Pár tuti tipp a legfinomabb piskótához

Valószínűleg, ő volt „mindenki sütije" a menzán, csak úgy tocsogott a csokiban. Nagyon egyszerű elkészíteni, de elrontani még könnyebb. Velünk azonban gyerekjáték lesz megcsinálni!

A mi egyik gyerekkori kedvencünk a piskóta! Lehet tojásos, vizes, gyümölcsös, lekváros, a formája pedig tekercs vagy bomba. Az alaprecepthez csak tojás, liszt, cukor és sütőpor kell, no meg pár mozdulat, egy jól előmelegített sütő, és készülhet is a csodasüti, amit kedvünk szerint variálhatunk. Hogy semmiképpen ne rontsuk el, adunk pár tuti tippet, hogy milyen legyen a szuper piskóta!

Piskotológia

  • Az egyszerű, tojásos piskótánál alapszabály, hogy ahány tojás, annyi kanál cukor és annyi kanál liszt. Minél nagyobb, vastagabb piskótát szeretnénk, annál több tojás és annál több szárazanyag kell bele.
  • Ha tömörebb piskótát szeretnénk, nem szükséges szétválasztanunk a tojásokat.
  • Ha lazábbat, levegősebbet akarunk, akkor válasszuk szét a fehérjét és a sárgáját, és külön-külön verjük fel.
  • Ha kakaós vagy diós piskótát szeretnénk, annyi kanál lisztet hagyjunk ki belőle, amennyi kakaót vagy diót teszünk bele.
  • Ha teszünk a tésztába olajat, sokkal tömörebb lesz, ezáltal könnyebben szeletelhető a piskótánk.
  • A nyers tésztát mindig előmelegített sütőbe tegyük, és sütés közben ne nyitogassuk az ajtót, mert a piskóta összeesik!

Most, hogy már tudjuk az alapokat, tartsatok velünk, és készítsünk el együtt egyet, a számtalan piskótavariáció közül. Induljunk a retrotúrára, és az eredmény a menza sztárja, a csokiöntetes piskóta!

Piskóta csokiöntettel

Hozzávalók 6 főre

  • 5 db tojás
  • 30 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • 6 ek víz
  • fél cs sütőpor
  • vaj a tepsi kikenéséhez

Az öntethez

  • 15 dkg keserű csokoládé
  • fél dl tej
  • 2 ek étkezési keményítő
  • fél dl víz
  • 2 ek porcukor

Elkészítés lépésről lépésre

  1. A tojásokat felütjük, hozzáadjuk a cukrot, és robotgéppel habosra keverjük.
  2. A liszthez hozzáöntjük a sütőport, és fokozatos keverés mellett hozzákeverjük a tojásos masszához. Ha úgy látjuk, hogy kicsit sűrű, akkor pár kanál vízzel hígítsuk.
  3. Egy 20x25-ös tepsit vajazzunk ki, béleljük ki sütőpapírral, és öntsük bele a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt. Az elején ne nyitogassuk a sütőt, mert összeesik!
  4. Ha kész, vegyük ki a sütőpapír segítségével a tepsiből, és tegyük hűlni egy rácsra.
  5. A csokiöntethez a vizet keverjük el a keményítővel (ettől lesz olyan jó, pudingszerű az állaga, mint az oviban!). Kis lángon főzzük, amíg kicsit be nem sűrűsödik. Akkor szórjuk bele a cukrot, és várjuk meg, amíg felolvad.
  6. Vegyük le a gázról, tördeljük bele a csokit, és kevergessük, amíg fel nem olvad. Akkor beleöntjük a tejet, és azzal is kikeverjük.
  7. A piskótát nagyobb kockákra vágjuk, nyakon öntjük a meleg csokival, és azonnal fogyasztjuk. Aki a leggyorsabb, az kaphat belőle repetát!

Recept elmenthető itt >>

Még több piskótarecept itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek