Oscar-gyanús mogyoróbundás oldalas

A kamrába kiküldött tudósítónk jelenti:

Idén is legalább akkora figyelemmel kíséri a sajtó a vörös szőnyegre megterített bevonuló sztárokat, mint magát a díjkiosztó gálát, így teljesen érthető módon mindenki a lehető legjobb formáját igyekszik hozni a szünet nélkül kattogtató mozzarellák paparazzik előtt. Vágjunk is bele, hiszen már meg is érkezett az est egyik legnagyobb jelensége, Miss Piggy,aki a kezdeti, első pár évben rá jellemző rendkívül puritán megjelenés után, mely valljuk meg, eléggé sekélyes, pörköltszagú volt, ma már az egyik legmeghatározóbb, kihagyhatatlan, extravagáns jelensége minden eseménynek, ahol csak feltűnik. Már a lealufóliázott autó is jelzés értékű, de ahogy kivágódik a kocsi ajtaja, a tömeg szinte egyszerre hördül fel. A látvány letaglózó. Miss Piggy egy földig érő, vastag barna bundában libben a szőnyegre. De várjunk csak! Mi ez az illat, valami új parfüm? Igen! Mihez is hasonlít ez az illat?...Őőő...Mi ez?...Mogyoró?!

Jaja, mogyoróbunda. Nem érted? Na, arról van szó, hogy újragondoljuk a sertéshúst, és tesszük ezt úgy, hogy rendhagyó módon készítjük el. Most fintorogsz… sertés… Hát igen, ezzel a névvel nem nagyon lehet Michelin-csillagot szerezni. Tény, hogy nem is divat mostanában semmi, aminek köze van malachoz, kivéve a szilvesztert, de azt is csak a pia viszi el. A témáról még annyit, hogy akinek az életben malaca van, még nem biztos, hogy a kert végében ólja is… Na, de térjünk a lényegre, itt egy recept!

Mogyoróbundás oldalas polentával és lucernacsírával

Hozzávalók 4 személyre

 • 1 kg sertésoldalas
 • 3-4 ek mangalicazsír
 • 3 ek mustár
 • 10 dkg kukoricaliszt
 • 3-4 ek mogyorókrém, lehetőleg házi
 • 5 gerezd fokhagyma
 • 1 paradicsom
 • 1 paprika
 1. Szükségünk lesz kb. 1 kg oldalasra. Olyat szerezzünk, ami 8-10 cm széles, mert sütés közben össze fog menni. Daraboljukfel úgy, hogy egy részben 2 csont legyen. Kell egy jénai tál, belehajítunk3-4 ek mangalicazsírt és kicsit ki is kenjüka jénai oldalát. A húst körben megsózzuk.
 2. Aztán kapjunk elő mustárt. Kenjükbe vele a húsokat, nem kell vastagon, csak épphogy. Öntsünk egy tálba kukoricalisztet,forgassukbele a mustáros húsokat, és akkor jöhet a mogyorós bunda.
 3. Kaptam karácsonyra házi készítésű mogyorókrémet, így én ezt használom, de aki a Jézuskától csak legovárat kapott, annak üzenem, hogy nem, az nem jó, nem tudjuk használni, mert rá lehetne ugyan erőltetni, de nehéz lenne lenyelni. Szóval, ha nincs házi mogyorókrém, használjunk boltit.
 4. Fogjuk a krémet és mikróban pörgessükmeg 800W-on 40 másodpercig, ettől kicsit folyékony lesz. Öntsükbele egy mélytányérba és forgassukbele a kukoricalisztes húsokat. Nem baj, ha ez az egész most még csúnyának tűnik, illetve nem tűnik csúnyának, hanem az is. Akkor csináltukjól, ha úgy néz ki, mint amikor egy óvodás kisgyerek biciklizés közben csokit majszol, de elveszti az egyensúlyát, és fejjel előre a homokozóban landol.
 5. Szépen helyezzükel a húsokat a jénaiban és a tetejüket szórjukmeg nagy szemű, durva sóval (ha nincs, akkor akármilyennel). Pucoljunk meg 5 gerezd fokhagymát, mindegyiket negyedeljükfel, majd szórjuka hús köré.
 6. Előveszünk 1 db paprikát és 1 db paradicsomot, tisztítsukmeg őket, aztán vágjuk4 részre és ezt is tegyüka húsok köré.
 7. Alufóliával tekerjükkörbe a jénait és toljukbe a sütőbe, alsó-felső sütésre, 200 fokon, 60 percre. Ha kész, vegyükle a fóliát, emeljükfel a hőfokot 220-ra, süssükígy 20 percig, míg meg nem barnul. Ha a mogyorókrém bolti, akkor egy része le fog folyni sütés közben a húsról, de nem kell aggódni. Az íze pont így lesz az igazi.
 8. Tálalhatjuk. Fontos, hogy csak a mogyorókrémes húst tálaljuk. A jénaiban lévő sült zöldségek és kis húsdarabok holnap kapnak majd szerepet. Köretként bármi jó lehet hozzá, pl. krumplipüré vagy polenta. Én az utóbbit választottam, mediterránsajtos, zöldfűszeres kivitelben. Itt tudjátok megnézni, hogy hogyan kell elkészíteni. Azoknak, akik nem akadtak ki az étel antitavasziasságán, jár hozzá egy pohár száraz rosé bor. Kijelenthetjük, hogy igen, a malac bundával trendi!

Másodlagos felhasználás. Figyelmeztetés! Nem trendi! Letagadásra ajánlott élelmiszer jellegű készítmény következik: Miután mindenki jóllakott, a jénait ismét fóliázd le és told be a hűtőbe. Másnap szépen labattyogsz a pékségbe, veszel friss kenyeret. Kikapod a hűtőből a jénait, a kenyeret megkened sült zsírral, rápakolod a sült zöldséget és a húst, majd jóízűen befalod. Esetleg a muterodféle házisavanyúságot eszed hozzá üvegből, mindezt akkor, amikor senki nem látja… Naggggyon finom ez is!

Nemnagykunszt receptjei a NoSaltyn >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez a rákkeltő szer vonja be a legtöbb gyümölcsöt és...

Súlyos tényeket tár fel a kártevőirtó szerek használatát monitorozó civil hálózat legújabb jelentése, amelyből kiderült, hogy a mindennapi élelmiszerként fogyasztott friss zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazhatnak rákkeltő szereket.