A pogácsa boldogít

Engem biztosan, és le merném fogadni, hogy tíz emberből minimum kilencen ugyanezt állítanák – vagyis, hogy a pogácsa boldoggá tesz. 

De miért szeretjük vajon a pogácsát? Eredetét tekintve nincsenek pontos adatok, csak feltételezések és találgatások. Hazája a Kárpát-medence, talán már eleink zsebében is ott lapult. Az is lehet, hogy a Balkánt járta egykoron. A török sem vetette meg, szláv neve is volt, akárcsak a Balatonnak. Annyi biztos, az igazi pogácsa kerek.

Krumplis hajtogatott pogácsa

Szerencsésebbeknek még a nagyanyjuk dagasztotta, sütötte. A friss pogácsa illata pedig szépen-lassan belakta a szobát, az arcokra mosolyt csalt, asztalhoz ültette az embereket. Alkalmat adott a beszélgetésre, jóleső poharazásra, és szépen megfért mellette a kártya is.

Hóvégi tipp:

Olcsón szeretnéd megúszni a hétvégi szórakozást? Hívd el pár barátod. Italt mindenki hozzon magával! A pogácsát akkor tedd be a sütőbe, amikor már megérkeztek, semmi esetre sem előbb! A jó hangulat onnan kezdve garantálva, ahogy megérzik a frissen sült pogácsa illatát.

Tuti pogácsák következnek:

Mellényúlni nem lehet vele. Vendégvárónak tökéletes, mindig van hozzá alkalom, és legtöbbünknek van legalább egy tuti receptje, ha máshonnan nem, hát a nagymamától.

Kati néni vajas-túrós pogácsája

De ha még nincs tuti pogácsarecepted, itt biztosan megtalálhatod a kedvedre valót. Több mint egy tucat típust találsz egy csokorba kötve. Már csak egy kattintás választ el a boldogságtól!

Kattints és láss sok-sok pogácsát!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!