Megvan az idei év legjobbja: tönkölyliszttel készül 2025 Szent István napi kenyere

Tizennegyedik alkalommal rendezte meg a Magyar Pékszövetség az országos Kenyérversenyt. Több tucat péktermékkel neveztek a 3 kategóriába, a döntőbe jutott termékek közül pedig idén is a legkiválóbbakkal a Parlamentben megrendezett ünnepélyes díjátadón találkozhat először a nagyközönség.

A Kenyérverseny a nemzeti ünnephez, Szent István király napjához kapcsolódva a
hagyományőrzés és a szakmai megújulás méltó színpada, ahol a magyar pékségek évről évre tanúbizonyságot tesznek arról, hogy az örökértékű kenyérkultúra képes megújulni, választ adva a modern kor kihívásaira.

Alföldi Pajta Kenyér
Múltat idéző, egészségtudatos irányzatot képviselnek az idei év országos kenyérverseny győztesei

A Magyar Pékszövetség szakmai versenyén nemcsak Pékszövetségi tagok, hanem bármilyen magyar tulajdonú sütőipari vállalkozás indulhat. A megméretés egyre népszerűbb, idén közel 70 terméket neveztek a 3 kategóriában. A Szent István napi kenyér címért 20 vállalkozás indult 29 termékkel. Az Innovatív kenyér kategóriában 14 cég 26 termékkel jelentkezett, míg a Leveles sétáló sütemény kiírásra 9 cég küldte el 13 termékét. A pályaművek kifejezetten e jeles verseny alkalomára születtek meg, kereskedelmi forgalomba csak a díjátadót követően kerülnek.

A verseny rangját emeli, népszerűségét mutatja, hogy az ország szinte minden tájáról érkeztek kézműves és nagyüzemi pékmesterek, hogy bemutassák legújabb termékfejlesztéseiket. A nevezők közel harmada első alkalommal indult el a megmérettetésen – ez egyértelmű jele annak, hogy a fiatal, lelkes vállalkozók is egyre nyitottabban fordulnak a szakmai kihívások felé.

A verseny második fordulójába összesen 30 termék jutott be (9-9 db kenyér és 12 db sétáló sütemény). A Szent István napi kenyér kategória győztese 500 ezer forint, az Innovatív kenyéré 300 ezer, míg a Sétáló süteményé 200 ezer forint díjban részesül. A legjobb pékárukkal a nagyközönség először a Magyar Ízek Utcájában ismerkedhet meg.

„Az egészséges életmód és a hagyományos technológiák újrafelfedezése egyre meghatározóbb a versenytermékeknél. A piac számára a frissesség mellett fontos szempont a természetes, kovászos technológiák alkalmazása, illetve az alapanyag kiválasztásnál is egyre jobban előtérbe kerülnek azok, amelyek az egészségre valamilyen kedvező hatást gyakorolnak” – mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. A Magyar Pékszövetség elnöke megjegyezte: a szakemberek az utóbbi években bátrabban alkalmaznak különleges fűszereket, magvakat, gabonákat egy-egy új termék fejlesztése során.

A nyertesek

Szent István napi kenyér kategória

Balmaz Sütöde Kft. – Alföldi Pajta kenyér- tönkölyliszttel

Alföldi tájainkból, Balmazújvárosból érkezett az a különleges kenyér, amely 2025-ben újraéleszti a magyar kenyérfogyasztás hagyományát és jövőt terem. Ez a kenyér nem csupán egy új íz – hanem egy üzenet: a múlt ölelésével együtt haladunk a jövőbe. Az ősi tönkölybúza magas rost- és ásványianyag-tartalma, finom diós aromája most a modern ízléshez igazodóan jelenik újra – egészségesebb és karakteresebb ízvilággal. Az Alföldi Pajta kenyér a régmúlt vidéki életformát, az egyszerűséget és a tiszta ízeket hozza vissza a mai asztalokra. A kenyér különlegessége az összetevőkben rejlik: világos tönkölyliszt, teljes kiőrlésű tönkölyliszt, BL 55 és BL 80 búzaliszt alkotja a harmóniát, kiegészülve sóval, vízzel, sertészsírral. Az ősi tönkölybúza magas rost- és ásványianyag-tartalma, finom diós aromája most a modern ízléshez igazodóan jelenik újra – egészségesebb és karakteresebb ízvilággal.

Hagyomány és innováció kéz a kézben

A Pajta kenyér a múlt értékeit és a jelen tudatosságát egyesíti. A hagyományos kenyérsütés
technológiát követve, kovászos eljárással készül, mégis újat nyújt a választott alapanyaggal: a
tönkölybúzaliszt nemcsak ízében gazdagabb, hanem táplálóbb, emészthetőbb alternatívája a
modern búzának.

Ezzel a lépéssel a kenyér nemcsak visszanyúl az alföldi kultúra gyökereihez,
hanem válasz is napjaink egészségtudatos törekvéseire. Egy szeletben múlt és jövő találkozik – a természetes, lassú érlelésű tészta egyszerre őriz és újít. A világos és teljes kiőrlésű tönkölylisztek társítása javítja az ízharmóniát és az egészségi hatásokat – modern fogyasztói igények szerint.

Családi örökség – név és tradíció

A Pajta kenyér nem csupán egy termék – egy név, ami családi történetet mesél. A kenyér
elnevezése családi örökségből fakad. A "Pajta" név emléket állít a nagyszülők kemencéjének, ahol a kézzel dagasztott cipók illata köré gyűlt a család. Ez a hagyomány ma is él: három generáció tudása fonódik össze minden vekniben. A tönkölybúzából készült kenyér egyszerre idézi a múltat, és felel a jelen kihívásaira – természetes, egészséges és őszinte.
Minden cipóval egy darabka örökséget adunk tovább – tiszta kézzel, tiszta szívvel!

Számunkra a kenyér nem termék, hanem örökség, amit apáról fiúra adunk tovább. Ezt a
hagyományt sütjük bele minden veknibe

– mondta Fülep Zsolt, a cég ügyvezetője.

Innovatív kenyér kategória

Varga Pékség- Mediterrán kenyér - extraszűz olivaolajjal

A mórahalmi Varga Pékség harmincéves szakmai örökségére építve, elkötelezetten képviseli a
természetes alapanyagokra és a kovászos technológiára épülő kenyérkészítést. Innovatív
kenyerük a Mediterrán kenyér - extraszűz olivaolajjal az idei verseny fődíját nyerte el és méltó
példája a mediterrán életérzés és az egészségtudatos táplálkozás házasságának.

A termékfejlesztés során az alkotók célja az volt, hogy a magyar búzából készült kenyér a
mediterrán konyhaművészet egészségtudatosságával és ízvilágával gazdagodjék – így került a
tésztába kiváló minőségű extraszűz olívaolaj, amely ízében és beltartalmában is új dimenziót nyit.

A kihívást az arányok összehangolása és a technológiába illesztése jelentette.
A mediterrán étrend előnyeit pozitív egészségügyi hatásai, mindenki számára ismertek, hiszen
segít a testsúly kontrollban, a vércukorszint stabilizálásában, és az érrendszeri megbetegedések megelőzésében.

A kihívást az arányok összehangolása és a technológiába illesztése jelentette

Úgy véljük, hogy a mediterrán életmód egy olyan életstílust képvisel, amelynek középpontjában a kiegyensúlyozott táplálkozás és az egészséges jólét iránti elköteleződés áll.
Meggyőződésünk, hogy a nyertes olivás kenyerünkben a kiváló minőségű magyar lisztet a saját
technológiánkkal úgy tudtuk ötvözni a könnyed, laza és egészséges mediterrán jelleggel, hogy
végül mindezt egy általunk megálmodott díjnyertes kenyérben valósítottuk meg.

– nyilatkozta Varga Ferenc a cég tulajdonosa.

Leveles sétáló sütemény kategória

Három Tarka Macska Kézműves pékség- Augusztusi Álom

A Három Tarka Macska pékséget 2017-ben alapította Márton Dávid, Franciaországban született
honfitársunk, aki az egész csapattal karöltve arra törekszik, hogy a hagyományt kortárs
szemlélettel ötvözve adja tovább – legyen szó hosszú érlelésű, adalékmentes, kovászos
kenyereikről, vagy éppen a croissant-okról, amelyeknél különösen büszkék a tésztaszerkezetre,
illetve a liszt és a vaj minőségére.

Idén első alkalommal indultak a Kenyérversenyen, és az volt a céljuk, hogy egy független, szakmai zsűri visszajelzésein keresztül lássák, hogyan állják meg a helyüket azok a termékek, amelyekben hisznek – amelyek a francia technológia és a magyar ízvilág ötvözetéből születnek.

A versenyre való felkészülés nemcsak technikai kihívásokat hozott, de hatalmas inspirációt is jelentett a csapatnak. Új lendületet adott az innováció iránti vágy. A szakembereik egymás ötleteiből építkeztek, és közösen csiszolták végleges formára a receptúrát. Megtanulták, hogy egy igazán jó termék mögött mindig közös gondolkodás, bátorság és sok-sok kísérletezés áll.

A győztes sütemény, az Augusztusi Álom

A győztes sütemény, az Augusztusi Álom, egy laminált croissant tésztából készült leveles desszert, amely kívülről elegáns és roppanós, belülről viszont gazdag és meglepő. A függőleges rétegek belsejében egy selymes brownie tészta és egy zamatos meggyszósz rejtőzik – az édes és savanykás ízek harmonikus játéka, amit a textúrák gondos összehangolása tesz igazán különlegessé.

A termék alapötlete abból a szándékból született, hogy egy olyan „sétáló süteményt” hozzanak létre, amely egyszerre esztétikus, innovatív és könnyen fogyasztható – miközben tisztelettel adózik mind a magyar, mind a francia cukrászati hagyományoknak.

A koncepció kidolgozásában sokat merítettek franciaországi tanulmányútjuk során szerzett tapasztalataikból, ahol lehetőség volt elmélyülni a laminálás technikájában és kísérletezni az ízekkel. A hosszadalmas tesztelés és újratervezések során végül megszületett egy olyan sütemény, amelynek minden részlete tudatos döntés eredménye – az alapanyag-választástól kezdve a töltelékek textúráján át egészen a díszítésig.

A jövő indulóinak azt tudom tanácsolni: merjenek kérdezni, játszani és kilépni a megszokott
keretekből. Mert a kreativitás ott kezdődik, ahol a biztos receptek véget érnek

– nyilatkozta Márton Dávid.

A Kenyérverseny nyertes termékeit minden évben a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg először a nagyközönség. A Pékszövetség célja, hogy ezek a termékek országos szinten elérhetővé váljanak a fogyasztók számára. Ennek érdekében a Magyar Pékszövetség gyártói felhívást tesz közzé, amiben felkéri a sütőipari vállalkozásokat, vegyék fel kínálatukba XIV. Szent István napi kenyérverseny nyertes termékei.
Azokkal a pékségekkel, gyártókkal, akik jelentkeznek, a szövetség gyártási szerződést köt, amiben rögzítve van a kenyér gyártására vonatkozó összes előírás (anyagösszetétel, technológia, forma), amit szigorúan be kell tartani. Emellett a gyártást vállaló pékségek számára a Pékszövetség biztosítja a kenyérszalagokat és a plakátokat is, melyek egyértelműen felismerhetővé teszik az ünnepi kenyereket és az azokat árusító szaküzleteket. Ez garanciát jelent arra, hogy az ország minden pontján ugyanazt a minőségű kenyeret és sétálósüteményt kapják a vásárlók.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...