Lehet zamatosabb a bébiétel!

Íztelen, színtelen, szagtalan, pépes. Mi ez? Remélem, nem a kisbabád ebédje! Hogy a kicsid megszokja, és megszeresse az új ízeket, használj bátran, de mértékkel friss fűszereket!

Amíg nincs az embernek kisgyermeke,gyakran gondolja, hogy a babaételek nagy része nem túl gusztusos, nem túl ízes, pépes állagú főzelékszerűség, ami csak nagy önuralommal fogyasztható. Ennek azonban nem feltétlenül kell így lennie. Az aktuális ajánlások szerint a hozzátáplálást a szoptatás, tápszeres táplálás fenntartása mellett, a csecsemő 6 hónapos korától kezdjük meg. Az első falatok lehetnek gyümölcs vagy zöldség alapúak, esetleg akár vegyesen is. Az ételek sózása ebben az életkorban valóban nem ajánlott, de ha túllépünk a són, mint a hazai konyha egyik fő ételízesítőjén, és egy kicsit körülnézünk, rájövünk, hogy mennyi lehetőség áll előttünk.

Receptek 5-6 hónapos babáknak >>

Kisgyermekünk főzelékeinek elkészítésekor használjunk nyugodtan (nem túlzott mennyiségben) friss vagy szárított fűszernövényeket: bazsalikomot, oreganót, kakukkfüvet, majoránnát, tárkonyt, lestyánt, petrezselyemlevelet, zsályát, zellerlevelet, kaprot, akár apróra vágva, akár nagyobb darabokban a főzelékbe főzve és tálalás előtt eltávolítva. Ha édesebben szeretnénk a főzeléket tálalni, a cukor helyett forduljunk a sárgarépához, amely a paradicsomos ételek savasságát kitűnően ellensúlyozza, vagy a sütőtökhöz, az almához, amelyek húsételek mellé is jól illeszkednek.

Az ízek kerekítéséhez használjunk nyugodtan vöröshagymát vagy pórét, azonban ne pirítsuk se magában, se paprikásan, mert így megterhelhetik a baba emésztőrendszerét. Kisgyermekeink ételeiben hagyjuk bátran érvényesülni az alapanyagok saját ízét, fontos, hogy ezeket ő megismerhesse, így nagyobb valószínűséggel lesz nyitott a későbbiekben is a természetes alapanyagokra, a finom, friss fűszerek ízvilágára, nem fogja minden ételében keresni a sót, a cukrot, az adalékanyagok által biztosított egyen-ízeket.

Még több, babáknak való receptet itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Címlapról ajánljuk

További cikkek