Madeleine: az elegáns, kagyló alakú aprósütemény anyák napjára

Itt a május, lassan beköszönt az igazi tavasz. Ez azt is jelenti, hogy a hónap első vasárnapján az anyákat ünnepeljük. Megtaláltuk a tökéletes meglepetést erre az ünnepre, egy elegáns aprósütemény formájában.

Érdekes módon az anyák napja egy olyan ünnep, amit teljesen összevissza tartanak a különböző országokban. Ami mégis összeköti és egységessé teszi ezt az alkalmat, az a tavaszi időpont, de sokkal inkább az üzenet, amit közvetít. Hiszen nem is lehetne méltóbb módja az ünneplésnek, mint egy teljes napot az édesanyáknak szentelni.

Madeleine: elegáns, kagyló alakú aprósütemény anyák napjára RECEPT ITT!

Egy igazán különleges alkalom

Az anyák napjának csak a 20. század elején adtak hivatalos ünnepnapot. Meglepő, hogy nem lett világszerte egy időpont az ünneplésre, szinte minden ország külön-külön határozott. Magyarországon az első alkalomra 1925-ben került sor, azóta pedig rendszeressé vált május első vasárnapján megemlékezni édesanyáinkról.

Egy ilyen különleges nap különleges ajándékot kíván, amivel meglephetjük szeretteinket. Ha nem akarunk a jól megszokott virágcsokor-csokoládé párosítással örömet okozni, készítsünk valamit saját magunk. Például egy tál elegáns aprósüteményt.

És egy igazán különleges sütemény

A madeleine nevű kis sütemények egy Madeleine nevű francia nő számára készültek (legalábbis a legenda szerint). Hogy ki volt ő, és mi vezetett ahhoz, hogy apró, kagyló alakú süteményekkel lepték meg, azt a mai napig nem tudjuk.

Ami megmaradt az egész történetből, az maga a sütemény. A könnyed, falatnyi édességek elkészítése fantasztikusan egyszerű, közben pedig olyan elegáns a megjelenésük, mintha cukrászdából hoztuk volna őket, kifejezetten édesanyánknak. Még szebb persze az az ajándék, amit a két kezünkkel csinálunk: nézzük, hogyan készül az anyák napi madeleine.

Az anyák napi madeleine RECEPTJE ITT!

Maga a tészta elkészítése szinte gyerekjáték

Pár lépésben össze tudjuk dobni. Attól lesz könnyű a madeleine belseje, hogy a tojás és a cukor habosítása közben levegőt verünk bele. A vajat olvasztott formában kell belecsorgatnunk, ezzel megtartjuk a habos állagát, nem terheljük le annyira a masszát.

Szintén fontos, hogy mielőtt a formákba kanalazzuk, hagyjuk pihenni a tésztát. Ettől jobban összeáll, kissé dermed benne a vaj, és könnyebben kezelhető lesz, amikor majd a kagyló alakú formákba tesszük.

Ha már a formáról van szó: porcukorral szórjuk meg a töltés előtt. A vékony réteg a sütőben enyhén karamellizálódik majd, még finomabb lesz tőle a kész madeleine. Figyeljünk arra, hogy ne töltsük túl a mélyedéseket, hiszen a tészta nőni fog a sütőben.

A kihűlt kagylóknak csodás ünnepi külsőt adhatunk, ha olvasztott csokoládéba mártjuk. A még friss mázra ezután apró, ehető dekorációt szórhatunk: cukorgyöngyöt, szárított gyümölcsöt. A csokit színezhetjük egy kevés ételfestékkel is.

Ha már megszilárdult a máz, elrendezhetjük egy gusztusos tálon, de akár szép dobozba is tehetjük, hogy igazán csodás, anyák napi ajándék kerekedjen belőle.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több gyönyörű ehető ajándék és ünnepi sütemény:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek