„Otthon a hamisítatlan házi receptek családról családra járnak" – Rúzsa Magdit kérdeztük új könyvéről

Három kisgyermek édesanyja, énekesnőként teltházas koncerteket ad, és nem mellesleg három szakácskönyv társszerzője. Villáminterjúnkban a Zümmögés a konyhában 3. kötet kapcsán kérdeztük Rúzsa Magdit.

Egy gasztrorajongó számára nincs is szebb ajándék, mint egy szakácskönyv. Szerencsére idén is számos minőségi magyar gasztrokötettel gazdagodhatott a könyvtárunk, melyek közül az egyik kedvencünk a Zümmögés a konyhában 3. A könyv és az ünnepek apropóján az egyik társszerzőt, Rúzsa Magdi énekesnőt kérdeztük röviden.

Rúzsa Magdit kérdeztük új könyvéről

Sokakat talán meglephet, hogy a méznek dedikált szakácskönyv jelenjen meg, na de ti itt nem álltatok meg, és nemrég megjelent a Zümmögés a konyhában harmadik része. Mi az, ami ennyire megfogott a mézben, miért szereted ezt az alapanyagot?

Szüleim a földből éltek, a természet tiszteletére és a fenntartható életmódra neveltek. Hamar megtanultam, hogy a méhek munkáját meg kell becsülni. Gyerekkoromban sokszor használtunk mézet, és most is mindig van a konyhában. Szeretem a selymességét, sajátos karakterét.

Azt is tudom, hogy a méznek számos jótékony hatása van, erősíti az immunrendszert, segíti megőrizni egészségünket.

Fotó: BOOOK Kiadó / Szendeff Lőrinc

Milyen forrásból szoktál mézet beszerezni?

Mindig igyekeztem termelőktől venni. Miután a beporzók pusztulásának megállítására és a mézfogyasztás népszerűsítésére alakított Tehetsz méh többet! program nagykövete lettem, több méhészt személyesen megismertem, azóta tőlük szerzem be a különféle fajtamézeket.

Valószínűleg három könyv után már összeszokott csapat vagytok Vida Józseffel. Milyen a közös munka, hogy kell elképzelni a folyamatot, ami a könyv megszületéséhez vezet?

Valóban nagyon jól összeszoktunk. Vida József képzett szakács, igazi profi a konyhában, nagyon élvezem a közös munkát. Az első és legfontosabb lépés, hogy ki kell találnunk, mely édes és sós ételeket lehet jól mézzel készíteni. Saját kedvenceink mézes változatát is kigondoljuk. Ezután következik a készítés, a kísérletezés hosszú folyamata, ez igazi csapatmunka.

Otthon a hamisítatlan házi receptek családról családra járnak

Te milyen recepteket adtál hozzá a könyvhöz? Van, amit otthonról hoztál?

Egyszer vendégségben kínáltak meg mézes-mákos nudlival. Annyira elvarázsolt, hogy évekig próbáltam fellelni a receptjét. Otthon a hamisítatlan házi receptek családról családra járnak, de ezek között nem találtam meg azt az ízvilágot, amelyet akkor éreztem. Aztán egy selmecbányai étteremben megláttam, hogy egy tányéron az én, már tizennyolc éve keresett nudlimat szolgálják fel. Beszaladtam a konyhára, elkértem a receptet, és máig őrzöm.

Az első Zümmögés a konyhában kötetben közkinccsé tettem, bárki kipróbálhatja.

És ha már otthon és gyerekkor. A főzés iránti szenvedélyed minek köszönhetően alakult ki?

Vajdasági, vidéki lányként mindig szerettem a konyhában tüsténkedni, szerettem az illatokat, az ízeket, és szerettem, hogy a családommal olyan ételeket ettünk, amelyeket mi magunk termeltünk meg.

Rúzsa Magdi – Vida József: Zümmögés a konyhában 3.

Ritka, hogy egy szakácskönyvet csupán egyetlen alapanyag köré építenek fel, és talán még ritkább, amikor egy hasonló kezdeményezés háromrészes sorozattá növi ki magát. Pedig éppen ez történt a Zümmögés a konyhában sorozattal: Rúzsa Magdi énekesnő és Vida József bankár immár harmadik könyvükben tanítanak minket mézzel alkotni, és ebben a részben végre minden az édességekről szól. Merüljünk el az aranyló folyamban velük együtt.

Címlapkép: Pannon Értéktár

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több gasztrointerjú itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ilyen komoly volt a dínom-dánom a vidéki lakodalmakon 200 éve

Ha vidékre megyünk, még sok helyen fellelhetünk régről megmaradt szokásokat az olyan ünnepek és jeles napok alkalmával, mint például a lakodalom. Menjünk most vissza ezeknek a szokásoknak a gyökeréig, nézzük meg, hogyan is nézett ki egy vidéki lakodalom két évszázaddal ezelőtt!