4 növényféle, aminek ártasz, ha tavasszal metszed

Hamarosan belevághatunk a kerti munkálatokba, hogy minél virágzóbb, színesebb kertben gyönyörködhessünk. A tavaszi metszés remek ötlet, azonban vannak bizonyos fajta növények, amiknél nem hasznos ilyenkor megtenni. Mutatunk, 4 növényfélét, amihez semmiképp ne közelíts metszőollóval!

Nemrég írtunk arról, hogy mely gyümölcsfákat nem szabad megmetszeni tavasszal, most pedig olyan növényféléket mutatunk nektek, melyek kimaradtak a sorból, de szintén ártalmas számukra a tavaszi metszés. Lássuk, mely 4 növényféléről van szó!

Tavaszi metszés
4 növényféle, aminek ártasz, ha tavasszal metszed

Tavasszal virágzócserjék

A tavasszal virágzó cserjék és díszfák az előző évben kifejlődött hajtásaikon hozzák virágaikat, így ha ezeket megmetszenénk, akkor oda a virág is. Az orgona, aranyeső és hortenzia épp ilyenek, ezért várjuk meg míg elvirágzik és utána nyirbáljuk meg, ha szükségét látjuk.

Fenyőfélék

A fenyőfélék és örökzöldek végtelen nyugalmat hoznak a kertbe, ezért nem érdemes őket tavasszal megmetszeni, mert nagyobb kárt teszünk bennük, mint gondolnánk. Csökkentjük az új hajtások megjelenését, sőt, ha drasztikusan visszametszük őket, akkor az is lehet, hogy többet nem hoz friss hajtást. Nyár végén és kora tavasszal a legjobb egy kicsit visszametszeni őket.

Bogyósok

A bogyósokra is ügyelni kell, hiszen épp a termés mennyiségét csökkenthetjük azzal, ha tavasszal esünk nekik a metszőollóval. Van, ami jól tűri a tavaszi metszést, azonban azok, amik friss hajtásukat már az előző évben meghozták, azokat ne bántsuk semmiképp. Például a ribizli és az áfonya túl erős metszése kisebb terméshozamot jelenhet a későbbiekben.

Áfonyás pite

A házi pitéknek nincsen párja, pláne, ha vesszük a fáradságot, és a vajas tésztát is két kézzel készítjük el hozzá. Bármilyen bogyós gyümölcsből mennyei pitét készíthetünk, ...

Kakukkfüves ribizliszörp

A ribizliszezon nem múlhat el szörpkészítés nélkül - ennek a csodás, ugyanakkor könnyen elkészíthető házi szörpnek pedig akár fagyasztott gyümölcsből is nekiállhatunk. Szódával ...

Málnás aranygaluska

Az aranygaluska egy igazán klasszikus kedvenc: cukros dióba forgatott, egybe sütött, kelt tésztás gombóchalom. Az egyik legkirályibb édesség, ami már ránézésre is olyan, mint egy ...

Nedvet eresztő fák

Elsősorban a nyírfa, diófa, jávorfa és gesztenyefa tartozik ide, melyeknek tavasszal intenzívebben megindul a nedvkeringése, ezért a metszés által ejtett sebeken keresztül sok nedvet veszíthetnek. Ez gyengíti őket, és a betegségekre is fogékonyabbá teszik őket.

Forrásunk volt.


Még több növényes érdekesség itt:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti bableves

A Húsvétot mindig lelkes készülődés, és a jó minőségű házilag füstölt sonkák utáni hajtóvadászat előzi meg. A nagyszombati vacsora elteltével azonban legtöbben telítődnek a ...

A legegyszerűbb sajtos rúd

Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...