a konyhában rengeteg szennyeződés kerülhet bele. Manapság már nem ajánlják a sebhintőpor használatát, mivel az a vérrel és a váladékkal összekeveredve betonszerű vart képez, amely elzárja a vágást a gyógyuláshoz szükséges oxigéntől, és megnöveli a felülfertőződés kockázatát. A jelenleg forgalomban lévő sebfertőtlenítő termékek között már akadnak olyan készítmények, amelyek nem hagynak semmiféle nyomot, így ruhánkat sem kell féltenünk az esetleges elszíneződésektől. Sőt van olyan krém, ami nemcsak fertőtleníti a sebet, de a gyógyulás folyamatát is felgyorsítja.

Sebkezelő gél

Egyes ebek, pl. az égési sérülések kezdetben kiszáradnak, mielőtt nedvedzeni kezdenének. Emiatt használnak „intelligens hidrogéleket”, ezek hidratálással megakadályozzák a seb kiszáradását, ugyanakkor a nedvező sebek felesleges nedvességét megkötik. Továbbá ezek a termékek direkt hűsítő és nyugtató hatással is bírnak, valamint védőréteget képeznek a seben, fizikailag megakadályozva ezzel a kórokozók bejutását

Gézlap+ragtapasz

A legtöbb esetben a vágásoknál gyengébb vérzést tapasztalhatunk, mely általában magától csillapodik. Ha azonban a fertőtlenítés után sem áll el, akkor ragtapasszal rögzített steril gézlap ráhelyezésével segíthetünk rajta, majd várjunk 5-10 percet. Ha ezek után sem csillapodik a vérzés, akkor forduljunk orvoshoz. Ha pedig komolyabb vérveszteséggel járó seb keletkezik, hívjunk mentőt!

A tapasz védi a sebet a baktériumok, piszok és szennyeződések bejutásától

Sebtapasz

Kisebb sérülések esetén se hagyjuk szabadon a sebet. Hatalmas tévhit, hogy a szabad levegőn hagyott seb gyorsabban gyógyul. A tapasz felszívja a maradék vért és váladékot, védi a sebet a baktériumok, piszok és szennyeződések bejutásától, és a további sérülésektől. Kutatások kimutatták, hogy a kötszerrel lefedett sebek tűnnek el gyorsabban. Ennek érdekében azonban fontos, hogy rendszeresen cseréljük a ragtapaszt.

Itt találsz egy lehetséges megoldást enyhe égési sérülésekre!

A cikk a Bepanthen Plus krém és a BepanGel forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek