Nem akarok senkit megtéveszteni, sajnos ezt a tortát is – mint a legtöbb sajttortát – pihentetni kell. De összeállítani tényleg csak 5 perc!
Nem szoktam nutellát venni otthonra. Azért nem szoktam, mert megeszem. Persze az ember azért vásárol élelmiszert, hogy megegye. De én a nutellát nagy kanállal eszem, az üvegéből, ráadásul a sarokba elbújva, hogy a gyerekek meg ne lássák. Mielőtt bárki félreértené, nem arról van szó, hogy sajnálom tőlük, csak nem szeretném, ha azt gondolnák, hogy nagykanállal habzsolni a nutellát helyes dolog. Mert meggyőződésem, hogy nem az.
Ezért marad a zugevés. Márpedig a nagykanállal sumákban nutellafalás nem tesz jót az ember önérzetének. Na ezért nem szoktam vásárolni. Most mégis kivételt tettem azzal a szent meggyőződéssel, hogy ezúttal nem falom fel két nap alatt, hanem sütök belőle valami igazán jót. És mivel a nutella önmagában is igazán jó, ezért nem volt nehéz dolgom.
Viszont a megvásárlás napján már nem volt időm sütni, és este borzasztó csábítóan kacsingatott felém a pultról a nutellás üveg. Remegő kézzel nyúltam a nagykanálért, miután elaludtak a gyerekek. Az az egy szerencsém, hogy a nutellából mindig az első nyalintás a legélvezetesebb, ezért sikerült időben leállítanom magam, másnap reggel pedig az első dolgom volt (helyesbítek, kisgyerekes szülőként a 17-ik), hogy gyorsan összedobjak belőle egy sajttortát.
Tényleg iszonyú gyorsan megvolt, sütni nem kell, zabkeksz és vaj az alapja, a krémhez mascarponét és ribizlit kevertem a nutellához, és mehetett is a hűtőbe. Talán nem magától értetődő, de számomra így, tortaformában már sokkal kisebb a kísértés, mint az eredeti üvegében tárolt nutellánál. Ez biztosan egyfajta pavlovi reflex. Nutellásüveg, piros-fekete betűk = nyáltermelés beindulása. Pedig ez a torta tényleg nagyon-nagyon finom lett, az egyszerűsége ellenére. Elképesztően tömény, amit a fanyar gyümölcs némileg egyensúlyoz, de még így egy vékonyka szeletet kell csak számolnunk fejenként. Persze ha maradna belőle, 1-2 óra elteltével gond nélkül lecsúszik a következő is.
Tökfőzeléket sokan csak nyáron fogyasztanak, pedig tavasszal ugyanúgy megállja a helyét, hiszen friss kapor szinte mindig kapható a boltokban, és tökre is szert tehetünk, ha máshogy nem, fagyasztva.
A bélrendszer a szakértők szerint az "új agy", így érdemes rá kiemelten figyelni, hiszen az immunrendszerünk mellett gyakorlatilag mindenre hatással van, nem csak emésztésünkre.
Olajban sült, igazi, házias rántott sertésszeletet eszegetni ebédre olyan élmény, ami egyszerre idézi fel a gyerekkorunkat, az iskolaéveket, a nagyi ebédlőjét vagy anya-apa vasárnapi menüjét. Imádjuk, és kész.