Kiderült, melyik gabonatej az, amelyiket mindenkinek innia kellene

Ha alternatív tejekkel éled a hétköznapjaid, vélhetően nem hagy majd hidegen, melyik az, amelyiknek az előállítása a legkevésbé káros a környezetre.

Nálunk a szerkesztőségben 1 éven beül az iroda körülbelül 60%-a áttért a gabonatejekre – sokan egészségügyi megfontolásból, mert nem egy kollégánknak fáj a hasa a "sima" tejtől illetve el van tiltva a tejfehérjétől vagy a laktóztól, sokan pedig az állatok és a klíma védelmében, környezettudatosságból.

És ti milyen tejjel isszátok a kávétokat?

Hogy mi melyiket isszuk? Rizs- illetve zabtejet, legtöbbször.

Ezért nem iszunk MANDULAtejet:

Végzetes ára lehet a nagyon divatos mandulatej fogyasztásának

Most úgy tűnik, 50%-unk jól választott, mert a ZABTEJ a legutóbbi információk szerint az a gabonatej, amelynek előállítása a legkevésbé terheli a környeztet.

Ebből a kis videóból megtudhattok minden információt, ami fontos lehet, de pontokba szedve lejjebb mi is felsorakoztatjuk őket:

Szóval az adatok:

  • jóval kevesebb víz kell a zabtej előállításához (1 literhez 48 liter, ami 84%-kal kevesebb annál, mint ami ennyimandulatejhez kell!!!)
  • 1 pohár mandulatejhez több vizet használnak fel, mint amennyit a reggeli zuhanyzásnál elfolyatsz
  • a zabtej előállítása jóval kevesebb karbonkibocsátással jár (mint a szója- és arizstejé)
  • érdekes, hogy a legtöbb üvegházhatású gázt a rizstej gyártása bocsájtja ki
  • a zab termesztéséhez nincs szükség annyi vegyszerre, műtrágyára, rovarölő szerre sem (mint a kukorica- vagy szójababtermesztéshez)

Tudjuk, hogy gabonaízű, szokatlan, és nem is habosítható annyira, mint a sima tej vagy a mandulatej, de megéri elgondolkodni rajta!

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek