Pár tuti tipp a legfinomabb piskótához

Valószínűleg, ő volt „mindenki sütije" a menzán, csak úgy tocsogott a csokiban. Nagyon egyszerű elkészíteni, de elrontani még könnyebb. Velünk azonban gyerekjáték lesz megcsinálni!

A mi egyik gyerekkori kedvencünk a piskóta! Lehet tojásos, vizes, gyümölcsös, lekváros, a formája pedig tekercs vagy bomba. Az alaprecepthez csak tojás, liszt, cukor és sütőpor kell, no meg pár mozdulat, egy jól előmelegített sütő, és készülhet is a csodasüti, amit kedvünk szerint variálhatunk. Hogy semmiképpen ne rontsuk el, adunk pár tuti tippet, hogy milyen legyen a szuper piskóta!

Piskotológia

  • Az egyszerű, tojásos piskótánál alapszabály, hogy ahány tojás, annyi kanál cukor és annyi kanál liszt. Minél nagyobb, vastagabb piskótát szeretnénk, annál több tojás és annál több szárazanyag kell bele.
  • Ha tömörebb piskótát szeretnénk, nem szükséges szétválasztanunk a tojásokat.
  • Ha lazábbat, levegősebbet akarunk, akkor válasszuk szét a fehérjét és a sárgáját, és külön-külön verjük fel.
  • Ha kakaós vagy diós piskótát szeretnénk, annyi kanál lisztet hagyjunk ki belőle, amennyi kakaót vagy diót teszünk bele.
  • Ha teszünk a tésztába olajat, sokkal tömörebb lesz, ezáltal könnyebben szeletelhető a piskótánk.
  • A nyers tésztát mindig előmelegített sütőbe tegyük, és sütés közben ne nyitogassuk az ajtót, mert a piskóta összeesik!

Most, hogy már tudjuk az alapokat, tartsatok velünk, és készítsünk el együtt egyet, a számtalan piskótavariáció közül. Induljunk a retrotúrára, és az eredmény a menza sztárja, a csokiöntetes piskóta!

Piskóta csokiöntettel

Hozzávalók 6 főre

  • 5 db tojás
  • 30 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • 6 ek víz
  • fél cs sütőpor
  • vaj a tepsi kikenéséhez

Az öntethez

  • 15 dkg keserű csokoládé
  • fél dl tej
  • 2 ek étkezési keményítő
  • fél dl víz
  • 2 ek porcukor

Elkészítés lépésről lépésre

  1. A tojásokat felütjük, hozzáadjuk a cukrot, és robotgéppel habosra keverjük.
  2. A liszthez hozzáöntjük a sütőport, és fokozatos keverés mellett hozzákeverjük a tojásos masszához. Ha úgy látjuk, hogy kicsit sűrű, akkor pár kanál vízzel hígítsuk.
  3. Egy 20x25-ös tepsit vajazzunk ki, béleljük ki sütőpapírral, és öntsük bele a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt. Az elején ne nyitogassuk a sütőt, mert összeesik!
  4. Ha kész, vegyük ki a sütőpapír segítségével a tepsiből, és tegyük hűlni egy rácsra.
  5. A csokiöntethez a vizet keverjük el a keményítővel (ettől lesz olyan jó, pudingszerű az állaga, mint az oviban!). Kis lángon főzzük, amíg kicsit be nem sűrűsödik. Akkor szórjuk bele a cukrot, és várjuk meg, amíg felolvad.
  6. Vegyük le a gázról, tördeljük bele a csokit, és kevergessük, amíg fel nem olvad. Akkor beleöntjük a tejet, és azzal is kikeverjük.
  7. A piskótát nagyobb kockákra vágjuk, nyakon öntjük a meleg csokival, és azonnal fogyasztjuk. Aki a leggyorsabb, az kaphat belőle repetát!

Recept elmenthető itt >>

Még több piskótarecept itt >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...