Műhibát követően 8 hónapot élt sztómazsákkal Bia - őszintén mesélt állapotáról

Egy 26 éves magyar lány tabuk nélkül osztja meg a sztómával és betegségeivel kapcsolatos tapasztalatait.

Bozsó Biaegy műtéti hiba következtében több mint nyolc hónapon keresztül élt sztómával. A 26 éves lány rengeteg viszontagságon ment keresztül, amit úgy dolgozott fel, hogyblogolnikezdett a sztómás létről. Végül annyira megbarátkozott a kolosztómájával (vastagbélsztóma), hogy el is nevezte őt Sztellának.

„Nekem a blog egyfajta terápia volt”- mondja Bia, aki 25 évesen összesen négy műtéten esett át 5 héten belül. 2018 áprilisában diagnosztizálták endometriózissal. A fiatal lány az éves rutinvizsgálatára ment el az orvosához, aki közölte vele, hogy valami baj van. A hüvelyben kidomborodott endometriózis miatt laparoszkópiás műtétet kellett rajta végrehajtani. De végül a rutinműtétet három másik követte.

Mi az endometriózis?

Endometriózisról akkor beszélünk, ha a méh nyálkahártyasejtjei a méh üregén kívül máshol is megjelennek. Bővebben itt olvashatsz róla ---›››

„Az volt a gond, hogy hiába mentem el a műtét előtt különböző vizsgálatokra, az orvosok nem tudták, hogy nálam az endometriózis átterjedt más szerveimre - a húgyhólyagomra, és a beleimre” - emlékszik vissza Bia, akinél az orvosok nem voltak felkészülve arra, hogy más szervekre is továbbterjedt az endometriózis. „Ez volt a baj” - jegyzi meg a fiatal nő, akinek hatalmas fájdalmai voltak az első műtét után, mint kiderült, azért, mert megsérült a bele a beavatkozás során. Újabb műtét következett a sérülés okozta szepszis és fertőzés miatt, amikor Bia orvosa már a sztóma lehetőségét is felvetette.

Mi a sztóma?

A sztóma (jelentése: nyílás, szájadék) mesterségesen kialakított bélnyílás a hasfalon, amin keresztül a széklet a szervezetből távozni tud és egy cserélhető zsákba jut. Ilyen vendégnyílást sebészek alakítanak ki, amikor a vese- vagy bélrendszer megbetegszik.

„A műtétsorozat elején már meglebegtették az orvosok a sztóma lehetőségét, végül a harmadik műtéttel ki kellett a vastagbelemet vezetni, hogy enyhítsék a sérült bélszakaszon a terhelést, és be tudjon gyógyulni a varrat” - meséli Bia, akinek a harmadik műtét utáni felébredés nagyon fájdalmas volt.

„A sztómától kaptam egy második esélyt az életre. Ha nem vezetik ki a vastagbelemet, akkor akár meg is halhattam volna valamilyen fertőzésben. Ez egyébként később majdnem meg is történt.”

-utal negyedik műtétjére, amire azért volt szükség, mert a hasüregében több tályog is kialakult. Egy újabb életmentő műtétre volt szüksége...

Fotó: Torma Dávid

Bia szép lassan gyógyult, a műtét után megtanították neki, hogy kell kezelnie a sztómáját, hogy kell cserélni a zsákot: „Az első pillanatban idegen volt az egész - maga a sztóma, a kilógó duzzadt és vörösesbélnyílás."Bia jobban félt attól, hogy fájni fog a varratkiszedés, mint attól, hogy néz ki majd sztómával. Ahogy minden sztómás beteg, az elején átlátszó zsákot kapott, hogy tudja, lássa hogy működik. Utána kapott testszínű zsákot. „Nálam ott volt egy váltás, végre abbahagyhattam a sztómazsák vizsgálgatását, mert már nem láttam bele.”

Mit szabad enni és mit nem?

Minden bélműtét után szigorú diétát követelnek meg az orvosok, de a sztómás étrend még ennél is szigorúbb. „A sztóma alatt, illetve az utolsó műtétem után bejött hozzám egy dietetikus, és átadott egy paksamétát, hogy mostantól mit nem ehetek. Én egy olyan ember vagyok, aki imád enni” - mondja Bia, aki nem mert kockáztatni, ezért semmi olyat nem evett, ami elzáródást okozhat a sztómában: „Bevallom, nagyon egyszerűen étkeztem, mert mindentől féltem.A legtöbb zöldséget, gyümölcsöt nem ettem, kerültem mindegyiknek a héját, sőt, a mai napig megpucolom ezeket, pedig már túl vagyok a helyreállító műtéten.Nagyon ritkán ettem olyan ételeket, amiket nem javasoltak, például kacsahúst. Szerencsére, nem volt tőle semmi bajom. Szerintem fontos a mértéktartás - mindenkinek más válik be. Nekem például a répát ajánlották, hogy az lesz a legjobb barátom, de az vált be legkevésbé” - magyarázza Bia, aki a nyolchónapos diéta alatt minden sztómás eseményről, félelméről beszámolt a blogjában.

A baj nem jár egyedül

Biaidén áprilisban elbúcsúzott Sztellától, átesett a visszazáróműtéten. Amikor arról kérdezem, hogy milyen volt megszabadulni a sztómától, meglepő választ ad:

„A sztómás lét alatt nem tudtam magam elképzelni sztóma nélkül. Néha hiányzik. A műtétem előtt megkérdeztem asebészemet: muszáj visszatenni? Nem akartam egy ötödik műtétet, ahol megint felvágják a hasamat.”

A megszokást, vagy hiányt jól mutatja, hogy Biának a mai napig vannak ún. fantomsztóma-érzései.

Fotó: Torma Dávid

Bia a műtét után sem nyugodhatott meg teljesen. Az endometriózis diagnosztizálása előtt orvosai pajzsmirigy-túlműködést állapítottak meg nála, ami folyamatos kezelésre szorul. Emellett egy másik probléma is jelentkezett nála: a szétnyílt hasizom.

Mi a szétnyílt hasizom?

Általában a szülést követően alakul ki az egyenes hasizmok szétválásának problémája. Kezelésére két módszer létezik: a műtéti helyreállítás vagy a rendszeresen végzett, speciális gyógytorna.

„Ezt is úgy kellett kiderítenem, hogy micsoda, mert senkitől nem kaptam róla információt. Elmentem egy tanfolyamra, ami leginkább várandós nőknek szól, és ott derült ki, hogy erről a betegségről nem nagyon beszélnek, pedig sok nő küzd vele. Nekem egy látható, asszimetrikus hupli van a hasamon. Engem nagyon zavar, de remélem a tornával lemegy” - mondja Bia. Bár Sztellától elbúcsúzott, blogját fenntartja, hogy továbbra is megoszthassa tapasztalatait a betegségeivel kapcsolatban.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek