Tessék eldobni mindent, és irány a csalitos (csalános), mert most kell főzni a csalánlevest! Csak az inszemináló kesztyűt ne feledjük otthon.
Mikor néhány hete fűlevest készítettem, még alig találkoztam csalánnal gyűjtögetés közben, persze az is lehet, hogy rossz helyen kerestem. Mindenesetre most már csaknem embermagasságú, vérmes bokrokba futhat bele az ember, ha igazán akarja. És miért is ne akarná, hiszen ilyentájt érdemes a zsenge leveleket gyűjteni, hogy teát, borogatást, főzeléket, mi több, levest készítsünk belőle.
A csalán nagyon egészséges növény, ez mind az ő szuperképessége:
Vizelethajó
Méregtelenítő
Tisztítja a veséket
Emésztésserkentő
Keringésjavító
Meggátolja a vesekő képződését
Enyhén élénkítő hatású
Vértisztító
Gyulladáscsökkentő
Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, pl. vasat is
És a külsőleges alkalmazás hatásairól még szót sem ejtettünk.
Azt nem mondom, hogy a csalán ízét olyan könnyű lenne tolerálni. Sokan kifejezetten elutasítják, tapasztalatom szerint ők többnyire hímneműek egyébként, de nincs ebben semmi diszkriminatív, egyszerűen csak finnyásabbak (persze nem). Szerintem teának kifejezetten finom, viszont itt jön a buktató, mert aki a natúr csalántea ízét kedveli, annak valószínűleg meglepő lesz a sós-fokhagymás csalánleves élménye, de azért hozzá lehet szokni. Az az illat pedig, amit a vajon piruló aprított csalán áraszt magából, egyszerűen felülmúlhatatlan.
Amit sose felejtsünk el csalángyűjtés és feldolgozás előtt, az a gumikesztyű, mégpedig az inszemináló fajtája. Én voltam olyan béna, hogy csak egy egyszerű nejlonzacskót húztam a kezemre csalánszedéshez, amin egyrészt simán átszúr a növény, másrészt csuklótól fölfelé is csupa dagadt pirosság lettem. Természetesen mindezt csak azért, hogy a külsőleges alkalmazással is felerősítsem a csalán jótékony hatásait.
Ha minden kötél szakad, persze szárított csalánlevelekből is főzhetünk levest, de miért tennénk, ha egyszer gyönyörű az idő és az erdők-mezők tele vannak csaláncsoportokkal, sőt, bandákkal, akik csak arra várnak, hogy jól összecsipkedjék az arra járókat. Tiszta haszon, ugye.
A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!
A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...
Ha láttátok a Stranger Things 5. évadát, akkor biztos felkeltette az érdeklődéseteket az a gusztusos vaníliapite, amit Erica süt a haditerv részeként. Valójában ez egy végtelenül egyszerű krémpite, ami Indiana állam meghatározó süteménye, afféle igazi alaprecept, amihez biztosan mindig minden van otthon.
Konyhai alapismereteinkhez biztosan hozzátartozik a tojásfőzés, viszont amennyire egyszerűnek tűnik, éppen annyira sok buktatót rejt magában, főleg akkor, ha nem mindegy számunkra, milyen állagú tojást eszünk. Mai Napi Tippünkben eláruljuk, hogyan készíthetsz főtt tojást forró víz nélkül!
A legtöbben a méregtelenítéssel azonosítjuk a szaunázást, pedig rendszeresen gyakorolva ennél jóval többet adhat: támogatja a szívünk egészségét, gyorsítja az izomregenerációt, ragyogóbbá teszi a bőrt, és az elménkre is pozitívan hat.
A magas koleszterinszintet nem a zsíros ételek okozzák, annak ellenére, hogy nagyon sokak fejében ez a tévhit él. Táplálkozási szakértő osztja meg gondolatait a magas koleszterinszint okairól.
Sokan évek óta a citromot tartják nagy ellenségnek, ha teafogyasztásról van szó, hiszen a tealevelek természetes módon tartalmaznak alumíniumot, amit a citromsav képes kioldani a főzetbe. A valódi veszély azonban egész másban rejlik.
A Lidl Magyarország Kft. a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatósággal együttműködve elővigyázatosságból visszahívta egy népszerű termékét a boltok polcairól.
Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...
Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...