Mikor vegyünk részt nőgyógyászati szűrésen, és mire figyeljünk az orvosnál?

Rendszeres nőgyógyászati szűréssel felfedezhetők a daganatmegelőző állapotok, és így elkerülhető a méhnyakrák kialakulása.

Milyen gyakran érdemes felkeresni a nőgyógyászt? Miből áll és miért fontos a nőgyógyászati szűrés?

Dr. Gullai Nóra, a Rózsakert Medical Center szülész-nőgyógyászának segítségével válaszoljuk meg ezeket a kérdéseket.

Dr. Gullai Nóra, a Rózsakert Medical Center szülész-nőgyógyásza

Miért fontos a nőgyógyászati rákszűrés?

A szűrés célja a rákmegelőző állapotok felismerése. Ilyenkor - ha szükséges - még idejében kezelhető az elváltozás, és megakadályozhatjuk, hogy daganat alakuljon ki.

Szükséges évente felkeresni a nőgyógyászt?

Életkortól függ, hogy milyen módszerekkel és milyen gyakran kell nőgyógyászati szűrést végezni, talán meglepő lehet, hogy ebben nincs egységes gyakorlat nemzetközileg sem. Központunkban 25 éves kor alatt és 65 éves kor felett évente végzünk citológiai vizsgálatot, 25 és 65 éves kor között pedig 3 évente kombinált citológiai és HPV-szűrést.

Milyen vizsgálatokból áll egy komplex nőgyógyászati szűrés?

Feltárást követően a méhnyak felszínéről egy kis kefe segítségével sejteket veszünk a citológiai vizsgálat és a HPV-teszt elvégzéséhez. Ezen kívül a nőgyógyász fizikális vizsgálattal és hüvelyi ultrahanggal keresi az esetleges eltéréseket.

Mi a különbség a HPV-teszt és a citológia között?

A citológia során azt vizsgáljuk, hogy a levett minta tartalmaz-e kóros sejteket. A HPV-teszt célja, hogy a méhnyakrákok túlnyomó többségét okozó HPV-vírusokat kimutassa a méhnyak területéről. Amennyiben a HPV-teszt negatív eredményt ad, nagyon kicsi az esélye annak, hogy a következő években teendőt igénylő rákmegelőző állapot alakuljon ki. Pozitív HPV-teszt esetén szorosabb követés indokolt, de ez sem jelenti azt, hogy daganat, vagy daganatmegelőző állapot fog kialakulni, a vírust a szervezet többnyire leküzdi.

Az emlő tapintásos vizsgálata része a nőgyógyászati szűrésnek?

Az emlőrák szűrése mammográfiával történik, ez szükség esetén kiegészíthető más vizsgálómódszerekkel is. A mellek áttapintása nem része a rutin szűrésnek, persze panaszos páciens esetén elvégzendő. Fontos tudni, hogy a tapintásos emlővizsgálat soha nem helyettesíti a képalkotóval történő mellrákszűrést, az apró eltéréseket nem tudjuk tapintással felismerni.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Nyári egytálételek hússal és hús nélkül, 7...

Különleges egytálételekkel, baszk lecsóval, töltött kápiával, könnyű rakott kellel, tojásos nokedlivel, de meggy-, karfiol-, zöldség- vagy karalábélevessel is készültünk a hétre, nem is beszélve a szezonális édességekről. Áfonyás keksz, málnahab, citrompite, csokifagyi, meggyes piskóta? Nehéz lesz választani! Heti menü itt: