Krumplis pogácsa 4. (hajtogatott) recept

Krumplis pogácsa 4. (hajtogatott)
Krumplis pogácsa 4. (hajtogatott)
75 perc / előkészület: 45 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (60)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem állok nagy pogácsasütő hírében, viszont annál inkább szeretem. Úgy kaptam ezt a receptet egy kedves ismerősömtől, elkészítettem és kijelenthetem, hogy a valaha evett legfinomabb pogácsa ez itt.  Fantasztikusan puha, foszlós belsejű, kicsit sem tömör tésztájú. Persze, ahogy minden pogácsa, ez is langyosan a legfinomabb.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A tetejére

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 12 főre
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit héjában megfőzzük, majd megpucoljuk, krumplinyomóval összetörjük és némi olvasztott vajjal összekeverjük. Fél evőkanálnyi sót is adunk hozzá.
  2. Az élesztőt a langyos cukros tejbe morzsoljuk és pár perc alatt felfuttatjuk.
  3. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadunk 1,5 evőkanálnyi sót. Elkeverjük.
  4. Mehet bele az élesztős tej, a tojássárgák, a tejföl. Összekeverjük és hozzáöntjük a vajat. Tésztává gyúrjuk. (Egy kis liszt hozzáadása még szükséges lehet.)
  5. Langyos helyen duplájára kelesztjük a tésztát, majd pár mozdulattal átgyúrjuk és lisztezett felületen kinyújtjuk. (Téglalap alakúra.)
  6. Rákenjük a krumplis masszát. Összehajtogatjuk a tésztát. Tiszta konyharuhával letakarjuk.
  7. 20 percenként még háromszor megismételjük a nyújtás-hajtogatást.
  8. Ha ezzel megvagyunk, kb. 1,5 cm vastagra sodorjuk a tésztát, és tetszőleges méretű pogácsákat szaggatunk belőle.
  9. Sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk és forró sütőben (200 fokon) kb. fél óra alatt aranyszínűre sütjük.
     

  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 27
össznézettség: 148 373
elküldve: 59
receptkönyvben: 2 186
elkészítve: 87/124
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept
hirdetés

Hozzászólások (60)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Judieness
Judieness v, 2017-02-12 10:15

Szia Petra! Koszonom Neked ezt a tokeletes receptet. En valoszinuleg tobb krumplit adtam hozza, de igy is tokeletes lett. Ez pont az a burgonyas pogacsa recept, amit mindig is kerestem. Szuper puha a vegeredmeny! Nekunk nem volt se tul sos, de tul sotlan.

Öszvér19
Öszvér19 cs, 2016-05-12 00:38

Egy kis segítségre lenne szükségem. :(
Most készítettem el másodjára a pogácsát, de most is ugyanolyan kínszenvedés volt. Elsőre próbáltam a receptet követni, másodjára a kommenteket figyeltem, de a problémámra nem találtam megoldást.
Mikor az első nyújtás után felkenem a krumplit és összehajtom, elkezd szétesni a tészta. Mikor már hagytam állni és újra nyújtom, az egész egy nagy moslékká válik, amivel borzalmas dolgozni. A fele a nyújtófán marad, a többi pedig leragad a deszkára. A végeredménnyel semmi baj sincs, tényleg nagyon finom és jó az állaga is, de az elkészítése komplett tortúra...

Melinda828
Melcsi79 / Melinda828 v, 2016-04-24 23:22

Isteni finom lett! Apróbb változtatásokkal csináltam, mivel vaj nem volt itthon, csak kacsa zsír, így azt tettem bele, de abból is csak 13 dkg-t. Sóból valamivel kevesebbet, mert olvastam, hogy a 2 kanáltól túl sós lett többeknek, valamint a tetejét füstölt pirospaprikás tojással kentem meg. Pont jó volt az állaga a tésztának, és szuper omlós, finom pogácsa lett. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

sera
sera / sera k, 2015-12-08 19:15

ma sütöttem meg a pogacsat, nekem az aranyokkal nem volt bajom,mindent a recept szerint adagoltam, az allag teljesen jo lett, viszont nekem egy picit sos lett es meg igy is masfelkanallal mertem. Van mef feladag amit nem sütöttem ki, holnap adok hozza meg egy-ket krumplit es ugy sütöm ki. Finom pogacsa---csak ne lenne sos!! :(

Corra
Corra v, 2015-08-30 18:26

Én is szeretném megosztani a tapasztalataimat ezzel a pogácsával kapcsolatban, hátha segítek vele másnak is. Íze és állaga miatt ugyanis mindenképpen megéri elkészíteni, mondhatom, hogy életem legfinomabb krumplis pogácsája! Én a megadott hozzávalók arányán nem változtattam, csak átcsoportosítottam őket egy kicsit, illetve egyedül az élesztőből vettem feleannyit, mert fél kg liszthez 2,5 dkg bőven elég, én másképp már élesztőízűnek érezném. A 40 dkg krumplit héjában főztem meg, így kevesebb vizet vesz fel főzés során, forrón áttörtem, 6 dkg vajjal és 1 tk. sóval kikevertem, majd ráöntöttem 1 dl tejet. Addig kevertem, míg a krumpli fel nem vette az összes tejet, majd fedő nélkül teljesen kihűtöttem, közben még többször átkevertem. Sűrű krumplipüré állagot kaptam.

A lisztben eloszlattam a sót, és belemorzsoltam a megmaradt 14 dkg vajat (illetve egyszer fele vaj-fele házi zsírral csináltam, úgy még finomabb volt), tehát nem olvasztottam meg, így sokkal kevésbé lágyította a tésztát. Egyébként a receptben megadottak szerint jártam el a tészta összeállításánál, de már csak a megmaradt 1 dl tejet használtam. Puha, de jól kezelhető lett a tésztám.

A kenés, hajtogatás már a recept szerint történt, igaz, csak kétszer hajtogattam. A tészta végig puha, lágyabb, de lehet vele dolgozni és hozzá nem kellett tennem lisztet, persze a gyúródeszkára kellett, de ez szerintem normális. Ennek a puha, lágy tésztának köszönhető és a megadott mennyiségű zsiradéknak, hogy a pogácsa olyan könnyű és sokáig az is marad, nem lesz fojtós másnapra sem.

fishers
fishers sze, 2013-10-23 18:55

Petra!
Én is bcsaba 73 arányaival készítettem el a tésztát és maradék krumplipürét használtam. Nagyon finom lett a pogácsa, köszönöm a receptet!

Mercuska
Mercuska p, 2013-06-14 16:03

Többször elkészítettem már a receptedet, és tényleg egy nagyon jó pogi a vége. Nekem nem sós, de egy kicsit több lisztet kell mindig hozzátennem, bár ez nem baj. Nyilván olyannak kell lennie a tésztának, hogy dolgozni tudjunk vele, ne ragadjon a kezünkre. Köszönöm a 3 fiú nevében is. És most elkészítjük ismét a kicsikkel .... :-)

krekri71
krekri71 k, 2013-04-16 22:25

Isteni lett! Mikor rátettem a krumplit megszórtam egy kis aprított medvehagymával. A csudába pont ma kezdtem fogyókúrába, egész nap éheztem, de a pogiból most sült ki az első adag és kb. hatot. bevágtam. Szerintem holnap mikor anyósomat megkínálom kérni fogja a receptet. :-)

hernaaa
hernaaa cs, 2013-02-28 02:06

Most sütöm harmadjára ezt a pogácsát, először az eredeti verziót készítettem, másodjára nem krumplival, hanem tepertővel kentem meg. Nem emlékszek pontosan, hogy hány grammos egy kis tejföl otthon, de 175g-ot szoktam kimérni. Eddig még tökéletes volt a recept. Krumpliból kb. 30dkg-ot használok hozzá. Semmi gond nincs az arányokkal, eddig minden alkalommal egy remekül kezelhető tésztát kaptam, öröm vele dolgozni. Másnap is nagyon finom, ami külön jó pont a tésztának:) Kicsit nekünk is sós volt elsőre, de ez csak ízlés kérdése... Nagyon köszönöm, hogy feltetted ezt a receptet! Ez a recept lesz ezentúl A pogi recept nálunk. :)

Foldori
Foldori szo, 2012-10-06 06:39

Én diabetikus lisztből készítettem, úgy is szuper lett! Köszi!

eztettem
eztettem / eztettem cs, 2012-09-13 16:29

zseniális! nem lehet abbahagyni.
bcsaba73 arányaival csináltam ugyan, de az ötlet a tied - úgyhogy neked köszönöm :)

eztettem

Vérmedve
Vérmedve p, 2012-03-09 13:04

Hát ez valami isteni :). Most lett kész az első adag, -és bár tudom, hogy élesztős tésztát nem szabadna melegen enni,- ezt nem lehet kibírni, hogy ne egyek:D. Nagyon jó recept! :))

norinori
norinori k, 2012-02-28 04:53

Én is beállnék a "megsütöttem" sorba. Finom lett a pogi és méltó sok sok dicséretre. Persze pár apróságot én is változtattam rajta, így gondoltam megosztom a tapasztalatokat. Szerintem bcsaba73-nak igaza van. Az eredeti recepthez túl sok a nedves és kevés a száraz anyag, kicsit furcsállom, hogy ezt más nem említette. Én is 2 tojással dolgoztam, picit kevesebb tejföllel, és még így is jócskán kellett lisztet pakolnom. Érdekesség képen 40dkg finom és 10dkg teljes kiőrlésű rozsliszttel játszottam. A krumplinál meg nekem pechem volt, mert már eleve kockára volt vágva. (Ezért csináltam egyáltalán a pogit, hogy a megmaradt anyagot felhasználjam.) Így csak tippelhettem, hogy mennyi az annyi. Kommentek alapján 40 dkg-nál maradtam és az sok volt szerintem, még utó-útólag is kellett lisztet hozzá adni.
Amivel viszont nagyon pórul jártam az a 200 fokon 30 perc. Nagyon csúnyán megégtek a pogik. pedig nagyobbra is szaggattam őket, mint a képen láthatóak. Tudom, minden sütő más és más, ezért, ha valaki ezt a receptet először süti, figyelje a sütőjét és ne bízzon feltétlenül a megadott fok/időben. Én 180 fokra levittem a sütőt és így is 25-30 perc alatt aranybarna lett. A változtatásokkal, egyébként még tuti máskor is megcsinálom, mert a pogi fincsi:)

Evuskka
Evuskka szo, 2011-11-05 17:46

SIKERÜLT!!! MEGCSINÁLTAM!!!! Hűűűű de sikerélmény!!!
Sajnos nem kaptam gyors segítséget a kérdésemre, de se baj, megoldottam, a lefagyasztott és kiolvasztott élesztőből is nagyon szuperül sikerült, gyönyörű és finom lett, úgy néz ki mint Petráé a képen, annyi különbséggel, hogy az enyémek kicsit részegesek lettek, mert eldőlnek, de nekem tetszik így is !!! :) Picit módosítottam a hozzávalókon, olvastam a hozzászólásoknál, hogy a tej és a só mennyisége sok, én 1,5 dl tejet és 2 evők.sót tettem bele, de még így is kicsit sós lett, elég kevesebb is, ízlés dolga persze, tettem az összetört krupliba 1 mokkás kanál őrölt borsot, hát ennyi a variációm. Falták és dícsérték, Petra Isten vagy, hogy elárultad ezt a jó kis receptet!!! Ma csináltam először, de tuti, hogy nem utoljára!! Köszi szépen!!!

petra
Petra / petra h, 2011-11-14 09:46

kedves Evuskka,
Ne haragudj, hogy csak most reagálok. Örülök a sikerélményednek!
Persze, friss élesztőt úgy értem a hozzávalók közt, hogy nem szárított. Nekem is van mindig 1-2 csomag élesztő a fagyasztóba dugva, és tökéletesen működik mindig.
További jó sütés-főzést!
Petra

Evuskka
Evuskka szo, 2011-11-05 11:26

GYORS SEGÍTSÉGET KÉREK!!
Szia Petra, és mindenki!!!
Azt írod, hogy a pogi elkészítéséhez friss élesztőt használjunk, de nekem csak fagyasztott van, én most szeretném elkészíteni, mi legyen??????? Ugye jó lesz a fagyasztott is, persze előtte kiolvasztom. Kérek gyors megerősítést, hogy már csinálhassam!!!!
KÖSZI!!!

loni84
loni84 sze, 2011-11-02 12:05

Szia!

Hétvégén megcsináltam a pogácsát és nagyon finom lett! Valamiért nekem nem lett olyan szép magas mint neked a képen. Mit ronthattam el? Attól függetlenül finom volt és puha( ami nálam nem jellemző!)
Köszi

petra
Petra / petra sze, 2011-11-02 12:22

Loni84,
Örülök, h ízlett. Ami a magasságot illeti, sok múlik az élesztőn, és azon, hogy milyen vastagra-vékonyra nyújtja az ember a tésztát.
Üdv
Petra

Katababa78
Katababa78 k, 2011-10-18 11:06

Szia Petra!
Grtaula ehhez a fantasztikus pogihoz!!!!!!
Puha, foszlós :) El kell dugnom a szekrénybe a család elől, mert nem marad a vendégeknek :D
Tényleg be lehet rakni a kelt tésztát egy éjszakára a hűtőbe, és akkor sem lesz semmi baja ha az ember csak másnap gyúrja-hajtogatja, süti :)

Köszi!
Kata

zwack17
Katica21 / zwack17 h, 2011-10-10 22:23

Isteni finom lett a pogácsa nagyon jó reptet tettél fel. Nagy sikere lett a családban sőt már más is elkérte a receptet mert kóstolta a pogit és mondták hogy nagyon finom lett :)

tetej
Tetej / tetej h, 2011-05-09 09:44

Már kétszer megsütöttem,elsőre nem sikerült,de az én hibámból. másodikra nagyon finom lett,de a páromnak nem jött be,mert ő omlósat szeretett volna.De kénytelen meg enni,mert frankfurti leves mellé van.Köszönöm a receptet.üdv...

Nyafi
Nyafi k, 2011-03-15 19:46

Nagyon fincsi lett! Köszönjük a receptet! Én lenmagot és szezámmagot tettem rá! :)

macskanyuka
macskanyuka szo, 2011-02-26 11:28

Sziasztok,
én tegnap megcsináltam a tésztát, és egy adagot ki is sütöttem, csak az íze végett. Viszont egy estét a hűtőben aludt a tészta, aminek nagyon jót tett ez, a mai adag sokkal magasabbra nőtt a sütőben és szépen szétvált. Én csak javasolni tudom neki a pihentetést.
Amúgy isteni a recept! Férjem nagy pogácsa kritikus, az egy tálca kóstolót gyorsan eltüntette!

fishers
fishers k, 2013-10-22 20:24

Szia Macskanyuka, vagy Valaki!
Szeretném megkérdezni,ha éjszaka a hűtőben pihen a tészta, akkor reggel már egyből süthetem, vagy előtte kelesztenem kell?
Hálás köszönet a segítségért!

petra
Petra / petra k, 2011-02-15 22:39

szia baracklekvár,
látom közben már kész is lett a pogácsa:-)
legközelebb készítem, lemérem a krumplit és pontosítom
üdv

bcsaba73
Buktakukta / bcsaba73 cs, 2010-12-16 12:20

Ez a pogácsa tényleg nagyon szuper.
Viszont Petra,és bocs nem olvastam végig az összes hozzászólást,lehet említette már valaki,szóval ha ez az itt felsorolt hozzávalók szerint készül,nincs az az isten aki ne küldene el melegebb éghajlatra a tészta készítése közben. :)
fél kiló liszthez írsz,2dl tejet,3 tojássárgáját,20dkg olvasztott vajat,2dl tejfölt. Több a nedves anyag tartalom mint a száraz!!!! Én 50dkg liszthez adtam 10dkg vajat,2 tojás sárgáját,nem egész kis doboz tejfölt,és kb 1,5dl tejet. És még így is adnom kellett hozzá lisztet a végén,viszont szuper állagú tésztát kaptam. Ha a megadott feltételek szerint készítettem volna az a fél kiló liszt a végére tuti,hogy több mint egy kiló lett volna.
Bocsi

Julcsikacska
Julcsikacska / Julcsikacska h, 2010-11-08 12:34

Kipróbáltam, és ISTENI lett! Nagyon köszönöm a receptet, visszaidézte dédnagymamám régóta keresett krumlispogácsájának ízét! Ezért külön köszönet!!!!! :)))

Rekaye
Bloemcake / Rekaye szo, 2010-10-02 21:20

Kedves Petra! Sokféle pogácsát próbáltam gluténmentesen megsütni, de soha sem sikerült igazán...EDDIG! Fantasztikusan sikerült ezzel a recepttel, amit egy kicsit átalakítottam, és fel is tettem a blogomra. Köszi szépen, nagyon gyorsan elfogyott. :- ))

Sunaj
Sunaj cs, 2014-03-13 23:56

Kedves Rekaye! Le írnád a glutenmentes változatot? Nem találom a blogodat. Előre is köszönöm, Olgi

Kephera
Kephera szo, 2010-07-31 14:59

Meg kell hogy mondjam, hangyányit elsóztam, de ezzel együtt is ISTENI lett!

Aniita.
Aniita. cs, 2010-07-29 20:47

rengeteg pogácsát próbáltam már és mindegyik kemény lett vagy száraz, de ez az egész társaságnak nagyon ízlett:) finom omlós és puha.nagyon jó recept!!

aneg
Wendy / aneg szo, 2010-06-19 23:28

Sziasztok,
Nekem is nagyon jól sikerült. Nálunk meg krumpli nem volt itthon, csak dobozos burgonyapehely, de azzal is nagyon jó lett, egy zacskó burgonyapürét készítettem (tej nélkül) és azt tettem hozzá krumpli helyett, mivel a kislányom mindenáron pogácsát szeretett volna enni :-)
Köszi,
Wendy

mosolyalbum1
mosolyalbum1 sze, 2010-06-16 14:11

Nagyon fini lett a pogi, pedig féltem tőle, mert sajna se tejföl nem volt annyi itthon, se vaj. Egy kicsit több tejet adtam hozzá, és zsírral pótoltam a vajat is. Így is bekerült a könyvembe a kedvencek közé!
Köszönöm, hogy megosztottad velünk!

RozsahegyiK
RozsahegyiK cs, 2010-06-03 19:35

Sziasztok! Segítene valaki: az 1 cs friss élesztő, az a téglalap alakú, azt hiszem 5 dkg-os csomagoságú? Előre is kösz a választ: Kriszta

G
Bloemcake / G p, 2010-04-30 14:35

Megsütöttem és nagyon finom lett!Van kalakinek esetleg egy jó sajtosrúd receptje?

G
Bloemcake / G k, 2010-04-27 07:43

Sziasztok!Kicsit izgulok mert elösször fogok pogit sütni.Pénteken lessz a nagy nap hogy kipróbálom ezt a receptet.Csak jókat olvasok róla,ezért bizakodva állok a sütés elé.Remélem nekem is sikerül:-)

Edit31
Bloemcake / Edit31 h, 2010-04-26 17:18

Szia!
A krumpliba abból a 20dkg vajból kell rakni?Vagy az a 20dkg megy a tésztába,a krumplit meg törjem össze kis vajjal?Holnap sütném,nagyon tetszik a recept,nagy pogácsaevők vagyunk!:)

Gargoyle
P. / Gargoyle h, 2010-04-26 17:32

Szia Edit!
Èn a 20 dkg-t beletettem a tésztába, és ezen felül tettem a krumplihoz kb 5 dkg-t.

petra
Petra / petra h, 2010-04-26 10:36

köszi, Eszter,
akkor már ezt is tujduk:-))
nálunk nem érte meg a másnapot...

362