Végre itt az igazi tavasz, gyűjtögessünk friss zöldeket séta közben és főzzünk belőlük egy igazán egészséges levest!
Sok hétköznapi növényről helytelenül azt gondoljuk, hogy csak haszontalan gaz, másokról pedig, hogy mivel egészséges, csak a herbáriában lehet beszerezni. A jó idő beköszöntével zöldbe borultak a rétek, és ha nyitott szemmel járjuk őket, valódi kincsekre bukkanhatunk, amelyekből akár salátát, főzeléket vagy levest is készíthetünk. Én most az utóbbit választottam egy 1906-os szakácskönyv receptjétől fellelkesülve. Alapvetően ez egy salátás spenótleves, de ennél azért mégis sokkal több. Lássuk, milyen növények kerülhetnek bele a fűlevesbe.
Csalán: méregtelenít, tisztítja a veséket, magas a vitamin- és vastartalma, enyhén élénkítő hatású.
Cickafark: gyulladáscsökkentő, emésztésjavító hatású, csökkenti a menstruációs görcsöket, csillapítja a köhögést.
Ibolya: köptető és vérnyomáscsökkentő, a virágát és a leveleit is használhatjuk.
Lándzsás útifű: gyulladáscsökkentő, köptető hatású, sőt, sebekre és kígyómarásra is használták régen, ahogy arról a népmesékből is értesülhettünk.
Pitypang: vizelethajtó, jó hatással van a máj működésére. Főként levelét és szárát főzzük, a virág is ehető, de inkább díszítésre alkalmas.
Tyúkhúr: görcsoldó, tisztító hatású, akár nyersen is elrágcsálhatjuk, finom, és magas a C-vitamin tartalma.
A fenti növények mind a leghétköznapibb giz-gazok, amelyeken nap, mint nap taposunk. Hatóanyagtartalmuk miatt mindegyikből csak keveset használjunk és kellő körültekintéssel, különösen a várandós és szoptató kismamák esetében.
Hol ne gyűjtsünk?
A szennyezettség miatt figyeljünk oda, hogy ne útszélről, árokpartról, játszótérről vagy kutyafuttatóról szedjük a növényeket. A mezőgazdaságilag művelt területek közvetlen környéke is kerülendő a vegyszerezések miatt.
Ha megvannak a füvek, mossuk meg őket alaposan, és jöhet is a leves. Mint írtam, a leves alapja a spenót és fejes saláta, ezekhez jönnek még jóval kisebb hányadban a gyógynövények. Vajon pirítjuk, húslevessel felöntjük, tojásos tejföllel habarjuk. Végül jóízűen elfogyasztjuk abban a boldogító tudatban, hogy most valami igazán egészségeset eszünk.
A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.
Mi történik, ha a magyar cukrászok kreativitása találkozik a Debic prémium alapanyagaival? Ünnepi csodák születnek! Az első hazai Karácsonyi fatörzs versenyen a cukrászszakma legjobbjai szálltak versenybe, hogy újragondolják a klasszikus francia ünnepi desszertet. A győztes édességeket ráadásul te is megkóstolhatod!
Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...
Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...
Sokan évek óta a citromot tartják nagy ellenségnek, ha teafogyasztásról van szó, hiszen a tealevelek természetes módon tartalmaznak alumíniumot, amit a citromsav képes kioldani a főzetbe. A valódi veszély azonban egész másban rejlik.
Rácz Jenő nemrég Palik Lászlóék YouTube műsorában vendégeskedett, amiben mesélt 2025-ös évéről, és azt is megtudhattuk, mi akadályozza meg abban, hogy egy gyerekkori álma érdekben lépjen.
Sokan évek óta a citromot tartják nagy ellenségnek, ha teafogyasztásról van szó, hiszen a tealevelek természetes módon tartalmaznak alumíniumot, amit a citromsav képes kioldani a főzetbe. A valódi veszély azonban egész másban rejlik.
A karácsonyi időszak nem a szigorú szabályokról szól, hanem az egyensúlyról. Ha ezt szem előtt tartod, az ünnepi édességek sem billentenek ki hosszú távon.
Ez a tészta többszöri kísérletezés végeredménye, ez a legtökéletesebb. Évek óta ezekkel az arányokkal dolgozom. Egy nagyon jól dolgozható, rugalmas tésztát kapunk, nem ragad, nem ...
Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...