Mindig a kukában végzi, pedig igazán értékes ennek a zöldségnek a levele

Egy új tanulmány szerint egy gyakran eldobott összetevő létfontosságú tápanyagokat tartalmaz, amelyekről ismert, hogy elősegítik a bélrendszer egészségét.

Sokan gondolkodás nélkül a kukába dobják a retek zöldjét, pedig friss kutatások szerint épp ez a növényrész rejti a legértékesebb tápanyagokat. A Dél-koreai Kyungpook Nemzeti Egyetem szakemberei kimutatták, hogy a retek levelei a gumójánál jóval nagyobb mennyiségben tartalmaznak olyan vegyületeket, amelyek védik a bélrendszert, és támogatják az immunrendszer működését – számolt be róla a The Independent.

Zöldségek a piacon
Sokaknál a kukában végzi, pedig igazán értékes ennek a zöldségnek a levele
Getty Images

A kutatás az Agricultural and Food Chemistry tudományos folyóiratban jelent meg, és egy eddig alábecsült élelmiszerre irányította a figyelmet.

A retek levelei a piacokon és a konyhákban is hulladékként végzik legtöbbször, pedig a kutatók szerint jobb lenne elfogyasztani őket, nem kidobni.

A retek levele tele van antioxidánsokkal!

Az elemzések szerint a levelekben jelentősen magasabb a polifenolok koncentrációja, mint magában a retek gumójában. A polifenolok természetes antioxidánsok, amelyek gyulladáscsökkentő és sejtvédő hatásukról ismertek. A kutatók ezen felül flavonoidokban is gazdagabbnak találták a zöld leveleket, mint a retek ehető részét.

Ezek a növényi vegyületek pedig:

  • elősegítik a bélben élő hasznos baktériumok szaporodását,
  • támogatják az emésztést,
  • segítenek a szervezet gyulladásos folyamatait csökkenteni.

Az új szuperélelmiszer?

A szakértők úgy vélik, hogy a retek levelei akár új típusú étrend-kiegészítők vagy funkcionális élelmiszerek alapjául is szolgálhatnak a jövőben. A kutatási eredmények szerint a növény ezen része hozzájárulhat az anyagcsere-egyensúly helyreállításához, javíthatja a bélflóra egészségét, sőt rákellenes hatásai is lehetnek.

A tudósok szerint a felfedezés új taggal bővítheti a „szuperélelmiszerek” listáját, amelyen eddig olyan erjesztett ételek szerepeltek, mint a kimchi, a joghurt vagy a kefir. Ezek közös jellemzője, hogy probiotikumokban gazdagok, vagyis elősegítik a bélrendszer egyensúlyát és az immunrendszer erősítését. A retek levele hasonló hatású természetes forrás lehet – csak eddig senki nem gondolt rá így.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Nagyon vajas aranygaluska

Pihe-puha, szaftos kelt tészta, rengeteg dió és krémes vaj, melyeket mind körbejár a citromhéj intenzív aromája: ez az aranygaluska. Ki ne szeretné ezt a desszertet, pláne egy selymes ...

Svéd mézeskalács

Ha a ropogós mézeskalácsok rabjai vagytok, akkor mindenképpen készítsétek el ezt a sötétbarna svéd csodakekszet, mert mennyeien fűszeres és csodásan ropog! Falatozhatjuk magában az ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 szobanövény, ami könnyedén és boldogan viseli a téli, száraz...

A téli, napsütésben nem bővelkedő hideg hónapok illetve a fűtött lakások megviselhetik a szobanövényeinket. Akadnak olyan egyedek, melyek kifejezetten nehezen tűrik ezt az időszakot és a fűtés következtében uralkodó száraz, meleg levegőt beltéren, de olyanok is, amelyek viszont simán bírják. Utóbbi csoportból mutatunk most ötöt.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...